Ρύθμιση-ανάσα για τους ελεύθερους επαγγελματίες



Μία νέα ρύθμιση για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο, προωθεί η κυβέρνηση.

Με τη ρύθμιση αυτή, προβλέπεται οι  ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι που είχαν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έως και σε 120 δόσεις.

Το σχέδιο θα αφορά  φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) ανεξαρτήτως ύψους οφειλής προς το Δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ το σχέδιο προβλέπει κούρεμα των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 85% για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, εξόφληση των οφειλών έως 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.

Όσον αφορά στους οφειλέτες  με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη.

Ενώ, για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου