Αυξημένες πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς



Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι από τις κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων, εκτιμούν ότι ανάλογα θα κινηθούν και οι γιορτινές ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Ωστόσο η εικόνα «γκριζάρει» λίγο για τις ξενοδοχειακές μονάδες χειμερινού τουρισμού της χώρας, καθώς με την εξαίρεση των Σαββατοκύριακων οι ενδιάμεσες ημέρες της εβδομάδας εξακολουθούν να είναι «προβληματικές», ενώ έντονη είναι η ανησυχία σε ορισμένους τουλάχιστον προορισμούς από το γεγονός ότι η φετινή χειμερινή σεζόν θα είναι μικρότερη.
Οι ξενοδόχοι υπολογίζουν ότι το Πάσχα του 2018, που σηματοδοτεί και το τέλος της σεζόν, είναι πολύ νωρίς, στις 8 Απριλίου. Μετά δεν υπάρχει άλλο τριήμερο μέχρι τις 28 Μαΐου που είναι του Αγίου Πνεύματος.
Επίσης, ουσιαστικά μέχρι το Πάσχα υπάρχει μόνο ένα τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, που είναι στις 19 Φεβρουαρίου, καθώς η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή.
Όπως δήλωσε στη «Ν» ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, πολλοί ξενοδόχοι στην Αρκαδία -η οποία ας σημειωθεί εμφανίζει πληρότητες για τις ημέρες των γιορτών που φθάνουν το 100%- φοβούνται ότι η σεζόν θα είναι «κουτσουρεμένη», αφού το Πάσχα του 2018 είναι πολύ νωρίς. Εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα για τις μονάδες δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικά, με δεδομένο και το γεγονός ότι ο νομός Αρκαδίας στηρίζεται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.
Οι ξενοδόχοι των ορεινών προορισμών περιμένουν να δουν αν και πώς θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών και η επιβολή από 1/1/2018 του τέλους διανυκτέρευσης, το οποίο σημειώνεται ότι για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων είναι 0,50 ευρώ ανά δωμάτιο, για τα τριών αστέρων είναι 1,50 ευρώ, για τα τεσσάρων αστέρων 3 ευρώ και για τα πεντάστερα 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα είναι για τα 1-2 κλειδιών 0,25 ευρώ, για τα τριών κλειδιών 0,50 ευρώ και τα τέσσερα κλειδιών 1.
Πάντως, ο κ. Μαρινάκος για τις ημέρες των γιορτών σημειώνει ότι παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον και υψηλή ζήτηση. Τα μηνύματα που λαμβάνει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου είναι ενθαρρυντικά, εφόσον καταγράφεται πληρότητα που πλησιάζει το 100%. Η ορεινή Αρκαδία τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα προσελκύει πλήθος επισκεπτών, τονίζει, γιατί είναι ένας ασφαλής και πολύ αγαπητός προορισμός στους Έλληνες, ενώ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, πολύ κοντά στην Αθήνα, και μπορεί να προσφέρει ένα δελεαστικό πακέτο στους επισκέπτες.
Αρκετά καλή είναι η κίνηση και σε ένα άλλο πολύ δημοφιλή χειμερινό και όχι μόνο προορισμό, τα Καλάβρυτα. Ο κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς σημειώνει στη «Ν» ότι με πληρότητες 100% τα Χριστούγεννα, αναμένεται να φτάσει ο προορισμός στα ίδια ποσοστά και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Οι τιμές δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι, προσθέτει, και καταγράφει μία τάση αύξησης των επισκεπτών και τους προηγούμενους μήνες, την οποία αποδίδει στην ολοκλήρωση των έργων στην Εθνική οδό και τη μείωση της απόστασης των Καλαβρύτων από την Αθήνα.
Πολύ ικανοποιητικές πληρότητες καταγράφει και η Θράκη για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος όμως σημειώνει μία ιδιομορφία της περιοχής σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Στη Θράκη, εξηγεί, το 70% των κρατήσεων προέρχεται από το εξωτερικό, Τουρκία, Βουλγαρία, και γενικότερα τις βαλκανικές χώρες. Αντιθέτως οι Έλληνες είναι ακόμη μουδιασμένοι, ενώ τονίζει ότι και τα διόδια στην Εγνατία επιβαρύνουν την πρόσβαση στους τρεις νομούς της Θράκης από τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της Μακεδονίας.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου