Από παράταση σε παράταση για την έναρξη των ΤΟΜΥ


Το αρχικό σχέδιο, όπως είχε παρουσιαστεί πριν από πέντε μήνες, έλεγε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) προσφέροντας πρωτοβάθμια περίθαλψη στους πολίτες.
Σήμερα, το νέο πλάνο του υπουργείου Υγείας είναι ότι μέχρι τα τέλη του 2017 θα έχουν ανοίξει 70-75 ΤΟΜΥ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χθες, στην οποία με… απολογητική διάθεση παρουσίασε τα επόμενα βήματα στις ΤΟΜΥ. Από όσα ειπώθηκαν διαφάνηκε ότι είναι αμφίβολο ακόμη και αυτό το 1/3 των ΤΟΜΥ του αρχικού σχεδίου να είναι έτοιμο στο τέλος του 2017.
Αφενός γιατί τα σημεία/περιοχές όπου θα λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες φαίνεται να μην είναι γνωστά στο υπουργείο -δεν απαντήθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση παρότι τέθηκε πολλάκις- και αφετέρου γιατί σχεδόν ένα δίμηνο απαιτείται μόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης (έλεγχος δικαιολογητικών, ενστάσεις κ.τ.λ.).

Κριτική

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να «βαφτίσει» επιτυχία το σχέδιο περί ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), χαρακτηρίζοντάς το ως «κορυφαία μεταρρύθμιση», ενώ άσκησε κριτική τόσο σε φωνές της αντιπολίτευσης όσο και στους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι εδώ και καιρό τονίζουν το ισχνό ενδιαφέρον των γιατρών για τις ΤΟΜΥ. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέδωσε το μικρό ενδιαφέρον από πλευράς των γιατρών (αιτήθηκαν περίπου 600 για 1.195 θέσεις) στον κορεσμό από τις… ευκαιρίες που έχει δώσει στους γιατρούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!
«Ενας λόγος (σ.σ.: για το ότι δεν αιτήθηκαν πολλοί γιατροί) είναι ότι ούτως ή άλλως έχουμε δώσει αυτά τα προηγούμενα δύο χρόνια σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης στους γιατρούς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, καταμετρώντας 1.400 θέσεις επικουρικών γιατρών, 1.000 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και άλλες 1.800 θέσεις που θα προκηρυχθούν σταδιακά.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο βασικότερος -κατά τον ίδιο- λόγος που οι γιατροί απέχουν από το εγχείρημα της ΠΦΥ είναι το γνωστό brain drain. Οπως είπε, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σχεδόν 18.000 γιατροί τα χρόνια της κρίσης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν ιδιαιτέρως «μαζεμένη» κατά τη χθεσινή συνέντευξη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν ήταν απόλυτη ως προς τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ τον περασμένο Απρίλιο κατά την αρχική παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου ήταν ξεκάθαρη ότι μεροληπτεί υπέρ του δημόσιου τομέα. Χθες, ανέφερε ότι «δεν ξορκίζουμε τον ιδιωτικό τομέα». Επιπλέον, ενώ στόχος, όπως διεμήνυαν σε όλους τους τόνους, ήταν -μεταξύ άλλων- η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, χθες ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «δεν πάμε να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία, αλλά πάμε να μετατοπίσουμε το βάρος στην πρόληψη».

Ούτε τσεκ απ

Τι σημαίνει όμως πρόληψη όταν στις ΤΟΜΥ δεν θα μπορεί να γίνεται ούτε ένα προληπτικό τσεκ απ υγείας; Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα γίνεται λήψη δειγμάτων αλλά οι ΤΟΜΥ δεν θα έχουν εργαστήρια.
Το έντονο πολιτικό χρώμα που είχε στη βάση της η συνέντευξη για τις ΤΟΜΥ φάνηκε μεταξύ άλλων όταν ο υπουργός Υγείας άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να τον κατονομάσει. Επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για «κοινωνικό δαρβινισμό» που πρώτος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, είχε γράψει στο facebook, ο κ. Ξανθός σχολίασε αρνητικά τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. από το βήμα της ΔΕΘ ότι «οι κοινωνικές ανισότητες είναι σύμφυτες με τη φύση».

Για την ιλαρά

Στο μεταξύ, μετά την υποβάθμιση του θέματος της πετρελαιοκηλίδας και των κινδύνων που ενέχει, τώρα η κυβέρνηση μειώνει και το μείζον πρόβλημα της ιλαράς. Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε «υπερβολική» την έκφραση «αντιεμβολιαστικό κίνημα» αλλά είπε πως είναι καλύτερα να μιλάμε για «απόψεις» κατά του εμβολιασμού, ενώ ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, κατά το παράδειγμα της Ιταλίας και της Γαλλίας, ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού κρίνει ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν επιπρόσθετα μέτρα. Πάντως τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας είναι πλέον 150. Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία η συχνότητα της νόσου ήταν… ένα κρούσμα ετησίως.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου