Ο μαραθώνιος παρακολούθησης ταινιών μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αποχή από το σεξ, κοινωνική απομόνωση και προβλήματα υγείας
Τα Σαββατοκύριακα όλο και περισσότεροι αδυνατούν να ξεφύγουν από την έλξη του βαρυτικού πεδίου του καναπέ, που συνήθως συνδυάζεται με μαραθώνιο παρακολούθησης ταινιών.
Αυτό το φαινόμενο, που οι Αμερικανοί το έχουν ονομάσει «binge watching», δηλαδή υπερβολική θέαση. Αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια, που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στον δυτικό κόσμο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, σεξουαλική «αναβροχιά», ακόμα και σε προβλήματα υγείας.
Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπως σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το δίκτυο CNBC, έδειξε ότι η μοναξιά και η κατάθλιψη είναι κοινοί παράγοντες σε κάθε συμπεριφορά που έχει το χαρακτηριστικό του υπερβολικού, συμπεριλαμβανομένου και του binge watching. Σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική ζωή, ο καθηγητής και στατιστικολόγος του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ, αναφέρει ότι τη δεκαετία του '90 τα ζευγάρια έκαναν σεξ περίπου πέντε φορές τον μήνα. Σήμερα ο αριθμός έχει πέσει στις τρεις και αυτό το αποδίδει εν μέρει και στο binge watching.
Χρόνια ασθένεια
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι εκτός από την ψυχική πλήττεται και η σωματική υγεία. Το 2015 στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Preventive Medicine» δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα 14ετούς έρευνας σχετικά με το binge watching, στην οποία προκύπτει ότι οι συμμετέχοντες που έβλεπαν τρεις με τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα αύξαναν κατά 15% τις πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια χρόνια ασθένεια.
Τέλος, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η μαραθώνια παρακολούθηση προγραμμάτων, ταινιών και σειρών τελικά αφαιρεί την ευχαρίστηση που νιώθει κανείς από αυτήν την ενασχόληση. Αποκαλούν το φαινόμενο ηδονιστική προσαρμογή, όρος που σημαίνει ότι συνηθίζει κανείς κάτι καινούργιο και η γοητεία του αρχίζει να μειώνεται. Η Σόνια Λιουμπομίρσκι, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ριβερσάιντ, επισημαίνει δε ότι με το να παρακάμπτουμε την ανυπομονησία που μας προκαλούν τα διαλείμματα για διαφημίσεις ή η αναμονή του επόμενου επεισοδίου, όπως προβάλλεται στην τηλεόραση, ακυρώνουμε μόνοι μας την αίσθηση του συναρπαστικού που αυτή η διαδικασία δημιουργεί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου