Εσβησε η φλόγα στο Ρίο!




H Oλυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο έσβησε στις 04:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/8), σηματοδοτώντας το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων και πρώτων στην ιστορία στη Νότια Αμερική.

Οι περίπου 11.000 κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες από κάθε πλευρά του πλανήτη ξεπέρασαν τον εαυτό τους, πρόσφεραν μοναδικά συναισθήματα, αγωνιζόμενοι σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού: την ισότητα, την ευγενή άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθαι». Έστειλαν μηνύματα για μια ειρηνική κοινωνία με λιγότερη βία και ανταγωνισμό, για μια κοινωνία με ανοχή στη διαφορετικότητα. Η κλεψύδρα όμως... άδειασε και στην τελευταία παράσταση των Αγώνων του Ρίο, την Τελετή Λήξης, το φίλαθλο κοινό έζησε -για τελευταία φορά πριν το 2020- στιγμές παγκόσμιας συγκίνησης. Οι Βραζιλιάνοι παρέδωσαν τη... σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, και η προσμονή των τεσσάρων ετών μόλις άρχισε...!


Οι Έλληνες θα θυμούνται τα «χρυσά» παιδιά τους και τις συγκλονιστικές μάχες τους πριν ανέβουν στην κορυφή του κόσμου: το «χρυσό πιστόλι» Άννα Κορακάκη, τον "Gold Lord of the Rings" Λευτέρη Πετρούνια και την χρυσή «βασίλισσα των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη. Με την ίδια συγκίνηση, η Ελλάδα θα... φουσκώνει από υπερηφάνεια και για το πιο χρυσό... ασημένιο μετάλλιο, αυτό του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χιλιόμετρα κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης.

Όπως φούσκωσαν και τα πανιά των Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή πριν χαρίσουν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Ο... χορός των μεταλλίων είχε αρχίσει με το χάλκινο μετάλλιο της Κορακάκη στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι, ενώ το πλήρωμα του διπλού σκιφ γυναικών, Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ασουμανάκη, χάρισε στην Ελλάδα τη μία και μοναδική 4η θέση, μένοντας 5΄΄ μακριά από την... αιωνιότητα.



Η αλήθεια είναι πως οι άδειες κερκίδες, η ανησυχία για την ασφάλεια, τα... πράσινα νερά της πισίνας των καταδύσεων, τα... μολυσμένα νερά και οι ισχυροί άνεμοι στη Lagoa Rodrigo de Freitas (σ.σ. εκεί διεξήχθη η κωπηλασία και το κάνοε καγιάκ ήρεμων νερών) προβλημάτισαν κατά τη διάρκεια των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων. Υπό το βλέμμα του Ιησού του Λυτρωτή, όμως, και τις αμμώδεις παραλίες της Κοπακαμπάνα, όλα αυτά ξεπεράστηκαν και οι Βραζιλιάνοι έφεραν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της διοργάνωσης του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος. Τα δύο χρυσά μετάλλια που ήρθαν στο τέλος, στα πιο δημοφιλή αθλήματα των Βραζιλιάνων, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, καθώς και η 13η θέση κατάταξης στον πίνακα των μεταλλίων άφησαν ευχάριστη γεύση στη «χώρα της σάμπα».

Κι όπως πάντα... όλα τα ωραία τελειώνουν. Φυσούσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη βραδιά της Τελετής Λήξης και η διακοπή ρεύματος λίγο πριν την έναρξη σε τομέα του Μαρακανά και στα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του σταδίου ανησύχησαν τους διοργανωτές. Τελικά, η Τελετή Λήξης άρχισε στην ώρα της! Ορεκτικό... η προβολή βίντεο με εντυπωσιακά αθλητικά στιγμιότυπα από τους Ολυμπιονίκες όλων των αθλημάτων στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Με την... υπογραφή της πιο επιτυχημένης σχεδιάστριας καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο, της 69χρονης Ρόσα Μαγκαλιάες, τη μουσική επιμέλεια του Νορβηγού DJ Kygo και τη μαγευτική φωνή της Ρομπέρτα ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης. Οι περίπου 42.000 τυχεροί που κατέβαλαν από 715 έως 3.200 δολάρια για να βρεθούν στις κερκίδες του «Μαρακανά» παρακολούθησαν εντυπωσιακές χορογραφίες που αναπαριστούσαν τροπικά πουλιά, εν γένει την πανίδα και τη χλωρίδα της Βραζιλίας, αλλά και σχηματισμούς των Ολυμπιακών Κύκλων.

 
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου