Πότε πρέπει να πάω σε ψυχολόγο;


Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας θέμα ταμπού. Το ότι κάποιος αναζητά τη βοήθεια ενός ειδικού είναι συχνά συνυφασμένο με την «τρέλα» ή την «αδυναμία».

Αντιλαμβανόμαστε, φυσικά, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στ’ αλήθεια. Το ότι κανείς επιζητά βοήθεια στο πρόβλημα ή τη δυσκολία που του παρουσιάζεται, σημαίνει ότι έχει τη δύναμη και τη λογική να το αντιμετωπίσει. Απλά, μπορεί να είναι αρκετά πιεσμένος ώστε αυτό να μην είναι σε θέση να το κάνει μόνος του, με τους φίλους ή την οικογένειά του.

– Σε ποιες περιπτώσεις αναζητά κανείς τη βοήθεια του ειδικού;

Λίγες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που κανείς επισκέπτεται έναν ψυχολόγο, χωρίς κάποιο σύμπτωμα ή δυσκολία, με μόνο κίνητρο την προσωπική αυτοβελτίωση & εξέλιξη.

Συχνότερα, κάποιος προσέρχεται με δυσκολίες, όπως:
έντονο άγχος, πεσμένη διάθεση, θυμό, σωματικούς πόνους, πένθος/απώλεια, βίωση τραυματικού γεγονότος, συζυγικές δυσκολίες, ανησυχίες για το παιδί ή για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, επίμονες σκέψεις, δυσκολία στις σχέσεις κλπ.

– Τι μπορεί να κάνει ο ψυχολόγος;

Ο ψυχολόγος σίγουρα δεν είναι εκεί για να σου υποδείξει τι να κάνεις. Είναι εκεί, όμως, για να σε καθοδηγήσει να πάρεις την καλύτερη απόφαση για τον εαυτό σου, ώστε να αισθανθείς ανακούφιση, χαρά και ικανοποίηση. Αυτό που, σίγουρα, χρειάζεται είναι το δικό σου κίνητρο και θέληση.

– Πώς είναι να μιλάς τόσο προσωπικά σε έναν άγνωστο;

Η αλήθεια είναι πως μόλις γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά, είναι δύσκολο να αρχίσεις να εξωτερικεύεσαι. Φοβάσαι να εμπιστευτείς, φοβάσαι την επίκριση και διστάζεις.

Η συζήτηση, όμως, με έναν ψυχολόγο είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Αρχικά, ξέρεις ότι η φύση του επαγγέλματος σε προστατεύει με το επαγγελματικό απόρρητο. Επιπλέον, στόχος του ψυχολόγου είναι η εγκαθίδρυση της θεραπευτικής σχέσης/συμμαχίας προκειμένου να «δουλέψετε» από κοινού. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ύπαρξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αποδοχής.

Βέβαια, ο κάθε θεραπευόμενος έχει τους δικούς του ρυθμούς, τις δικές του άμυνες και χρειάζεται χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

– Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο ψυχολόγο;

Η επιλογή του κατάλληλου ειδικού είναι μια προσωπική υπόθεση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με κάθε άλλο επαγγελματία υγείας.

Σημαντικό είναι ο ψυχολόγος, που θα επιλεγεί, να διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Καλό είναι ο ενδιαφερόμενος να ρωτήσει άτομα του περιβάλλοντός του, με τα οποία νιώθει άνετα, αν γνωρίζουν κάποιον ειδικό να του συστήσουν και τον οποίο εμπιστεύονται.

Ακόμα, όμως, κι αν δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, χρήσιμο είναι να εξετάσει κανείς το πώς νιώθει στη θεραπεία του: Νιώθει άνετα; Αισθάνεται ότι ο θεραπευτής τον καταλαβαίνει; Ταιριάζει μαζί του; Βέβαια, χρειάζεται – όπως αναφέρθηκε πιο πάνω- να «δώσει» και λίγο χρόνο στην ανάπτυξη της μεταξύ τους σχέσης.

    Διάρκεια της θεραπείας…


Θεραπευτής & θεραπευόμενος από κοινού καθορίζουν τους στόχους και τη λήξη της θεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία έχει σύντομη διάρκεια, ενώ σε άλλες το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται, βέβαια, από τη δέσμευση του θεραπευόμενου και από το αν θέλει απλά να περιορίσει τα συμπτώματα που τον οδήγησαν στον ειδικό ή επιθυμεί μια εκ βαθέων αναζήτηση και κατανόηση του εαυτού του.



To άρθρο υπογράφει η Βίκυ Τσατσανύφου – Ψυχολόγος / Οικογενειακή Θεραπεύτρια & Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus

*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου