Ολα ξεκίνησαν στις 23 Μαρτίου 1896 στην Αρχαία Κόρινθο...!


Στις 3 Μαρτίου του 1896 η Αμερικάνικη Αρχαιολογική σχολή πήρε άδεια απο το Ελληνικό δημόσιο και ξεκίησε τις ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο.
Μία ημερομηνία ορόσημο που έφερε στην επικαιρότητα ο κ.Λέκκας Νότης.
Απο τότε μέχρι σήμερα οι ανασκαφές συνεχίζονται και κάθε χρόνο ο θησαυρός της Αρχαίας Κορίνθου έρχεται στο φως και δείχνει το μεγαλείο της πόλης μας,
Πολλές γενιές αρχαιολόγων και Αρχαιοκορινθίων έσκαψαν και γιόρτασαν μαζί τα ευρήματα των ανασκαφών τους στα 110 χρόνια ζωής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Κόρινθο.  Η Σχολή ιδρύθηκε το 1896 όταν η Ελληνική κυβέρνηση της παραχώρησε την άδεια ανασκαφής της αρχαίας πόλης.  Ιδρύθηκε από αρχαιολόγους με αγάπη για την Αρχαία Κόρινθο και τον πολιτισμό της.
 Στη διάρκεια της μακρόχρονης λειτουργίας της, η Σχολή αγόρασε και ανέσκαψε πολλή γη την οποία παραχώρησε στο ελληνικό δημόσιο.  Στις αρχές του 20ου αι. οι ανασκαφές απασχολούσαν πολλές δεκάδες εργάτες.  Στήθηκαν ράγες και τρένο για την απόρριψη των χωμάτων στα βόρεια του αρχαιολογικού χώρου, δημιουργώντας ένα λόφο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται σήμερα το Ξενία.  Σ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα αποκαλύφθηκαν πολλά και μεγάλα μνημεία, η Πειρήνη, η οδός Λεχαίου, η Ιουλία Βασιλική, το βήμα του Αποστόλου Παύλου, η Νότια Στοά, το Ωδείο, το Θέατρο.  Εκτός του κεντρικού χώρου, ανασκάφηκαν το Ασκληπιείο με μοναδικά ανατομικά αναθήματα, αρχαία τάματα ανθρώπινων μελών, ο Κεραμεικός και το Βόρειο Νεκροταφείο.

Επιφανείς αρχαιολόγοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στην αποκάλυψη των μνημείων της Κορίνθου και συμπαραστάθηκαν στο χωριό σε δύσκολες στιγμές.
 Ο Bert Hodge Hill ανέσκαψε την Πειρήνη και πήρε καίρια μέτρα για την καταλληλότητα του νερού της ώστε να πάψει να μαστίζεται το χωριό από τύφο και ελονοσία στο πρώτο μισό του 20ού αι.  Αργότερα η Σχολή αγόρασε το χωράφι στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Κρήνη του Χατζημουσταφά και η παροχή χωρίστηκε σε τρία μέρη, το πρώτο και μεγαλύτερο μέρος για τη χρήση του χωριού, και τα δύο μικρότερα για πόσιμο νερό στο Μουσείο και στη Σχολή.
 Ο Oscar Broneer ανέσκαψε τη Νότια Στοά και το Ωδείο και παράλληλα υπήρξε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο χωριό στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.  O Charles K. Williams II ανέσκαψε το δρόμο στα ανατολικά του Θεάτρου και το Φραγκικό Συγκρότημα και πρόσφερε μεγάλη βοήθεια στο Υπουργείο Πολιτισμού για τον εντοπισμό των αντικειμένων που κλάπηκαν από το Μουσείο το 1990.  Το Μουσείο χτίστηκε το 1931 με δωρεά της Ada Small Moore στη μνήμη του πατέρα της που αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Σήμερα η Σχολή λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό 13 ατόμων που φτάνει τους 30 μαζί με τους εργάτες που εργάζονται στην ανασκαφή κάθε χρόνο για 9 εβδομάδες την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.  Οι ανασκαφές της Σχολής διενεργούνται χάρη στην ικανότητα κι επιδεξιοτεχνία ειδικευμένων σκαπανέων από την Αρχαία Κόρινθο και τα Αθίκια.
 Οι σκαπανείς εκπαιδεύονται στην τεχνική της ανασκαφής και αυτοί με τη σειρά τους εκπαιδεύουν Αμερικανούς και Έλληνες φοιτητές.  Επιδέξιοι συντηρητές και συγκολλητές από το χωριό, με πρωτοστάτη το Γεώργιο Κάχρο, θρυλικό συγκολλητή της Σχολής και φύλακα στο Μουσείο για πολλά χρόνια, συντηρούν τα ευρήματα και βοηθούν στην καταγραφή και χρονολόγησή τους.
 Οι ανασκαφές στο χωράφι της Παναγίας  απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο είναι σημαντικές διότι ανασκάπτεται ένας χώρος έξω αλλά πολύ κοντά στα όρια της αγοράς, του διοικητικού και οικονομικού κέντρου της αρχαίας πόλης. 
Έχουν μέχρι τώρα ανασκαφεί, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Guy D. R. Sanders, τέσσερις πλούσιοι Γεωμετρικοί τάφοι, μια μεγάλη υστερορρωμαϊκή οικία με πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες με Νίκες και Μαινάδες, και μια συλλογή χρυσοποίκιλτων μαρμάρινων αγαλματιδίων θεών όπως ο Ασκληπιός, ο Πάνας, η Άρτεμις, η Ρώμη.  Τέλος, όλες οι εποχές κατοίκησης της Κορίνθου θεωρούνται εξίσου σημαντικές, από την αρχαιότητα ως σήμερα, και στο χωράφι της Παναγίας ανασκάφηκαν κατάλοιπα κατοίκησης της Κορίνθου, σπίτια και λάκκοι απορριμμάτων, των αρχών του 19ου αι. την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Εκτός της ανασκαφής, σ’ όλη τη διάρκεια του έτους το προσωπικό της Σχολής διευκολύνει τη μελέτη των ευρημάτων από αρχαιολόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Η Κόρινθος ήταν πάντα ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών και συνεχίζει να αποτελεί ένα προσκύνημα για ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. 
Οι αρχαιολόγοι της Σχολής με τη συνεργασία και θερμή φιλοξενία του χωριού της Αρχαίας Κορίνθου κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξουν το μεγαλείο της αρχαίας πόλης.
Πληροφορίες απο το Δημοτικο σχολείο Αρχαίας Κορίνθου
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου