Με 4 € το κιλό ξεκινά το μάζεμα της ελιάς


Με θετικό πρόσημο ως προς την τιμή του ελαιολάδου, όχι όμως και για την παραγωγή του προϊόντος, ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος στη χώρα μας. Με την έλευση του Νοέμβρη, που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της χρονιάς για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, οι τιμές διατηρούνται σε ικανοποιητικά σχετικά επίπεδα, ωστόσο οι ποσότητες σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές αναμένονται μειωμένες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στην Κρήτη, με την παρατεταμένη ανομβρία να έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα σε πολλές ελαιοκαλλιέργειες.
Ως προς τις τιμές (χονδρικής βυτίου στην πόρτα του ελαιοτριβείου, ex-factory) τα περσινά έξτρα κυμαίνονται από 3,10 έως 3,20 και 3,25 ευρώ/κιλό, για εξαιρετικές περιπτώσεις καλής ποιότητας, ενώ τα λαμπάντε βάσης 5° από 2,65 έως 2,67 ευρώ/κιλό, αν και με πολύ περιορισμένη ζήτηση. Τα φετινά φρέσκα της αθηνοελιάς ανεβαίνουν στα 4 με 4,05 ευρώ/κιλό.
 Οι ποσότητες είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρσι, αλλά τουλάχιστον οι αποδόσεις ελαιόκαρπου σε ελαιόλαδο είναι ανεβασμένες λόγω της ξηρασίας των προηγουμένων μηνών. Κάποια ποιοτικά προβλήματα, όπως π.χ. του γλοιοσπόριου (παστέλλας) στη Δυτική Πελοπόννησο, δείχνουν να ξεπερνιούνται.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου