Η ζέστη κάνει τα νεύρα «τσατάλια»!


❱❱ Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η «ορμόνη του στρες» χτυπάει κόκκινο το καλοκαίρι
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
Ερευνητές, ανατρέποντας τη γενική πεποίθηση ότι το καλοκαίρι μάς χαλαρώνει, διαπίστωσαν ότι η ζέστη κάνει τα νεύρα... τσατάλια. Η ερευνητική ομάδα της Ντομινίκα Κανικόφσκα του πανεπιστημίου του Πόζναν στην Πολωνία ανακάλυψε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί εκνευρισμό, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό, της ορμόνης που είναι γνωστή ως «ορμόνη του στρες».
Η έρευνα των επιστημόνων άρχισε με αφορμή την παρατήρηση ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα τις πολύ θερμές μέρες, αυξάνονταν κατακόρυφα τα εγκλήματα και τα περιστατικά με βίαιες συμπεριφορές. Αρχικά οι επιστήμονες υπέθεταν ότι η ζέστη αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης, κάνοντας τους ανθρώπους πιο επιθετικούς, οι ερευνητές του πανεπιστημίου όμως ανακάλυψαν ότι αιτία του κακού είναι η ορμόνη κορτιζόλη.
Μελέτησαν τον οργανισμό φοιτητριών τις ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου μία ημέρα τον χειμώνα και μία ζεστή ημέρα του καλοκαιριού. Λαμβάνοντας δείγματα σάλιου κάθε δύο ώρες, όπως ανακοίνωσαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι η κορτιζόλη είναι ιδιαίτερα χαμηλή τον χειμώνα και πολύ αυξημένη το καλοκαίρι.
Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που παράγεται όταν κανείς αντιμετωπίζει στρεσογόνες ή επικίνδυνες καταστάσεις και θέτει τον οργανισμό σε εγρήγορση για να αντεπεξέλθει με επιτυχία. Η αύξηση της κορτιζόλης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται κανείς πιο οξύθυμος και να αντιδρά νευρικά.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου