Στην ενίσχυση του ποικιλιακού δυναµικού µε έγχρωµες ποικιλίες και την επιµήκυνση της εµπορικής σεζόν του επιτραπέζιου σταφυλιού, δύο από τα βασικά ζητούµενα και της ελληνικής παραγωγής έρχεται να δώσει λύσεις η δηµιουργία νέου πολλαπλασιαστικού υλικού.
Μετά την Μακεδονία και την Πελοπόννησο, δυναµικά στη διαδικασία δοκιµής νέων ποικιλιών επιτραπέζιου σταφυλιού µε δικαιώµατα φαίνεται πως µπαίνει η Κρήτη, µία περιοχή που λόγω των κλιµατολογικών συνθηκών της µπορεί να εκµεταλλευτεί εµπορικά τον παράγοντα πρωιµότητα. Ακριβώς για αυτό το λόγο αυξηµένο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι Κρήτες παραγωγοί για τις Ηµέρες Αγρού (Open Field Days) που διοργάνωσε η Grape Evolution Ltd, θυγατρική της Fresca Group, και τα φυτώρια αµπέλου Φασούλης, από τις 19-21 Σεπτεµβρίου στη Νεµέα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξακριβώσουν από κοντά τα χαρακτηριστικά των νέων ποικιλιών που δηµιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράµµατος Grape Evolution.
«Η πρώιµη ποικιλία µαύρου σταφυλιού µε κωδικό 3020 που έχουµε αναπτύξει είναι µοναδική στον κόσµο. Η επόµενη διαθέσιµη µαύρη ποικιλία συγκοµίζεται έναν µήνα αργότερα. Καταλαβαίνεται ότι αυτό είναι ένα ισχυρότατο εµπορικό κίνητρο. Οι Αιγύπτιοι, που φιλοξενούµε σήµερα θα µπορούσαν να πάνε και στο Βόρειο Πόλο για να βρουν αυτή την ποικιλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ∆ηµήτρης Σπανός αγοραστής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης του οµίλου Fresca UK στην Agrenda, που επισκέφθηκε τις Ηµέρες Αγρού την Τετάρτη 20 Σεπτεµβρίου.
Ο κ. Σπανός συµπλήρωσε δε ότι: «Με µία τόσο πρώιµη ποικιλία θα µπορέσουν (σσ. Αιγύπτιοι) να µπουν σε συγκοµιδή από τα µέσα Μαΐου, περίοδος που δεν υπάρχει σταφύλι στην αγορά αλλά το εισάγουµε από το Μεξικό αεροπορικώς. Αντιστοίχως και για την Ελλάδα έχει µεγάλο ενδιαφέρον γιατί µπορούµε να εκµεταλλευτούµε περιοχές µε πρωιµότητα ή οψιµότητα. Έτσι βλέπουµε ενδιαφέρον από την Κρήτη και τη Β. Ελλάδα, που η κάθεµία επιζητά να αυξήσει την περίοδο των εξαγωγών της».
Προσαρµογή στις νέες ανάγκες
«Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν µάθει να ελίσσονται καθώς παρατηρούν ότι οι αγορές διαφοροποιούνται. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγµα το 62% της κατανάλωση στρέφεται στις έγχρωµες ποικιλίες, το 8% στις µαύρες και το 30% στις λευκές. Αντίστοιχα, στη Γερµανία η κατανοµή είναι 50-50 για λευκές και κόκκινές ποικιλίες. Αυτές οι αλλαγές στις καταναλωτικές προτιµήσεις έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις εξαγωγές χωρών όπως η Ελλάδα, που είναι µονοποικιλιακές και εξάγουν µόνο ένα χρώµα, τη λευκή σουλτανίνα. Έτσι για να σταθούµε στην αγορά θα πρέπει να εµπλουτίσουµε το ποικιλιακό µας δυναµικό» σηµείωσε ο κ. Σπανός.
Επιπλέον, στόχος του προγράµµατος Grape Evolution είναι η ανάπτυξη ποικιλιών µε µεγάλη παραγωγική δυναµικότητα και µε µικρότερο κόστος φροντίδας.
«Το δυνατό σηµείο του προγράµµατος της Fresca Group είναι ότι λόγω της µεγάλης γενετικής τράπεζας στο Ισραήλ έχουµε ποικιλίες µε εξαιρετικά χαρακτηριστικά, που δεν υπάρχουν σε άλλα προγράµµατα της Αµερικής», αναφέρε στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Σπανός. Να σηµειωθεί ότι το πρόγραµµα Grape Evolution της Fresca Group πραγµατοποιείται σε συνεργασία µε το κρατικού ινστιτούτου αγροτικής έρευνας του Ισραήλ.
Το πρόγραµµα προσπαθεί και έχει αναπτύξει ποικιλίες που ικανοποιούν τις προτεραιότητες των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών, στους οποίους απευθύνονται. Με άλλα λόγια το πρόγραµµα αναπτύσσει ποικιλίες που χρειάζονται λιγότερες εισροές και λιγότερη εργασία, αλλά χωρίς κανένα συµβιβασµό σε βασικά χαρακτηριστικά όπως η γεύση, η τραγανότητα, οι σακχαροπεριεκτικότητα, το σχήµα και η απόδοση. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι ποικιλίες που ενδείκνυνται είναι αισθητά λιγότερο κοστοβόρες από τη λευκή σουλτανίνα.
Οι ποικιλίες που ξεχώρισαν
Πολλές ήταν οι ποικιλίες που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ηµέρες Αγρού», κυρίως για την πρωιµότητά αλλά και την παραγωγική δυναµικότητά τους. Μία από τις εντυπωσιακότερες ήταν η «τριπλή» ποικιλία Autumn Pearl, η οποία βάσει µίας µικρής διαφοροποίησης στο γενετικό της υλικό, παρουσιάζεται στις εκδοχές I, II και III. Πρόκειται για την ίδια όψιµη ποικιλία που ωριµάζει σε τρία διαφορετικά χρονικά σηµεία, στα µέσα Σεπτέµβρη, στις αρχές Οκτώβρη και τα µέσα Οκτώβρη. ∆ιαθέτει µάλιστα, ιδιαίτερα ελκυστική εµφάνιση µε έντονο κόκκινο χρώµα και ζωηρές αντανακλάσεις, ενώ η παραγωγικότητά της φτάνει τα 30-35 κιλά/ κλήµα, σταθερά κάθε χρόνο. Παράλληλα, ούσα κατάλληλη για πυκνή φύτευση αυξάνει ακόµη περισσότερο την απόδοση/ στρέµµα.
Η πρώιµη αρωµατική labrusca µε κωδικό 362-37 φτάνει σε περαγωγικότητα τα 15 κιλά/ κλήµα και είναι έτοιµη για συγκοµιδή 1 βδοµάδα πριν από τα Prime. Αποτελεί απόδειξη ότι η εταιρεία έχει επιτύχει τον στόχο της ανάπτυξης πρώιµων ποικιλιών που θα είναι ταυτόχρονα και αρωµατικές.
Τα βλέµµατα τράβηξε επίσης η ποικιλία µε κωδικό 3020, η πρωιµότερη µαύρη στον κόσµο µε έντονο µαύρο χρώµα και φρουτώδη γεύση, διάµετρο ρώγας στα 17-21mm και µέση παραγωγή στα 25 κιλά/κλήµα.
Παράλληλα, νέο ρεκόρ πρωιµότητας για τον κωδικό 561-32 µε κόκκινο χρώµα (cherry red) και µοσχάτο άρωµα, τραγανή υφή που συγκοµίζεται 3 εβδοµάδες πριν τα Prime.
Στις κόκκινες ποικιλίες ξεχώρισε επίσης η Big Red Pearl 1530 έντονο κόκκινο χρώµα και ελαφρύ µοσχάτο άρωµα, που συγκοµίζεται την ίδια περίοδο µε τα Red Globe και αποδίδει 25-30 κιλά/ κλήµα.
Τέλος, για την εξαιρετική της ποιότητα ξεχώρισε η ποικιλία South pearl 334-59 ένα premium προϊόν, πολύ κοντά στα Thompson, µε λεπτό φλοιό και εκλεπτυσµένη γεύση, αλλά και µεγάλη παραγωγικότητα στα 25-30 κιλά/ κλήµα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου