Τα 22 δισ. αποτσίγαρα των Ελλήνων στις παραλίες..!!!


Τις τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες των αποτσίγαρων που πετούν οι έλληνες καπνιστές όταν βρίσκονται στις παραλίες επισημαίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, απευθύνοντας έκκληση για προσοχή και προστασία των θαλασσών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕ, κάθε χρόνο οι έλληνες καπνιστές «παράγουν» 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα και πολλά εξ αυτών καταλήγουν στη θάλασσα, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους.

Όπως επισημαίνει η Εταιρεία, τα αποτσίγαρα αποτελούν «τεράστια πηγή μόλυνσης» των θαλασσών λόγω του φίλτρου των τσιγάρων, το οποίο είναι πλαστικό και δεν διαλύεται. Παράλληλα, διαχέουν στο νερό τα τοξικά συστατικά που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού.

Η Εταιρεία καλεί τις αρμόδιες κρατικές και δημοτικές Αρχές να οργανώσουν ένα «σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων», αλλά και να φροντίσουν για την κατάλληλη πληροφόρηση των πολιτών.

Τα αποτσίγαρα άλλωστε, επισημαίνει η ΕΑΕ, ανέρχονται σχεδόν στο 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών.

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου