Οι νέοι Έλληνες στρέφουν την πλάτη τους στη θρησκεία


Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew για το πώς αντιμετωπίζουν τη θρησκεία οι ηλικιακές ομάδες των 18-39 ετών και των άνω των 40
Στη δεύτερη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στους νέους και τους μεγαλύτερους όσον αφορά τα θέματα πίστης βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ινιστιτούτου Pew.

Μόνο η Πολωνία έχει μεγαλύτερο ποσοστό στη διαφορά ανάμεσα στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών και την ομάδα των άνω των 40.

Την πρώτη πεντάδα με χώρες στις οποίες η ποσοστιαία διαφορά ξεπερνά το 20% συμπληρώνουν η Χιλή, η Ρουμανία και η Πορτογαλία.

Είναι εντυπωσιακό, δε, ότι στο σύνολο των 106 χωρών στις οποίες διεξήχθη η έρευνα, μόνο σε δύο - στη Γεωργία και τη Γκάνα - η ομάδα 18-39 ετών έδωσε περισσότερες καταφατικές απαντήσεις στο ερώτημα «αν η θρησκεία είναι σημαντική για εσάς».

Συνολικά σε 46 χώρες η θρησκεία δεν φαίνεται να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στα άτομα ηλικίας 18-39 ετών ενώ υπάρχουν και 58 χώρες που υπάρχει «ισοπαλία» ανάμεσα στις δύο ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας με τίτλο The Age Gap in Religion Around the World, η πιο απλή εξήγηση για την εικόνα αυτή είναι ότι «οι νέες γενιές γίνονται όλο και λιγότερο θρησκόληπτες όσο υπάρχει οικονομική ανάπτυξη - καθώς η καθημερινή επιβίωση είναι μικρότερη και τα τραγικά γεγονότα λιγότερο συχνά. Με βάση αυτό το σκεπτικό σε μια σταθερά αναπτυσσόμενη κοινωνία κάθε γενιά θα γίνεται λιγότερο θρησκόληπτη σε σχέση με τις προηγούμενες».

Άλλες αιτίες, σύμφωνα με τους συντάκτες, είναι η καλύτερη εκπαίδευση αλλά και η τάση των ανθρώπων να προσεγγίζουν περισσότερο τη θρησκεία όσο πλησιάζουν προς το βιολογικό τους θάνατο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου