ΤΟΕΒ: Σε διαδικασία ρύθμισης σπεύδουν οι οφειλέτες


Ως μέσο πίεσης προς συστηματικούς κακοπληρωτές νερού άρδευσης, εκτιμούν επικεφαλής των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ) ότι θα λειτουργήσει η πρόσφατη εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ (υπ’ αριθμ. 649/3.8.2017), με την οποία καλούνται οι οργανισμοί να ολοκληρώσουν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου –αρχής γενομένης από τις 14 Σεπτεμβρίου– να καταχωρούν στον σχετικό ιστότοπο του οργανισμού (που λειτουργεί από το 2013) τα στοιχεία έως 20 οφειλετών.

Όπως επεσήμαναν, μιλώντας στην «ΥΧ», από τη μία μεριά είναι αναγκαίο το συμμάζεμα των οφειλών, προκειμένου οι οργανισμοί να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους, αλλά και δίκαιο για τους συνεπείς αγρότες, οι οποίοι, κάτω από δύσκολες συνθήκες, προσπαθούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους. Από την άλλη, όμως, σε αυτήν τη διαδικασία, είναι σημαντικό να διευκολυνθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αγρότες οι οποίοι, για αντικειμενικούς λόγους, κάτω από την πίεση να ανταπεξέλθουν σε σωρεία οικονομικών υποχρεώσεων, έχουν περιέλθει σε αδυναμία να πληρώσουν για την άρδευση. Της ίδιας άποψης είναι και ο πρόεδρος των ΤΟΕΒ Ελλάδας, Βασίλης Κανάκας, ο οποίος σημείωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι, που αδυνατούν να πληρώσουν, θα πρέπει να μπορούν, σε συνεννόηση με τους οργανισμούς, να κάνουν κάποια ρύθμιση, κάτι το οποίο γίνεται ήδη, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Επισημαίνεται ότι στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι οι οφειλέτες που θα καταχωρούνται είναι εκείνοι που «συστηματικά και αδικαιολόγητα δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους και που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες οφειλές».

Μικρές οι οφειλές στην Πελοπόννησο

Ενημερωμένοι είναι οι αγρότες της Πελοποννήσου, στην πλειοψηφία τους, καθώς οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα άμεσα, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ξυλοκάστρου, Σπύρος Αποστολόπουλος, αφού μας επεσήμανε ότι οι παραγωγοί είναι ενήμεροι για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε περίπτωση δημιουργίας οφειλών στον ΤΟΕΒ, μας τόνισε ότι οι οφειλές, πλέον, είναι σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Στην Αργολίδα, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Βαγγέλης Παιβανάς, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «μια σχετική ενημέρωση θα γίνει άμεσα, αν και οι περισσότεροι είναι εημερωμένοι. Οι οφειλές δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, και αυτά από λίγα άτομα. Αναρωτιέμαι, όμως, ποιος ΤΟΕΒ θα “δώσει” έναν αγρότη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού εμείς λίγα-λίγα μαζεύουμε τα χρήματα, ενώ, εάν μπλοκαριστούν επιδοτήσεις, θα γίνει χαμός».

Στην Αρκαδία, ο ΤΟΕΒ Έλους Κανδήλας φρόντισε να πάρει διάσταση η ενημέρωση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με σχετική ανακοίνωση στα ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ΤΟΕΒ, ακολουθώντας σφιχτή οικονομική πολιτική, είχε προειδοποιήσει τους παραγωγούς ότι ο οργανισμός θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό προκειμένου να διεκδικήσει οφειλές παρελθόντων ετών.

Στη Μεσσηνία, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παμίσου, Μανωλέας Μιχάλης, αναφέρει ότι ήδη έχει γίνει η ενημέρωση των αγροτών, αλλά, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν τα είκοσι άτομα που έχουν οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ και οδεύουν στη λίστα του ΟΠΕΚΕΠΕ, εάν δεν βρεθεί λύση. Ενημερωμένοι είναι και οι αγρότες στην περιοχή της Λακωνίας, χωρίς να παρουσιάζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου