Η τεχνολογία που φοριέται



Αλλαγές και στον χώρο της μόδας φέρνει η τεχνολογία, με τα «έξυπνα» ενδύματα να αποτελούν πλέον μια προοπτική του όχι και πολύ μακρινού μέλλοντος.

 Μελέτη της ABI Research εκτιμά ότι ως το 2021 θα κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά 18 εκατ. «έξυπνα» ενδύματα, τα οποία θα είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν τόσο με άλλες συσκευές όπως τα smartphones όσο και μεταξύ τους. Τα «έξυπνα» ρούχα αρχίζουν να απασχολούν την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας. Ενδεικτικό της δυναμικής της «έξυπνης» ένδυσης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, ως το 2021 η αγορά των smart ρούχων θα αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 48%.

Οι αναλυτές της ABI Research υπογραμμίζουν ότι η «έξυπνη» ένδυση θα ξεφύγει το προσεχές διάστημα από τη «στενή» κατηγορία του fitness για να καλύψει σταδιακά μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών αλλά και βιομηχανικών αναγκών. 
Αν και τα λεγόμενα λειτουργικά ενδύματα, που συγκεντρώνουν, αποθηκεύουν ή μεταδίδουν ψηφιακές πληροφορίες, μακράν απέχουν από τη μαζική εμπορική παραγωγή ή από το να αποτελέσουν mainstream τάση, η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας κάθε άλλο παρά να αγνοήσει μπορεί την ύπαρξή τους και τη δυναμική που δημιουργούν.
«Ως σήμερα η "έξυπνη" ένδυση απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους επαγγελματίες του αθλητισμού. Ωστόσο οι σχεδιαστές και κατασκευαστές του χώρου της ένδυσης, που βλέπουν πιο μακριά, εντοπίζουν και άλλες χρήσεις των "ευφυών" ρούχων, όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων, η προστασία βιομηχανικών εργατών και η υγεία των μικρών παιδιών» τονίζει στη σχετική ανάλυσή της η εταιρεία.

Πάντως οι προοπτικές της «έξυπνης» ένδυσης έχουν αρχίσει να φέρνουν πιο κοντά γνωστούς σχεδιαστές μόδας και επώνυμα brands ρούχων με τους τεχνολογικούς κολοσσούς ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, η Ομάδα Προηγμένης Τεχνολογίας και Εργων της Google εργάζεται ήδη πάνω σε ένα ύφασμα που μπορεί να αισθανθεί χειρονομίες αφής, χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος αγώγιμου νήματος και ραμμένων multitouch πάνελ, με σκοπό να μετατρέψει τα κανονικά ρούχα σε διαδραστικές συσκευές. Η πρωτοβουλία, με την ονομασία Project Jacquard, ανακοινώθηκε επίσημα στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Google, με τη Levi's να είναι ο πρώτος επίσημος συνεργάτης του τεχνολογικού κολοσσού στον συγκεκριμένο τομέα. Συνολικά η τεχνολογία των «έξυπνων» ενδυμάτων εμφανίζει συνεχώς νέες καινοτομίες, με κάποιες από αυτές να αφορούν δονούμενα ρούχα που καθοδηγούν τυφλούς ή ελαστικά νήματα-μπαταρίες που ενσωματώνονται στα ρούχα και τα τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου