Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στις περισσότερες χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου, παρά τα κατά τόπους προβλήματα από την ξηρασία και τον καύσωνα. Στον δρόμο της ανάκαμψης και η Ελλάδα, όπου η αύξηση της παραγωγής εκτιμάται να αγγίξει φέτος ακόμη και το 50% σε σύγκριση με πέρσι. Με πιο συγκρατημένες πάντως προβλέψεις, η αύξηση αναμένεται στο 46%, με την ελληνική παραγωγή να «πιάνει» τους 285.000 τόνους.
Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν τελικά και οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, η Πορτογαλία και η Τυνησία με 115.000 και 290.000 τόνους αντίστοιχα θα ανεβάσουν συνολικά τον πήχη της παραγωγής για την Ευρώπη. Ωστόσο, μέρος αυτής της αύξησης θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της ισπανικής παραγωγής, που υπολογίζεται περίπου στους 85.000 τόνους.
Χάρη στην πρόβλεψη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) για αυξημένη διεθνή κατανάλωση κατά 5%, στους 2.889.000 τόνους, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα διατηρήσουν ένα ανοδικό τέμπο. Παράλληλα, όμως, αλλάζει και ο παγκόσμιος χάρτης του ελαιολάδου, καθώς νέες χώρες έρχονται πιο δυναμικά στο προσκήνιο με αυξημένες νέες φυτεύσεις.
Ως εκ τούτου, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με κορυφαία την πρόσφατη απόφαση της Eλαΐς – Unilever να αποχωρήσει από το ελαιόλαδο, την ώρα που οι Ισπανοί της DCoop, οι Αμερικανοί της California Olive Ranch και το λονδρέζικο fund Cibus επενδύουν πιο στοχευμένα στον κλάδο.
Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου
Δύο μήνες μετά το πρώτο οδοιπορικό στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπου τα πρώτα μηνύματα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα, η «ΥΧ» συνεχίζει το ρεπορτάζ της στις ελληνικές περιφέρειες, καταγράφοντας την πορεία της καλλιέργειας.
Με τη συγκομιδή να έχει αρχίσει και να κορυφώνεται τις ερχόμενες εβδομάδες, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή παραμένουν ενθαρρυντικές, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένους νομούς οι καιρικές συνθήκες ανέτρεψαν τις αρχικές υπεραισιόδοξες προβλέψεις. Παράλληλα, σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Άρτα και η Φθιώτιδα, όπου «κυριαρχεί» η επιτραπέζια ελιά, πολλοί παραγωγοί στρέφονται στην ελαιοποίηση του καρπού, ενώ αρνητικό πρόσημο καταγράφεται στην Ήπειρο και στον Έβρο.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 46%-50% σε σχέση με πέρσι. Το επιπλέον, δε, θετικό στοιχείο, που έρχεται να συμπληρώσει την ανοδική πορεία του ελαιολάδου, αφορά τις τιμές με τις οποίες έχει ανοίξει η σεζόν, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 4 ευρώ/κιλό.
1. Πελοπόννησος
Αυξημένη σε σύγκριση με πέρσι αναμένεται η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, «η εκτίμηση που κάνουμε για την περιοχή είναι περίπου 28.000 τόνοι λάδι έναντι 17.000 που είχε την περασμένη χρονιά, και 31.000 τόνων το 2015». Η τιμή εκκίνησης για το λάδι διαμορφώνεται στα 4 ευρώ και για την ελιά στο 1,50 ευρώ, τιμή που ανεβαίνει αναλόγως της ποιότητας.
Από την Κορινθία, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Γιώργος Φλώρος, εξηγεί ότι «όλος ο νομός έχει πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, με εξαίρεση τη Δυτική Κορινθία (Ξυλόκαστρο και Δερβένι). Ζημιά έχει υποστεί κυρίως η Κορωνέικη, ενώ το Μανάκι ελάχιστη». Μια καλή χρονιά στην Κορινθία καταγράφει παραγωγή ύψους 12.000-13.000 τόνων. Φέτος, εκτιμάται στους 7.500-8.000 τόνους. Το ενδιαφέρον όλων πλέον στρέφεται στην ποιότητα, αφού κάποια δείγματα άφησαν… πικρή γεύση.
Στη Λακωνία, ο προϊστάμενος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Κωνσταντίνος Βουνάσης, τονίζει ότι «η αναμενόμενη παραγωγή είναι περίπου 18.000 τόνοι. Η ανομβρία θα επηρεάσει το μέγεθος της ελιάς Καλαμών, ενώ η ποιότητα θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα».
Πάνω από 4 ευρώ/κιλό
Σύμφωνα με τον Γιάννη Λυριωτάκη, πρόεδρο του ΑΣ Ασωπού στους Μολάους Λακωνίας και μέλος της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, «σε 10-15 μέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή ελαιόλαδου στην περιοχή και θα έχουμε εικόνα για τις φετινές αποδόσεις. Σίγουρα οι τιμές θα είναι πάνω από 4 ευρώ το κιλό. Θα υπάρχουν διακυμάνσεις των τιμών και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αντοχές που θα επιδείξουν οι παραγωγοί, καθώς αρκετοί αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας. Όσον αφορά το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, φαίνεται ότι φέτος θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από προσφορά. Όμως, το εμπόριο βρίσκεται σε 4-5 χέρια μεγάλων διακινητών, οι οποίοι εύκολα βάζουν τους δικούς όρους τους στην αγορά».
Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Μπατζάκης, διαχειριστής στον Συνεταιρισμό Συκέας Λακωνίας, σημειώνει ότι «λόγω του μεγάλου καύσωνα Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι συντελεστές καρπού-ελαιόλαδου είναι πιο υψηλοί. Αφενός είναι νωρίς ακόμη, αφετέρου επηρεάστηκαν πολύ από τον καύσωνα, οπότε η ελαιοπεριεκτικότητα των καρπών είναι μειωμένη».
Για καλή παραγωγή, παρά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, μιλάει ο Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Βοιών στη Σπάρτη. «Θα έχουμε μείωση απόδοσης κυρίως στα ξηρικά χωράφια και πιθανολογώ ότι δεν θα έχουν και καλή ποιότητα, γιατί η ανομβρία φέτος ήταν μεγάλη. Σχετικά με τις τιμές, από τα 4,60 ευρώ το κιλό που πουλήθηκαν 270 τόνοι αγουρέλαιο, πρόσφατα έγινε μια πράξη για 280 τόνους με 4,20 ευρώ το κιλό. Πέραν αυτών, οι τιμές που ακούγονται στην περιοχή κυμαίνονται από 4,30-4,40 ευρώ το κιλό. Ήταν λογικό σε σχέση με την αρχή να υποχωρήσουν λίγο οι τιμές, όταν δίνεται μαζικά ποσότητα. Πιστεύω ότι στην περιοχή μας οι τιμές δεν θα πέσουν κάτω από τα 4 ευρώ γιατί συνολικά στη χώρα δεν θα βγουν οι ποσότητες που περιμέναμε και το καλό ποιοτικό ελαιόλαδο θα είναι λίγο».
Στην Αργολίδα, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Δήμου, σημειώνει ότι η ανομβρία θα επηρεάσει την παραγωγή αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, και εκτιμά ότι αυτή θα ανέλθει στους 6.000 τόνους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των γεωπόνων, Γιώργος Μπινιάρης, επισημαίνει ότι οι πρώτες μετρήσεις στα ελαιόλαδα Επιδαύρου-Λυγουριού αναδεικνύουν άριστη ποιότητα.
Τέλος, από την ΔΑΟΚ Αρκαδίας, ο Απόστολος Γιαννόπουλος υπογραμμίζει ότι η παραγωγή θα ανέλθει –με κάθε επιφύλαξη– στους 3.500 τόνους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου