Η ιστορία της ελληνικής παραγωγής σταφίδας σε μία ημερίδα


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει την ημερίδα «Σταφίδα, ιστορία και κληρονομιά ενός προϊόντος» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Η ανάπτυξη της καλλιέργειας μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η εμπορική προώθηση, ο υλικός πλούτος που παρήχθη κατά την ακμή της και η σταφιδική κρίση, όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξαν τη σταφίδα σε προϊόν με κεντρικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Το πρώτο και πιο προσοδοφόρο αγροτικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας τον 19ο αιώνα συνδέθηκε με θεωρίες ανάπτυξης, οικονομικής μεγέθυνσης, συγκυρίας και κοινωνικής διαφοροποίησης.

Η υπερτοπική παρέμβαση, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της, ήταν ευρηματική και επιχειρηματικά προσανατολισμένη προς την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής με την οινοποιία και την οινοπνευματοποιία. Η λύση στη διάθεση της σταφιδικής παραγωγής ήρθε με το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο που άλλαξε συνολικά τους όρους και τις συνθήκες της οικονομίας, αλλά και με τη φυσική γήρανση των ίδιων των σταφιδαμπέλων.

Με αυτή την ιστορική ανασκόπηση της παραγωγής της σταφίδας και της σημασίας της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία ασχολείται αυτή τη φορά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο στο πλαίσιο της μελέτης των βασικών παραγωγικών κλάδων και προϊόντων της χώρας και της ανάδειξης της τοπικής παραγωγικής ιστορίας της, οργανώνει θεματική ημερίδα με τίτλο «Σταφίδα, ιστορία και κληρονομιά ενός προϊόντος», την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 17:30, στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Το αναγκαίο ιστορικό πλαίσιο θα θέσει ο μελετητής του θέματος, ιστορικός οικονομικής ιστορίας Αλέξης Φραγκιάδης, σε παρέμβασή του με τίτλο «Η κορινθιακή σταφίδα και οι απαρχές της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα». Επιπρόσθετα, τη διαχρονική ιστορία του προϊόντος θα φωτίσει η προβολή δύο τεκμηριωτικών ταινιών, παρουσία των σκηνοθετών τους. Πρώτη θα προβληθεί η «Μαυρομάτα» (1994, 69’) του Δημήτρη Σπύρου, η οποία εστιάζει στη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και στη διάδοσή της στο πέρασμα του χρόνου, γεγονός που συνέβαλε στην κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της δυτικής Πελοποννήσου.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Σταφίδα η Χρυσοφόρος» (2006, 27’) της Δήμητρας Ζήρου, μια περιήγηση στους χώρους και τους χρόνους της σταφίδας, τις αποθήκες και τα αρχοντικά των σταφιδεμπόρων και μια συνάντηση με τους ανθρώπους της σταφίδας, που μιλούν για τον παρελθόντα πλούτο, ενώ οι νεότεροι κάνουν σχέδια για το μέλλον.
Η ημερίδα θα συνδυαστεί με έκθεση αρχειακού και βιβλιακού υλικού από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, ειδικότερα το Αρχείο της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, με έμφαση σε συναφείς συνεταιριστικές προσπάθειες και μέτρα κατά τον Μεσοπόλεμο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, όμως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μπορείτε να εγγραφείτε καλώντας το τηλέφωνο 210 3418011 (Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00).

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Τηλ.: 210 341 8051
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου