Στον αέρα φαίνεται ότι βρίσκεται ο θεσμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές για τη χρηματοδότησή του.
Όπως γράφει η Καθημερινή οι δανειστές επιμένουν σε μόνιμου χαρακτήρα πηγές χρηματοδότησης του θεσμού, όχι μονο για το 2017 αλλά και για τα επόμενε έτη, για την υλοποίηση του οποίου απαιτούνται ετησίως τουλάχιστον 720 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της η Αθήνα υποστήριξε χρησιμοποιώντας ως όπλο την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για περικοπές σε προνοιακού τύπου επιδόματα (αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα) αλλά από την άλλη παραδέχεται ότι υπάρχει «κενό» στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ για το 2018.
Επίσης, μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης που έχουν ήδη απορριφθεί από την τρόικα, είναι και η περικοπή κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών υπέρ της χρηματοδότησης του ΚΕΑ.
Μάλιστα, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι η χρηματοδότηση του μέτρου θα πρέπει να προέρχεται από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέους φόρους. Και σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα προσδιοριστούν, θα πρέπει να έχουν μόνιμου χαρακτήρα απόδοση, ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του Εισοδήματος σε βάθος ετών.
Κατά τη συνάντηση, στην οποία πηγές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι διαπιστώθηκε «ένα αντικειμενικό πρόβλημα», συμφωνήθηκε να συνεχιστούν από σήμερα η επεξεργασία των στοιχείων της πρώτης φάσης εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ καθώς και η προβολή πολλαπλών σεναρίων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου