Εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Πολλά ερωτήματα και ανησυχίες προκαλεί η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, που φαίνεται ότι έγινε στη «σκιά» της πτώσης του Χαλεπίου και της αποχώρησης των τζιχαντιστών.
Ο Ρώσος διπλωμάτης δολοφονήθηκε στη διάρκεια ομιλίας του σε αίθουσα τέχνης από νεαρό αστυνομικό των ειδικών δυνάμεων, που είχε αποταχθεί στη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του Ιουλίου. Ο αστυνομικός που μπήκε στην αίθουσα επιδεικνύοντας αστυνομική ταυτότητα και βρισκόταν κοντά στον Καρλόφ, παριστάνοντας το φρουρό του, πυροβόλησε τον Ρώσο πρέσβη στην πλάτη! Κατά την επίθεση εναντίον του πρέσβη τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις παρευρισκόμενοι στην έκθεση φωτογραφίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ομογενής κ. Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ο οποίος νοσηλεύεται και είναι καλά στην υγεία του.
Μετά τη δολοφονία του πρέσβη ακολούθησε ένοπλη συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο δράστης, Μεβλούτ Μερτ Αλτινμπάς, τον οποίο οι τουρκικές αρχές συνδέουν με το ισλαμικό κίνημα «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν. Οπως σημειώνεται δε, ο νεαρός είχε απομακρυνθεί από την υπηρεσία του κατά τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ως ύποπτος «γκιουλενικός». Ο Φετουλάχ Γκιουλέν από την πλευρά του δήλωσε χθες το βράδυ πως πρόκειται για «ειδεχθή τρομοκρατική πράξη» για την οποία ευθύνεται το έλλειμμα ασφαλείας μετά τις εκκαθαρίσεις στο στρατό και την αστυνομία.
Ερευνάται επίσης αν η επίθεση συνδέεται με τις εξελίξεις στη Συρία, δεδομένου ότι το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της Μόσχας για τη συριακή κρίση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Αλλωστε, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο δράστης φώναζε «εκδίκηση για το Χαλέπι»!


Αντιδράσεις
Στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης έφθασε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ενώ ενημερώθηκαν οι Αρχές της Ρωσίας και ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απέδωσε σε προβοκάτσια τη δολοφονία, δήλωσε ότι θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή έρευνας για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή, ενώ αμέσως τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να του εξηγήσει το τι ακριβώς συνέβη στην τουρκική πρωτεύουσα και να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν το ζήτημα των ερευνών.
Οπως είπε ο Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε μαζί του πως η αιματηρή επίθεση εναντίον του Ρώσου διπλωμάτη έγινε για να πληγούν οι σχέσεις Αγκυρας-Μόσχας. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ερντογάν τόνισε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι πολύτιμες για την περιοχή. Σε αυτό συμφώνησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει να πέσει σκιά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν πως το τρομοκρατικό χτύπημα δεν θα προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, αντιθέτως θα τις ενισχύσει περισσότερο εναντίον του κοινού εχθρού της τρομοκρατίας.
Την τελευταία εβδομάδα, Ερντογάν και Πούτιν συνομιλούσαν σχεδόν καθημερινά για τις εξελίξεις στο Χαλέπι και τον τρόπο εκκένωσης της πόλης από τους αμάχους. Η ανακατάληψη του Χαλεπίου είχε ήδη προκαλέσει φόβους στις τουρκικές αρχές και είχαν λάβει έκτακτα μέτρα έξω από πρεσβείες, κυβερνητικά κτίρια, καθώς υπήρχαν φόβοι για αντίποινα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ηδη είχε ανακοινωθεί η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας στη Μόσχα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Χαλέπι.
Βλέπουν την Αλ Νούσρα πίσω από τη δολοφονία
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα κρύβεται η Αλ Νούσρα. Οι ισλαμιστές της Αλ Νούσρα και άλλων πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων που μάχονταν στο Χαλέπι εναντίον των δυνάμεων του Ασαντ και των Ιρανών μαχητών θεωρούν ως «προδοσία» τη συνεργασία της Αγκυρας με τη Μόσχα στο θέμα της Συρίας.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες η Αγκυρα δεν έκρυβε την πολιτική και την υλική βοήθεια προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία. Στόχος ήταν η ανατροπή του Ασαντ, που ο Ερντογάν τον χαρακτήριζε «στυγνό δικτάτορα», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποσχόταν στην αντιπολίτευση κοινή προσευχή με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό και στο Χαλέπι. Τα πράγματα άλλαξαν μετά τη συγγνώμη που ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο από τον Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τον Νοέμβριο του 2015.
Από τότε η Τουρκία συνεργάζεται με τη Μόσχα για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών και σφράγισε τα σύνορά της με τη Συρία προκαλώντας την αντίδραση πολλών δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης. Η Τουρκία δηλώνει πως ποτέ δεν στήριξε τους τζιχαντιστές της Συρίας και ως παράδειγμα δίνει την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη που πραγματοποιεί εδώ και 3 μήνες εντός της Συρίας.

Διαδηλώσεις
Τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις εναντίον του Ιράν και της Ρωσίας που στηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η ανακατάληψη του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις προκαλεί αντιδράσεις στους κύκλους των φανατικών ισλαμιστών. Επίσης οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπου η Αγκυρα το τελευταίο έτος συμμετέχει μέσω της διεθνούς συμμαχίας, θεωρείται πως έχουν προκαλέσει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών καμικάζι έξω από την Αγία Σοφία και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εντός του 2016. Αναφέρουν τους φόβους τους για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση της κατάληψης της Μοσούλης και της Ράκα από διεθνείς δυνάμεις, καθώς θα ακολουθήσει η αποχώρηση των τζιχαντιστών από τις περιοχές αυτές προς άγνωστη κατεύθυνση.

Πρέσβης σε… ειδική αποστολή
Ο 62χρονος Andrey Gennadievich Karlov διορίστηκε πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία το 2013. Κλήθηκε να διαχειριστεί στις διπλωματικές σχέσεις τις επιπτώσεις από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία το 2015 . Ο Καρλόφ είχε μάλιστα κατηγορήσει την Τουρκία ότι ενθάρρυνε την αντιρωσική εκστρατεία εκείνη τη εποχή. Είχε υπηρετήσει τη χώρα του ως πρεσβευτής στη Βόρεια Κορέα.

Καταδίκη και προσφορά βοήθειας στις έρευνες
Ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε αμέσως για τη δολοφονία του πρέσβη. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε το συμβούλιο ασφάλειας της κυβέρνησής του και ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για το γεγονός. Με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να βοηθήσει την Τουρκία και τη Ρωσία να διερευνήσουν την «ποταπή επίθεση, που συνιστά ταυτόχρονα επίθεση στο δικαίωμα των διπλωματών στην ασφάλεια και την απρόσκοπτη εκπροσώπηση των εθνών ανά τον κόσμο». Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Κίρμπι, είχε τονίσει πως «οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον πρέσβη και την οικογένειά του».

Αθήνα
Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για την «ειδεχθή δολοφονία» του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου