Γιατί ο Βαρδινογιάννης έδωσε τα λιγότερα για τις άδειες;


Το μόνο επιχειρηματικό σχήμα που αντιμετώπισε με αμιγώς επιχειρηματικούς όρους τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Αν και είχε δυο εκπροσώπους (τον Κάρολο Αλκαλάι για το Star και τον Πάνο Κυριακόπουλο για την κυπρικό πάροχο) προσέφερε μόνο 8 εκατ ευρώ ο πρώτος και 18 ο δεύτερος.
Σήμαινε αυτό ότι δεν ενδιαφερόταν πραγματικά να αποκτήσει άδεια; Κάθε άλλο. Εκτός από τη συμμετοχή της στο Μega με πάνω από 30%, έχει εδώ και 23 χρόνια στην ιδιοκτησία της το Star, στο οποίο έχει επενδύσει δεκάδες εκατομύρια ευρώ και στο οποίο απασχολεί περίπου 400 εργαζόμενους.
Ήθελε, λοιπόν, να πάρει άδεια, αλλά με τίμημα που θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. 
Σε μια αγορά που έχει συρρικνωθεί στα 180 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση, όταν ξεπερνούσε τα 800 εκατ. πριν από λίγα χρόνια, και με δεδομένο ότι όλα τα υφιστάμενα κανάλια έχουν καταγράψει ζημιές πολλών εκατ ευρώ την τελευταία πενταετία, είναι αδιανόητο η τιμή μιας άδειας να ξεπερνά τα 20 εκατ ευρώ.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έκανε, λοιπόν, το πλάνο της και προσέφερε 18 εκατ. ευρώ, γνωρίζοντας ότι όποιος έδινε παραπάνω (και, μάλιστα, τρεις και τέσσερις φορές) δεν θα μπορούσε να ξοδέψει επαρκή κεφάλαια για να δημιουργήσει ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρόγραμμα, ούτε και για να συγκροτήσει αξιόμαχο ενημερωτικό τομέα.
Η δημοπρασία οδηγήθηκε, τελικά, σε παρανοϊκά πεδία. 
Έφτασε ο Αντέννα να προσφέρει 75,9 εκατ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης 73,9 εκατ ευρώ. Ποσά που είναι βέβαιο ότι δεν έχουν την παραμικρή αντιστοιχία με την αληθινή αξία των τηλεοπτικών αδειών σήμερα.
Το ερώτημα είναι: Aποχωρούν οι Βαρδινογιάννηδες από τα media; Η απάντηση είναι, «όχι».
Θα αναμείνουν καταρχήν την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και των ευρωπαικών οργάνων και στη συνέχεια θα περιμένουν τους διαγωνισμούς για περιφερειακούς και θεματικούς σταθμούς.
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως αν και όταν έρθει στην εξουσία θα δώσει και άλλες άδειες…
aixmi.gr
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου