Οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις ΤΟΜΥ


Σε λίγο περισσότερο από το 1/3 των θέσεων βρίσκεται το ενδιαφέρον των γιατρών στην Αθήνα για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Η προκήρυξη για τις 2.868 προσλήψεις λήγει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και όπως φαίνεται οι γιατροί… γυρίζουν την πλάτη τους στο νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», οι γιατροί που έχουν καταθέσει αίτηση να λάβουν βεβαίωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ανέρχονται σε 77 για 195 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και παιδιάτρων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις. Στην Πάτρα, για παράδειγμα, έχουν προκηρυχθεί 40 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 10 θέσεις παιδιάτρων. Ωστόσο, μέχρι και χθες στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών είχαν ζητήσει βεβαίωση μόλις 20 γιατροί. Και μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», κάποιοι εξ αυτών δήλωσαν ότι τελικά μάλλον δεν θα αιτηθούν για τις ΤΟΜΥ!

Η βεβαίωση που ζητούν οι γιατροί από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους είναι απαιτούμενο δικαιολογητικό για να πραγματοποιήσουν την αίτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να την προσκομίσουν και ετεροχρονισμένα, για αυτό και υπάρχει το ενδεχόμενο ο αριθμός των αιτήσεων να είναι λίγο μεγαλύτερος. Επίσης, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κάποιοι να αιτηθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις από τον ιατρικό χώρο είναι πως πράγματι το ενδιαφέρον των γιατρών είναι εξαιρετικά μικρό.

Καταγγελίες

Οι γιατροί καταγγέλλουν «εκβιαστικές πρακτικές» από το υπουργείο Υγείας εξαιτίας του μικρού αριθμού των γιατρών που έχουν δηλώσει πρόθεση διορισμού. Η Ενωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ σε χθεσινή της ανακοίνωση σχολίασε τις δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού (ο οποίος έχει επωμιστεί το σχέδιο της ΠΦΥ) κάνοντας λόγο για «εκφοβισμό» των γιατρών. «Τα κίνητρα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ιδίως αν τα συνυπολογίσεις με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που θα είναι συμβάσεις πολύ χαμηλότερης αποζημίωσης από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Βαρδαρός για τους μισθούς των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ, με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ να σημειώνει: «Ξεκάθαρα τονίζει πως όποιος δεν δηλώσει πρόθεση για διορισμό στα ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα!».

Γιατρός-«μπαλάκι»

Οι ελλείψεις γιατρών στην Πρωτοβάθμια Υγεία γενικότερα χτυπούν «κόκκινο». Η τοποθέτηση ενός γιατρού σε μια περιοχή σημαίνει στέρηση του ίδιου γιατρού από μια άλλη! Κωμικοτραγικό το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η 6η Υγειονομική Περιφέρεια μετακίνησε τον μοναδικό παιδίατρο που υπηρετούσε στη Ναύπακτο στην Ιθάκη (η οποία δεν είχε παιδίατρο επί 2,5 χρόνια), με αποτέλεσμα να είναι η Ναύπακτος τώρα που έμεινε χωρίς παιδίατρο!
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου