Θέλει να κάνει Σοβιέτ τους δήμους ο ΣΥΡΙΖΑ


Ετοιμη για ελιγμούς αναδίπλωσης μοιάζει η κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί στον «Καλλικράτη», καθώς εμφανίζεται πλέον ορατή η πιθανότητα να βρει απέναντί της όχι μόνον τους δημάρχους που έχουν ξεσηκωθεί αλλά και τους περιφερειάρχες που ως τώρα κρατούσαν στάση πιο διαλλακτική.
Οι ενώσεις των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης, δηλαδή η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) πραγματοποίησαν χθες κοινή συνεδρίαση και προγραμματίζουν σειρά κοινών δράσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, χαρακτηρίζονται πλέον από «απροκάλυπτη εχθρότητα».
Οι σχέσεις ανάμεσα στους 325 δημάρχους και τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες της χώρας χαρακτηρίζονται τα τελευταία χρόνια από έντονες αντιπαλότητες. Κύρια πηγή της διαμάχης είναι η αίσθηση των δημάρχων ότι είναι «ριγμένοι», καθώς βρίσκονται πιο κοντά στα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι άμεσοι δέκτες των αντιδράσεων των πολιτών και την ίδια στιγμή οι περιφερειάρχες παρακολουθούν αφ’ υψηλού, έχοντας ταυτόχρονα και το πλεονέκτημα να διαχειρίζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα καταφέρουν άραγε οι δύο βαθμίδες να τα βρουν για να αντικρούσουν την κυβερνητική πολιτική;
Στο ερώτημα αυτό καλούνται να δώσουν θετική απάντηση οι ενώσεις τους στις ερχόμενες εβδομάδες και φαίνεται ότι οι αλλαγές που έδειξε πως προωθεί η κυβέρνηση μπορούν να λειτουργήσουν ως «συγκολλητική ουσία».
Υπενθυμίζεται ότι τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκάλυψε πριν από μια εβδομάδα ο «Ε.Τ.» («Πριονίζουν τους δημάρχους, δίνουν εξουσίες σε γραμματείς και λαϊκές συνελεύσεις»-22/02/17) και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
-Απλή αναλογική για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων και περιφερειακών συμβούλων με συνέπεια ο δήμαρχος-περιφερειάρχης (που θα εκλέγεται με το 50%+1 αν χρειαστεί και τη δεύτερη Κυριακή) να μην έχει καν την πλειοψηφία των μελών και να δυσκολεύεται στη λήψη των αποφάσεων.
-Μείωση θητείας και πάλι στα 4 έτη αντί για τα 5 που θεσμοθετήθηκε στις τελευταίες εκλογές το 2014.
-Ψήφο και στους νόμιμους αλλοδαπούς. Με βάση την επίσημη καταγραφή οι νόμιμοι αλλοδαποί είναι 580.000, χωρίς να είναι γνωστό πόσοι εξ αυτών είναι άνω των 17 ετών για να ψηφίζουν.
-Ψήφο από τα 17 έτη ηλικίας, όπως έχει καθιερωθεί για τις εθνικές εκλογές.
-Παροχή αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε νέα όργανα όπως οι «τοπικές λαϊκές συνελεύσεις» και οι «συνελεύσεις γειτονιάς».
-Τοπικά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία.
-Κατάργηση Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων, χωρικών αντιπεριφερειαρχών, επαρχείων, εκλογικών περιφερειών,Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Οικονομικής Επιτροπής, Συμπαραστάτη του Δημότη, Σχολικών Επιτροπών
-Αναβάθμιση γενικών γραμματέων.
-Συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων, μεταναστών-προσφύγων, κληρωτού συμβούλου σε όργανα διοίκησης.
-Δικαίωμα εκλέγεσθαι σε συμβασιούχους δήμων και σε υποψηφίους με οικονομικές οφειλές.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου