Ο καναπές «κόβει» ώρες ζωής!


Οι λάτρεις της συνήθειας «βάζω και βλέπω μαζεμένα επεισόδια της αγαπημένης μου σειράς» με τις ώρες κόβουν... ώρες από τη ζωή τους.
Για την ακρίβεια, όσοι κουλουριάζονται στον καναπέ για να δουν δύο ωριαία επεισόδια σειρών, όπως το «Game of Thrones», αντιμετωπίζουν κατά 54% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από φλεγμονή, είτε αυτή εκδηλώνεται ως άνοια είτε ως Πάρκινσον ή ως διαβήτης.
Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών του Baker Heart and Diabetes Institute της Μελβούρνης, οι οποίοι μελέτησαν σχεδόν 9.000 ενήλικες και στην ουσία έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που εξομοίωναν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή λόγω του παρατεταμένου καθισιού με εκείνους του καπνίσματος.

Η επικεφαλής της νέας αυτής έρευνας, δρ Μέγκαν Γκρέις, παρότρυνε μάλιστα αυτούς που δεν θα αλλάξουν τη συνήθειά τους να βλέπουν πολλά επεισόδια της αγαπημένης τους σειράς μαζί να σηκώνονται συχνά από τον καναπέ και να κάνουν διατάσεις στα πόδια. «Γνωρίζουμε ότι το καθισιό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη μυϊκή δραστηριότητα και ως εκ τούτου τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος. Θεωρούμε ότι η στασιμότητα αυτή στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση φλεγμονωδών παραγόντων τόσο στο αίμα όσο και στους μυς» εξηγεί. «Οταν η φλεγμονή δεν αντιμετωπίζεται και επιμένει, ακόμα κι αν είναι μικρού επιπέδου, προκαλεί βλάβες στους ιστούς, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι πνευμονοπάθειες και οι νοητικές διαταραχές» καταλήγει.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου