Αυξήθηκε ο ΦΠΑ, έπεσαν τα έσοδα


Πτώση των εσόδων από ΦΠΑ τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα τόσο στις εφορίες όσο και τα τελωνεία δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Η συνολική μείωση των εσόδων από ΦΠΑ αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ και έρχεται την ώρα που το οικονομικό επιτελείο περίμενε ουσιαστική αύξηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή, καθώς είχαν μεσολαβήσει η αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24% και το δεύτερο κύμα κατάργησης των εκπτώσεων 30% στα νησιά του Αιγαίου.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον Ιούλιο οι εισπράξεις των ΔΟΥ από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,116 δισ. ευρώ έναντι 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015, ενώ την ίδια ώρα στα τελωνεία εισπράχθηκαν 375 εκατ. ευρώ ΦΠΑ έναντι 386 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Συνολικά οι εισπράξεις ΦΠΑ από τελωνεία και εφορίες ανήλθαν σε 1,492 δισ. ευρώ, έναντι 1,552 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Η πτώση των εσόδων από ΦΠΑ, παρά την αύξηση των συντελεστών, συνδέεται ενδεχομένως με τις εκρηκτικές διαστάσεις που έλαβε από τις αρχές του καλοκαιριού η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων, με φόντο τις διατάξεις νόμου για εξαιρετικά χαμηλά πρόστιμα.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον νόμο, όταν ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Εσόδων διαπίστωνε μη έκδοση αποδείξεων δεν μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο μεγαλύτερο του ήμισυ του ΦΠΑ που αναλογούσε στις αποδείξεις οι οποίες δεν είχαν εκδοθεί.
Αν για παράδειγμα διαπιστωνόταν η μη έκδοση δέκα αποδείξεων στις οποίες αντιστοιχούσε ΦΠΑ 25 ευρώ, το πρόστιμο ήταν μόλις 12,5 ευρώ. Το παραθυράκι στον νόμο επιχειρήθηκε να καλυφθεί με την ενεργοποίηση των διατάξεων για επιβολή 48ωρου λουκέτου στις επιχειρήσεις που εντοπίζονταν να φοροδιαφεύγουν, ενώ από τα τέλη Ιουλίου ενεργοποιήθηκαν τα νέα πρόστιμα, τα οποία καθιερώνουν ελάχιστη ποινή 250 – 500 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων.
Η αρνητική εξέλιξη του Ιουλίου μπορεί να προβληματίζει, αλλά δεν ανατρέπει την καλή εικόνα των εσόδων από ΦΠΑ στο επτάμηνο, καθώς οι εισπράξεις παραμένουν υψηλότερες κατά 852 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου