Στοίχημα για την ΤΕΡΝΑ το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου!

 
Το 1997 ήταν μία χρονιά κατά την οποία ο Γιώργος Περιστέρης στο πλαίσιο της επέκτασης και της διεύρυνσης του πλαισίου των δραστηριοτήτων του επέλεξε να εντάξει στη «βεντάλια» των επιχειρηματικών του στόχων και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι μόλις τρία χρόνια μετά την είσοδο της Τέρνα στο ΧΑ και δύο πριν τη μεγάλη συγχώνευση με τη ΓΕΚ, μία εταιρεία που είχε πρωταγωνιστήσει στα ιδιωτικά έργα (κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, χώροι στάθμευσης κοκ).

Είκοσι χρόνια μετά, η Τέρνα Ενεργειακή είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ της χώρας, αναπτύσσεται παράλληλα στο εξωτερικό και είναι έτοιμη να επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο, να ξεπεράσει τα 1.000 MW σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα πάρκα της σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία αλλά και ΗΠΑ. Η αμερικανική αγορά αποτελεί και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει βάλει η εταιρεία, λειτουργώντας ήδη ένα αιολικό πάρκο ισχύος 138 MW και κατασκευάζοντας ένα ακόμα, το Fluvanna 1, ισχύος 155 MW που θα είναι έτοιμο ως το τέλος της χρονιάς.

Μάλιστα για το τελευταίο η Τέρνα Ενεργειακή έχει κλείσει σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (Copenhagen Infrastructure Partners, Goldman Sachs, Morgan Stanley, HSBC, NordLB και Rabobank) τη χρηματοδότηση της επένδυσης ύψους περίπου 250 εκατ. δολαρίων, αποδεικνύοντας ότι το brand που έχει δημιουργήσει της ανοίγει διαδρόμους ρευστότητας σε μία εποχή πολύ δύσκολη για το ελληνικό επιχειρείν.

Υπεραπόδοση


Κάτι εξάλλου που φαίνεται ξεκάθαρα και στην πορεία της μετοχής, η οποία υπεραποδίδει σαφώς έναντι συνολικά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπως φαίνεται από τη σύγκριση με την πορεία του Γενικού Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε βάθος πενταετίας. Η τιμή της μετοχής έκλεισε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου στα 2,86 ευρώ δίδοντας μία κεφαλαιοποίηση 312,6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία
Ο κύκλος εργασιών το 2015 είχε φθάσει τα 198,6 εκατ. ευρώ, ενώ στο α' εξάμηνο της περασμένης χρονιάς είχε συνεχίσει τη δυναμική ανόδου φθάνοντας τα 93,8 εκατ. ευρώ έναντι των 85,3 εκατ. ευρώ του α' εξαμήνου του 2015. Τα κέρδη μετά από φόρους στο α' εξάμηνο του 2016 ήταν 5,7 εκατ. ευρώ ενώ διατηρεί ισχυρή ρευστότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης στις 30 Ιουνίου 2016 να είναι 164,18 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας και με το παραπάνω τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 147, 9 εκατ. ευρώ ενώ οι μακροπρόθεσμες βρίσκονται στα 387,9 εκατ.

Τα μεγάλα project όμως συνεχίζονται και στην Ελλάδα. Η έναρξη λειτουργίας του πρότυπου αιολικού πάρκου στη νησίδα του Αγ. Γεωργίου, στον Αργοσαρωνικό, ισχύος 73,2 MW θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Και αυτό καθώς είναι η μοναδική στο είδος της επένδυση στη χώρα μας αφού ενέχει χαρακτηριστικά off shore αιολικού πάρκου και συνδέεται με την Αττική με υποθαλάσσιο καλώδιο. Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης είχε φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προωθείται επένδυση επτά αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 153 MW στη Νότια Εύβοια, προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ, υποψήφιο να ενταχθεί στο κοινοτικό πακέτο Γιούνκερ.
Μαζί με το αιολικό πάρκο στον Αγ. Γεώργιο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ πλέον ανέρχεται σε 738 MW. Τα 468 MW είναι εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 245 MW. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 983 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Στόχος της εταιρείας είναι, μέχρι τις αρχές του 2018 να φθάσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της.

Το νέο μεγάλο στοίχημα
Το νέο μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία είναι η αντλησοταμίευση, όπου ο Όμιλος τη Τέρνα Ενεργειακή έχει δρομολογήσει τη νέα γενιά επενδύσεων. Θα συνδυαστούν η υδροηλεκτρική με την αιολική ενέργεια σε δύο μεγάλα project. Το ένα στην Αιτωλοακαρνανία και το άλλο στην Κρήτη. Πρόκειται για δύο επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Αντλησοταμίευση Αμφιλοχίας: Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρεςμε όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία, προσφέροντας σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.


Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου: Με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργίας αποκλειστικά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου και την αντλησοταμίευση στο φράγμα Ποταμών στο νομό Ρεθύμνου, προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση με εγγυημένη ισχύ 50 MW (εγκατεστημένη 75 MW), που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWH. Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.

Το άνοιγμα στις ΣΔΙΤ

Η "βεντάλια" όμως των δραστηριοτήτων συνεχίζει να ανοίγει και πλέον η Τέρνα Ενεργειακή έχει επεκταθεί και στον τομέα των ΣΔΙΤ, όπου αφενός παραδίδει φέτος το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε συνεργασία με τον κορεατικό όμιλο LG, ενώ αναμένει την υπογραφή δύο σημαντικών συμβάσεων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στις περιφέρειες Πελοποννήσου κι Ηπείρου.

Παράλληλα η πρόσφατη έκτακτη ΓΣ των μετόχων ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, προκειμένου να περιλαμβάνει και τις δραστηριότητες της εμπορίας κι εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η εταιρεία ή και τρίτοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό οι μέτοχοι θα λάβουν ως επιστροφή κεφαλαίου 0,05 ευρώ ανά μετοχή.
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου