Ήρθε το τέλος για τις δωρεάν πλαστικές σακούλες


Δημοσιεύτηκε και επισήμως στο ΦΕΚ η απόφαση για κατάργηση της πλαστικής σακούλας από 1.1.2018, που αποτελούσε κοινοτική υποχρέωση για τη χώρα. Με την κοινή υπουργική απόφαση που συνυπέγραψαν οι Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αλέξης Χαρίτσης. Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Γ. Πιτσιλής ορίζεται τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 mm) από την 1.1.2018, με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 mm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων.
Επίσης, ορίζεται τέλος ύψους 3 λεπτών (για το 2018) και 7 λεπτών από την 1.1.2019, που θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους δήμους για τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Το τέλος ορίζεται ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους καταναλωτές.
Οπως διευκρινίζεται, εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.
Παράλληλα, καθιερώνονται υποχρεωτικά:

• η «επώνυμη» σακούλα με αριθμό μητρώου παραγωγού, ημερομηνία και τόπο παραγωγής
• η διακριτή χρέωση των σακουλών πάχους 50-70 mm από τα καταστήματα (χωρίς τέλος)
• η προώθηση από τα σούπερ μάρκετ σακουλών πολλαπλής χρήσης ή βιοαποδομήσιμων με χρέωση ή χωρίς, ή με αντάλλαγμα χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες προς ανακύκλωση
• η αναγραφή του κόστους πώλησης της σακούλας, καθώς και του τέλους στα παραστατικά.
Τέλος, για να ενθαρρυνθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, υποχρεούνται:
• οι παραγωγοί πλαστικών σακουλών να συμβάλλονται με συστήματα ανακύκλωσης
• τα σούπερ μάρκετ να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση και να συνδράμουν στην ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας με διάφορα κίνητρα προς τους πελάτες τους
• ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης να ενημερώνει τους πολίτες και να παρακολουθεί την παραγωγή, εμπορία και πώληση σακουλών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου