Νερό της Κορίνθου: Η "ηθική" και ο "τυχοδιωκτισμός"...!


Σκοπός του άρθρου είναι να βαλεί σε μια σειρά το θέμα «Νερό της Κορίνθου» για το οποίο έχουν ακουστεί πάρα πολλοί μύθοι όσον αφορά την ποιότητα αλλα ποτέ δεν έχει αποδειχθεί κάτι επίσημα από σχετικό οργανισμό διασφάλισης ποιότητας.
Άρθρα πολλών σελίδων κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο (Facebook, BlogSpot, σελίδες διαδικτύου) απο δημοσιογράφους και ενεργούς πολίτες που χαρακτηρίζονται ώς επιστήμονες η “managers” σε πολυεθνικές του εξωτερικού άγνωστης προελεύσης καθώς βρίσκονται σε καφέ του κέντρου της Κορίνθου σε καθημερινή βάση.
Γνωρίζοντας οτι ο  «ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης, που είναι ενημερωμένος, ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, εκφράζει την άποψή του και συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία.» , δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που ορισμένοι εκφέρουν απόψεις εχθρικές προς το οικονομικό συμφέρον των δημοτών και εξαρτώνται πολιτικα από κόμματα η παρατάξεις.
Ο ρόλος του ενεργού πολίτη ειναι να συμμετέχει στην κοινωνία και να παρεμβαίνει σε παρανομίες ιδιωτικης η δημοσίας φύσεως. Δυστυχώς αυτος ο ρόλος όπως και πολλά άλλα έχουν παρερμηνευθεί στην Ελλάδα .
 Σίγουρα το θέμα δεν είναι αυτο αλλα στην πολιτική σημαντικό ρόλο παίζει να παίζεις καλά ένα άσχημο φίλο και όχι να κρατάς δυνατά χαρτιά. Ο πολίτης έχει κουραστεί από μακροσκελή άρθρα που κατηγορούν και εκτοξεύουν απειλές εναντίων της δημοτικής αρχής η δημοτικών επιχειρήσεων η ακόμα οποιουδήποτε προσπαθεί να πείσει ότι το νερό είναι πόσιμο, γιαυτό θα παρουσιαστούν συνοπτικά κάποιες επιστημονικές απόψεις για το πως θα μπορούσε να διασφαλιστεί η διαδικασία ελέγχου του νερού.
Στην Δ. Ευρώπη οι μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, Παρίσι αναπτύσσονται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες και στις περιπτώσεις αυτές μέρος των υδάτων ποταμιών, λιμνών δεσμεύονται ώστε να καλύπτονται οι αναγκες των κατοίκων και όχι μόνο. 
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν φράγματα η δεξαμενές στις οποίες διοχετεύετε το νερό και στην συνέχεια περνώντας συγκεκριμένο έλεγχο διανέμεται στους κατοίκους. Έργα τα οποια ολοκληρώνονται απο τις αρχες του 1900 στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού ολοκληρώθηκαν στην Κόρινθο. Λόγω των συνεχών αλλαγών πολιτικών αποφάσεων στην Ελλάδα ο Δήμος Κορινθίων έγινε καλλικρατικός και συνεπώς οι ανάγκες για την κατανάλωση του νερού μεγάλωσαν με αποτέλεσμα οι μελέτες που πραγματοποίηθηκαν 30 χρόνια πρίν για το έργο να μην μπορούν να εφαρμοστούν και σε συνδυασμό με την μειωμένη βροχόπτωση να δημιουργούνται κάποια προβλήματα όσον αφορά την διαθέσιμη ποσότητα του νερού.
 Αυτο προσπάθησε με άσχημο τρόπο η μειοψηφία του δήμου να το εκμεταλευτεί και να παίξει με την αντίληψη των πολιτών προβάλοντας ως θέμα την αναξιοπιστία των μετρήσεων. Σε αυτή την περίπτωση να φτάσει το θέμα μέχρι τέλους και να πληρωθούν οι αντίστοιχες ερεύνες για να σωπάσει ο θόρυβος που έχει προκληθεί απο ανούσιες δηλώσεις εκατέρωθεν. Η εκάστοτε μειοψηφία θα πρέπει να αναλάβει να στείλει ένα δείγμα για να γίνουν οι μετρήσεις απο ερευνητικό κέντρο των Αθηνών η του εξωτερικού.
Αυτό θα πρέπει να γίνει από το budget της πολιτικής παράταξης που εναντιώνετε στις νόμιμες μετρήσεις που έχουν γίνει απο την υπηρεσία του δήμου διότι αν δεν κάνω λάθος οι συνεχόμενες μετρήσεις που απαιτούνται απο την πλευρά της μειοψηφίας επιβαρύνουν τους δημότες και οικονομικά και ηθικά. «Οικονομικά» διότι με διάφορες δηλώσεις και ο ελάχιστος τουρισμός που καταφθάνει στην πόλη της Κορίνθου θα αποφύγει να έρθει σε επαφή με το νερό της πόλης και φυσικά να το δυσφημίσουν σε μελλοντικούς επισκέπτες – Δεν βρίσκω λόγο να μην το κάνουν απο την στιγμή που το κάνει η ίδιο η μειοψηφία του δήμου-. «Ηθικά» διότι δεν βρίσκω σωστό να παίζεις με την καθημερινότητα ανθρώπων χτυπημένων από την κρίση  με το θέμα της υγείας τους εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός λόγος όπως έχει αποδειχθεί κατ’επαναλήψη. 
Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι εύκολο από την πλευρά οποιαδήποτε μεγάλου δήμου να αναπτύξει το δίκτυο σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς πληθυσμιακές αλλαγές-Ο πληθυσμός του Δήμου Κορινθίων αναπτύχθηκε κατά 60% με τον νέο καλλικρατικό σχέδιο.
Οποιαδήποτε προβλήματα προέκυψαν είναι απολυτό φυσιολογικό να συμβούν καθώς το ίδιο το κράτος δεν μερίμνησε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες στο νεό σχέδιο και στο αντίκτυπο που θα έχει στους πολίτες στο θέμα «νερό».
Ακόμα και σε μεγάλες πόλεις που έχω ζήσει υπάρχουν συχνά προβλήματα στην υδροδότηση (Λονδίνο, Πράγα, Αμπερντίν) καθως χρειάζετε χρόνος και ενέργεια για οποιαδήποτε διεκπαιρεώση ενος project.
Δεν είναι τυχαίο οτι τα σχέδια για την πόλη του Λονδίνου τα τελευταία 7 χρόνια αλλάζουν σε μηνιάια βάση.
Προσωπικά διαφωνώ σε πάρα πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο δήμο Κορινθίων αλλα κάθε άνθρωπος προτιμάει να βλέπει μια ομαλότητα. Δεν μου αρέσει να βλέπω νεούς συνεργάτες κάθε 2 εβδομάδες στην αντιπολίτευση-μου φέρνει τυχαρπάστες τεχνικές στο νού.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τωρινή δημοτική αρχή έχει μεγάλο έργο να εκτελέσει και χρειάζετε την συμπόρευση με όλες τις παρατάξεις και δημότες καθως ο διχασμός μόνο κακό έκανε στον τόπο.
Με εκτίμηση,
Marios Loumpas

 O κ. Λούμπας εργάζετε ως IT Director στον ιδιωτικό τομέα και έχει διετελέσει στέλεχος πληροφορικής σε μεγάλες επιχειρήσεις του Λονδίνου οπως η J.P Morgan Chase & Co, Plaza Premium Group, E2Exchange Limited, Fortinet, Ministry of Defence καθως και εκπαιδευτικός στην Ελλάδα.

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου