Μειωμένες φέτος και οι επιδοτήσεις των αγροτών


Κουτσουρεμένες» θα πιστωθούν αργά το μεσημέρι της Πέμπτης οι επιδοτήσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ σε 540.000 αγρότες. Πρόκειται για την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, η οποία μετά το πράσινο φως που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φτάνει το 70% -όπως συνέβη και πέρυσι- έναντι 50% που πληρωνόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Οπως προβλέπει ο εθνικός φάκελος, η βασική ενίσχυση αποτελεί το 53% των άµεσων ενισχύσεων, το οποίο φέτος μειώνεται κατά 4,5% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος. Πριν από λίγες ημέρες, όπως έκανε γνωστό και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, υπέγραψε σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία τροποποιεί τη σχετική απόφαση του 2015 και προβλέπει την αύξηση της γραμμικής μείωσης της αξίας όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έως 4,5% (από 2%) για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τώρα τη γεωργική τους δραστηριότητα.
Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ της βασικής ενίσχυσης θα πληρωθεί τώρα το 70% ως προκαταβολή, µείον την παρακράτηση για το Απόθεµα.

Οπως είχε προαναγγελθεί, οι νέοι αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι, αυτοί δηλαδή που έχουν να λάβουν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεµα, δεν θα πληρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη την προκαταβολή, καθώς η εξέταση των 80.000 αιτήσεων θα ολοκληρωθεί πριν από την εκκαθαριστική πληρωμή στο τέλος του έτους.
Την προκαταβολή δεν θα λάβουν επίσης περίπου 50.000 παραγωγοί με ποσά μικρότερα των 250 ευρώ, ωστόσο θα πληρωθούν στο τέλος του έτους με την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, αφού υπολογιστούν και οι υπόλοιπες ενισχύσεις.
Αναφορικά με το χρόνο των πιστώσεων, η διαδικασία αναµένεται να ξεκινήσει µεν το απόγευµα της Πέµπτης, αλλά θα ολοκληρωθεί στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας. Οι αναλήψεις από τα αυτόματα μηχανήματα πληρωμών (ΑΤΜs) θα μπορούν να γίνονται από την ίδια μέρα, ενώ από τα γκισέ των καταστηµάτων της Πειραιώς από την επόµενη ηµέρα, δηλαδή την Παρασκευή. Οσοι αγρότες έχουν λογαριασµό σε άλλη τράπεζα θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από την ερχόµενη εβδοµάδα.

Ακτινογραφία

Σύμφωνα με κύκλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι ο αρμόδιος για την πληρωμή οργανισμός, η ολοκλήρωση των ελέγχων στις δηλώσεις των παραγωγών έδειξε πολύ μικρό ποσοστό σφαλμάτων κι έτσι το ποσοστό πληρωμής αγγίζει στο 99,6% της αξίας των δικαιωμάτων των παραγωγών για δεύτερη χρονιά. Σε αυτούς που θα πληρωθούν, συμπεριλαμβάνονται και οι περίπου 65.000 αποδέκτες μεταβίβασης δικαιωμάτων, καθώς ο σχετικός έλεγχος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και εκκρεμούν μόνο όσα παρουσίαζαν ελλείψεις δικαιολογητικών.

Βιολογικά

Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή της προκαταβολής του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας, αυτή αναμένεται για τις πρώτες ημέρες του Νοεµβρίου. Υπενθυμίζεται ότι σύµφωνα µε τη λίστα του ΥΠΑΑΤ οι δικαιούχοι είναι 11.337 άτοµα µόνο φυτικής παραγωγής σε ζώνη Natura. Από αυτούς οι νεοεισερχόμενοι θα μοιραστούν στην πενταετία το ποσό των 75 εκατ. ευρώ και οι «παλιοί» 147 εκατ. ευρώ.
Για τον Νοέμβριο μετατίθεται και πληρωμή ύψους 9,47 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα Κομφούζιο, καθώς σχετική απόφαση αναφέρει ότι η πληρωμή μπορεί να γίνει σε δύο το πολύ δόσεις όχι πριν από τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους και µέχρι την 1η ∆εκεµβρίου. Η ενίσχυση χορηγείται στους δικαιούχους σε ετήσια βάση και το ύψος της, το οποίο υπολογίζεται κάθε φορά από την επιλέξιµη έκταση, ορίζεται στα 387 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα πρώτα δύο έτη εφαρµογής και στα 454 ευρώ ανά εκτάριο για τα τελευταία τρία έτη.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου