Έχει γίνει της μόδας οι γυναίκες να φωτογραφίζονται την ώρα του θηλασμού. Χαμογελαστές, με την αυτοπεποίθηση ότι κάνουν κάτι το μοναδικό. Έχει γίνει πλέον συνείδηση στη νέα γενιά μητέρων ότι το θηλασμός είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά αντικατοπτρίζονται και στην πραγματικότητα;
«Η καλύτερη τροφή για βρέφη»
Εμπειρογνώμονες έχουν διαφορετική άποψη. «Το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί και στο μεταξύ το γνωρίζουν όλοι», λέει η εντεταλμένη θηλασμού του Συνδέσμου Γερμανίδων Μαιευτήρων Αλέντ φον Γκάρτσεν, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Θηλασμού (02.- 08.10). Και μετά έρχεται το μεγάλο αλλά: «Αλλά πολλές μητέρες μετά από λίγες εβδομάδες διακόπτουν τον θηλασμό, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια συνδυασμό μητρικού γάλακτος με βρεφική τροφή μέχρι το παιδί γίνει δύο χρονών. Το μητρικό γάλα θεωρείται σήμερα η καλύτερη τροφή για μωρά, ενώ ενισχύει τον σύνδεσμο του παιδιού με τη μητέρα. Και οι δύο επωφελούνται από τον θηλασμό: στο μωρό μειώνεται ο κίνδυνος ιώσεων, αλλεργιών και άσθματος. Στις μητέρες μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του στήθους και των ωοθηκών.
Οι λόγοι που ωθούν τις μητέρες να σταματήσουν τον θηλασμό, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutche welle, σχετίζονται με ελάχιστα ρεαλιστικές ιδέες για τη ζωή με ένα μωρό και την κούραση που συνδέεται πάντα με τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα. Αλλά οπωσδήποτε λείπει και η γνώση γύρω από το θηλασμό, τόσο από πλευράς της μητέρας, όσο και του περιβάλλοντός της. Πάντως είναι σαφές ότι οι βάσεις για έναν επιτυχημένο θηλασμό μπαίνουν ήδη στο νοσοκομείο μετά τη γέννα. «Αλλά η σωστή παρακολούθηση δεν είναι δεδομένη» λέει η φον Γκάρτσεν. Την περίοδο της λοχείας οι μητέρες νοιώθουν μεγάλο βάρος γιατί όλα είναι καινούργια. Οι υποχρεωτικές εξετάσεις του βρέφους και η αγωνία αν τα κάνουν όλα καλά. Υπάρχει και μεγάλη αβεβαιότητα και για το αν το μωρό παίρνει κανονικά βάρος. Έτσι οι μητέρες προτιμούν να δίνουν μπουκάλι για να ελέγχουν την ποσότητα.
Θηλασμός σε δημόσιο χώρο; Γιατί όχι;
Αρνητικά στο θηλασμό μπορεί να επιδράσει και το περιβάλλον. Σύμφωνα με νεώτερη έρευνα για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων, ο θηλασμός σε δημόσιο χώρο δεν επιδρά συνήθως αρνητικά στη μητέρα. Αλλά μία στις τέσσερις ερωτηθείσες το αντιμετωπίζει με διχασμένα αισθήματα. Μία στις 10 μάλιστα δήλωσε ως λόγο διακοπής την απορριπτική στάση στο θηλασμό σε δημόσιο χώρο και κυρίως στα καφέ και στα εστιατόρια.
Υπήρξε μάλιστα περίπτωση μητέρας που διαπληκτίστηκε με τον ιδιοκτήτη καφετέριας επειδή θήλαζε. Ξεκίνησε λοιπόν εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών υπέρ της νομοθετικής προστασίας του θηλασμού σε δημόσιο χώρο. Το θέμα συζητήθηκε, αλλά το αίτημά της έμεινε μόνο στα χαρτιά. Η Εθνική Επιτροπή Θηλασμού θέλει να ενισχύσει τις γυναίκες να μην έχουν ενδοιασμούς και κάνει έκκληση στη κοινή γνώμη να αντιληφθεί ότι ο θηλασμός δεν μπορεί να περιμένει, ανεξαρτήτως συνθηκών. Φωτογραφίες επώνυμων γυναικών να θηλάζουν έξω από το σπίτι ίσως θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα αποτελούσε ένα καλό πρότυπο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου