Η μουσική που «κουλάρει» τα σκυλιά


Λάτρεις της ροκ αποδεικνύονται οι σκύλοι στις μουσικές προτιμήσεις τους, σύμφωνα με μελέτη. Τα... γαλλικά και το πιάνο μάλλον δεν είναι ο αποδοτικότερος τρόπος εκπαίδευσης για το τετράποδο φιλαράκι σας, ούτε η κλασική μουσική είναι του γούστου του.
Από την
Αλεξία Κοσίνα
Αν θέλετε η εκπαίδευσή του να είναι αποδοτική, η συμπεριφορά του κόσμια και να είναι απείρως ευτυχισμένο, μην του βάλετε Μπαχ, αλλά κάτι που να «δαγκώνει» κατιτίς περισσότερο, όπως η ροκ. Και ρέγκε επίσης, γιατί του αρέσει να... «τζαμάρει»!
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και του Κέντρου Πρόληψης της Βίας κατά των Ζώων της Σκοτίας (SPCA), που δημοσιεύει η επιθεώρηση «Physiology and Behavior», η απαλή ροκ και η ρέγκε είναι τα αγαπημένα είδη μουσικής των περισσότερων σκύλων, παρότι συγκεκριμένες ράτσες δεν εκδηλώνουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, αλλά τους αρέσει η ποικιλία, καθώς υπακούν στη διάθεση της στιγμής.
Οι ερευνητές ήθελαν να παρατηρήσουν την επίδραση διαφορετικών ειδών μουσικής στις φυσιολογικές και τις συμπεριφορικές αλλαγές και αντιδράσεις των σκύλων, κατά την έκθεσή τους σε μια ποικιλία μουσικών κομματιών. Ο πειραματισμός, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου SPCA στο Ντάμπαρτον της Σκοτίας, κατέληξε στη διαπίστωση ότι, εν συνόλω, οι ανταποκρίσεις των σκυλιών στα είδη της μουσικής ποίκιλλαν. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, το γεγονός ότι, όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι καλύτεροί μας τετράποδοι φίλοι έχουν τις δικές τους ατομικές μουσικές προτιμήσεις. Ωστόσο, όπως τόνισε ο επικεφαλής καθηγητής του πειράματος Νιλ Εβανς, τα είδη στα οποία οι ερευνητές κατέγραψαν τις περισσότερες και υψηλότερες θετικές αντιδράσεις και αλλαγές στη συμπεριφορά των τετράποδων ήταν η απαλή ροκ και η ρέγκε.
Παλαιότερη μελέτη, του 2015, επίσης από το σκοτσέζικο πανεπιστήμιο SPCA, έδειξε ότι η κλασική μουσική είχε κατευναστική επίδραση στα σκυλιά. Επίσης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα μεν, σε μελέτη τους το 2012, ενώ διαπίστωσαν επίσης ότι οι σκληροί ήχοι της heavy metal ενίσχυαν το άγχος, την ανησυχία και την ταραχή στα ζώα.
Οπότε... για εύκολη εκπαίδευση του τετραπόδου σας, ώστε να είναι «τύπος και υπογραμμός» στο σπίτι, η συνταγή είναι μία: ροκ και ρέγκε. Δεν είναι τυχαίο ότι στα κέντρα SPCA Γλασκόβης και Εδιμβούργου σχεδιάζεται η εγκατάσταση ηχείων που θα παίζουν στα σπιτάκια των τετράποδων νυχθημερόν Bon Jovi και Bob Marley!

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου