Σύμφωνα με τον ίδιο, το 82,5% των αμπελουργών διαθέτει μια έκταση έως 5 στρέμματα καλύπτοντας το 36,1% των εκτάσεων της χώρας με αμπέλια, το 97,1% των αμπελουργών διαθέτει έκταση μέχρι 20 στρέμματα καλύπτοντας το 71,7% των αμπελιών της χώρας, ενώ οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μεταξύ 20 και 30 στρεμμάτων, έκταση πάνω από την οποία πιθανόν διασφαλίζεται βιωσιμότητα, αποτελούν το 1,4% του αριθμού των αμπελουργών και το 8,9% των εκτάσεων.
Σύμφωνα με τον Διονύση Γραμματικό, υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την τελευταία τριετία υπάρχει μείωση των εκτάσεων με γηγενείς ποικιλίες (Σαββατιανό, Μοσχάτο κ.α.), σε αντίθεση με τις περισσότερες ξενικές που αυξάνουν τις εκτάσεις τους λόγω της τιμής παραγωγού. Ο ίδιος επισήμανε ότι «όσοι δεν κάνουν δήλωση συγκομιδής επί μια πενταετία η ΕΕ θεωρεί ότι η έκτασή τους είναι εγκαταλελειμμένη και αυτό σημαίνει αυτομάτως μείωση των στρεμμάτων για νέες άδειες που θα δικαιούται η χώρα μας».
«Είναι τρομερό να θέλει κανείς άδεια φυτεύσεων και να μην μπορεί να πάρει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΟ, Γιώργος Σκούρας, «τη στιγμή που πληθαίνουν οι αμπελουργοί που θέλουν να φτιάξουν δικό τους τελικό προϊόν».
Μόνο στο 35% εφαρμόζεται ο ΕΦΚ
Επίσης, τονίστηκε «η ανάγκη άμεσης κατάργησης του καταστροφικού ΕΦΚ στο κρασί, καθώς η εφαρμογή του απειλεί πλέον με πλήρη απορρύθμιση την οινική αγορά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με την επιβολή του φόρου επήλθε μία έξαρση της παραοικονομίας, με το κρασί που διακινείται παράνομα να φτάνει το 65%, ενώ μόνο στο 35% εφαρμόζεται ο ΕΦΚ. Ως εκ τούτου, η κατάργηση του φόρου είναι μονόδρομος για να επανέλθει στη νομιμότητα η ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, τον Ιανουάριο φτάσαμε στο σημείο να καταλυθεί το νόμιμο εμπόριο και να επικρατήσει ένα κομφούζιο στην αγορά, ενώ την κατάσταση δυσχέρανε η ανυπαρξία συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων, η απειρία πολλών τελωνειακών κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, «οι όψεις της παράνομης διακίνησης είναι πολλές, με μεγάλο κόστος για το δημόσιο, τα νόμιμα οινοποιεία και την αγορά και με σοβαρούς κινδύνους για την κατανάλωση. Αναπόφευκτα, το δημόσιο καταγράφει απώλειες όχι μόνον από τον διαφεύγοντα ΕΦΚ από τον παράνομα διακινούμενο οίνο, αλλά ακόμη και από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος».
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν και οι ενέργειες, τις οποίες προέβη ο κλάδος για να αντιμετωπίσει τον ΕΦΚ, όπως η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη συλλογή προβλημάτων κατά την εφαρμογή του μέτρου, ενώ τώρα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, το αποτέλεσμα της εξέτασης της καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρχές του ’17 η ανακοίνωση των εσόδων από τον ΕΦΚ.
Οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού ξεκινάνε απ’ την Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, βρισκόμαστε μπροστά σε μία ανάπτυξη του οινοτουρισμού, καθώς επιδιώκεται η βελτίωση της απόφασης που υπάρχει και η ένταξη δράσεων στο ΕΣΠΑ. «Ο οινοτουρισμός είναι ισχυρό πλεονέκτημα για το ελληνικό κρασί, καθώς οι εξαγωγές του ξεκινούν από την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Βογιατζής. Στους στόχους της ΕΔΟΑΟ είναι, επίσης, η δημιουργία ενός φορέα μες στη Διεπαγγελματική με σκοπό την προώθηση της εκπαίδευσης για το κρασί
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου