Όσοι γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο


Φεβρουάριος και πλησιάζει η γνωστή κόκκινη γιορτή με τις καρδούλες, του Άγιου Βαλεντίνου, του προστάτη των ερωτευμένων! Μαζί με τα σχετικά διαφημιστικά και τις διάφορες προετοιμασίες για μια σπέσιαλ ερωτική βραδιά, αρχίζουν να παίζουν -για ακόμη μία φορά- τα όργανα των απανταχού Αντί-Βαλεντίνων!

Ξέρετε ποιων, ποια. Είναι εκείνα τα άτομα που θα αρχίσουν να ειρωνεύονται ασύστολα όπου βρεθούν κι όπου σταθούν τη γιορτή κι όσους τη γιορτάζουν. Θα γράψουν έξυπνες, σαρκαστικές ατάκες σε Facebook και Twitter, θα κοινοποιήσουν φωτογραφίες του φτερωτού μωρού με την πάνα χτυπημένο από το ίδιο του το βέλος, θα οργανώσουν πάρτι και events σε clubs και διάφορους χώρους που θα είναι καλεσμένοι όλοι όσοι αφενός δε γιορτάζουν, αφετέρου απεχθάνονται τη γιορτή και γενικά μέχρι να τελειώσει η μέρα θα ‘χουνε γίνει πιο ενοχλητικοί απ΄ότι φαντάζονται.

Oκ, ναι, τη λες κι εμπορική γιορτή, αφού την περιμένουν πώς και πώς οι ανθοπώλες και οι ζαχαροπλάστες να βγάλουν τα σπασμένα όλου του χρόνου, αλλά μήπως έβλαψε και κανέναν ένα λουλούδι ή σοκολατάκι παραπάνω; Μόνο οι παπάδες έχουν καλή δικαιολογία να ενοχλούνται που μια καθολική γιορτή έχει τέτοια απήχηση, ενώ δεν έχει θέση στην ορθόδοξη θρησκεία.

Προφανώς και τα ζευγαράκια δεν περιμένουν εκείνη τη μέρα να δείξουν τον έρωτα τους, μια κι αν είναι όντως ερωτευμένα και να ‘θελαν δε θα μπορούσαν να το κρύψουν, τις υπόλοιπες 364 μέρες. Ο έρωτας κι ο βήχας ως γνωστόν δεν κρύβονται. Απλά έχουν ακόμη μια αφορμή να εκφράσουν τη λατρεία τους στο αγαπημένο τους πρόσωπο. Πειράζει; Πώς γιορτάζουν την ημέρα της γνωριμίας ή της έναρξης της σχέσης τους; Δεν είναι ότι τις υπόλοιπες μέρες την έχουνε χεσμένη τη σχέση, απλά είναι ακόμα μια ευκαιρία για γιορτή, σαν την επέτειο τους ένα πράγμα. Θα ήταν και ανακόλουθο άλλωστε να γιορτάζανε κάθε μέρα, όπως προτρέπουν οι πολέμιοι της γιορτής αλλά εκείνη τη μέρα να κάνουνε εξαίρεση.

Υπάρχουν ρομαντικοί και αισθηματίες που θέλουν να αγοράσουν ένα συμβολικό δωράκι ή να βγούνε για ένα ρομαντικό δείπνο ή να κάνουν κάτι έξτρα εκείνη τη μέρα, γιατί να τους το χαλάσουμε; Γενικά άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι, φύσει χαρούμενοι, δε θα προσπερνούσαν καμία ευκαιρία για γιορτή. Και βασικά, όπως και σ’ όλα τα θέματα γιατί δεν κοιτάει ο καθένας την πάρτη του. Θες να γιορτάσεις; Γιόρτασε. Δε θες; Μην ασχοληθείς, αγνόησε την. Γιατί να πρέπει να σχολιάσουμε, κριτικάρουμε, κοροϊδέψουμε αυτούς που το βλέπουν διαφορετικά;

Επειδή δε μας αρέσει εμάς αυτή η γιορτή, πρέπει σώνει και ντε να μην αρέσει και σε κανένα άλλο; Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα. Τι κακή συνήθεια να είμαστε απόλυτοι και να σκεφτόμαστε πάντα σύμφωνα με τους δικούς μας κώδικες αξιών που μας δυσκολεύουν να αποδεχτούμε ότι κάποιος μπορεί να κοιτάζει το ίδιο πράγμα με εμάς από άλλη οπτική γωνία και άρα να βλέπει μια διαφορετική εικόνα.

Αν είμαστε μόνοι μας, είναι πιθανά ενοχλητικές όλες αυτές οι καρδιές , τα mail με τις ειδικές προσφορές τύπου δείπνο για δύο και η γενικότερη ατμόσφαιρα «love is in the air» γύρω μας. Ωραία, τι να κάνουμε όμως; Πάντα θα υπάρχουν ζευγάρια και ελεύθεροι και πάντα θα παίζει το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή, οι μεν να αλλάξουν ρόλο με τους δε. Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος. Το θέμα είναι να είμαστε καλά και χαρούμενοι σ’ όποιο  status κι αν βρισκόμαστε. Εκείνη η μέρα ανήκει στους ερωτευμένους, ζευγαρωμένους ή όχι. Βέβαια, ο έρωτας ο μονόπλευρος δεν είναι ακριβώς και λόγος εορτής αλλά αν κάποιος θέλει να βγει και να πιει στην υγειά του, με γεια του και χαρά του.

Και οι μεν και οι δε, ας τη γιορτάσουν, αν αυτό είναι που επιθυμούν, με την ησυχία τους. Που μεταξύ μας, αυτό θα κάνουν, σιγά μην ασχοληθούν με τους κάθε λογής κριτές κι επικριτές.

Οι τελευταίοι ας μη γίνονται εμμονικοί με το θέμα γιατί μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ίσως και να θέλανε να βρίσκονται στη θέση των προηγούμενων. Των αμοιβαία ερωτευμένων κυρίως. Διότι αυτοί που όντως τα θεωρούν απλώς περιττά και κάπως παιδικά όλα αυτά, όπως τότε που πηγαίναμε σχολείο και αγοράζαμε από τη «ρεζέρβα», κούπες, αρκουδάκια και διάφορα αντικείμενα για τον Βαλεντίνο ή τη Βαλεντίνα μας, ναι μεν, δε θα γιορτάσουν κάνοντας κάτι ιδιαίτερο εκείνη τη μέρα αλλά δε θα ασχοληθούν και να τη θάψουν.

Επίσης, ακόμη κι αν τα θεωρούν παιδικά όλα αυτά, αν έχουνε ταίρι και τους κάνει δωράκι, ας μη μειώσουν την κίνηση του αλλά ας χαμογελάσουν, ας πούνε ένα «χρόνια μας πολλά» κάνοντας μια σφιχτή αγκαλιά στον άνθρωπο τους. Έτσι που μας τρέχει η ζωή καμιά φορά δεν προλαβαίνουμε να εκφράσουμε πόσο αγαπάμε το ταίρι μας κι έρχεται η γιορτή να πούμε κάνα λόγο αγάπης παραπάνω, να ασχοληθούμε περισσότερο απ΄ότι αν ήταν μια απλή συνηθισμένη μέρα.

Γιορτή αγάπης μωρέ είναι, ας χαμογελάσουμε στη θέα κάποιου που περιμένει την καλή του ή τον καλό του μ’ ένα τριαντάφυλλο στο χέρι, εικόνα οικεία αυτής της μέρας κι όσο για τους υπόλοιπους, ας πάνε σε κάνα Anti-Valentine’s πάρτι και πού ξέρουν; Μπορεί εκεί να γνωρίσουν κάποιον να πάθουν έρωτα και του χρόνου τέτοια μέρα να γιορτάζουν αυτό που πέρυσι κορόιδευαν.

Συντάκτης: Έφη Φωτεινού
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου