Η Ελλάδα έχει μπει στον 8ο χρόνο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι βασικές αιτίες δημιουργίας της παραμένουν ανοικτές. Το Δημόσιο συνεχίζει να δρα αντιπαραγωγικά, χωρίς καμία απολύτως αξιολόγηση δομών και στελεχών, με αποτέλεσμα το κόστος συντήρησής του να αυξάνεται.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναλαμβάνει τα λάθη του πρώτου μνημονίου. Υπερφορολογεί μισθωτούς, επαγγελματίες και επιχειρήσεις αφήνοντας ανέπαφο το κομματικό κράτος, με αποτέλεσμα πόροι της ιδιωτικής οικονομίας να χάνονται στις μαύρες τρύπες του Δημοσίου.
Η μεσαία τάξη, που τα πρώτα χρόνια των μνημονίων είδε την οικονομική της θέση να κλονίζεται μέσα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των εισοδημάτων, μπαίνει ξανά στο στόχαστρο. Από την 1η Ιανουαρίου οι εισφορές αυξάνονται για τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, ενώ η έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστότητας γονατίζει την αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο προϋπολογισμός του 2017 που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πετύχει ανάπτυξη 2,7% όταν αυξάνει τους φόρους κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να γίνεται καμία ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος για να βελτιωθεί η παραγωγικότητά του αλλά και να μειωθούν οι ταμειακές του ανάγκες.
Το βάρος καλούνται και πάλι να το πληρώσουν οι άνθρωποι της αγοράς, οι μισθωτοί αλλά και οι συνταξιούχοι μέσω της αύξησης της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Σύμφωνα με έρευνες διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, η Ελλάδα έχει χάσει περιουσία άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ στα χρόνια των μνημονίων λόγω της δραματικής υποχώρησης του ΑΕΠ, της συρρίκνωσης των καταθέσεων και της σημαντικής μείωσης της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Η μεσαία τάξη κυριολεκτικώς έχει εξοντωθεί.
Εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής προκειμένου να ελαφρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εισοδήματα η κρίση θα ανακυκλώνεται και τα μέτρα για τη συντήρηση του κομματικού κράτους θα μεγαλώνουν. Οπως αναμένεται να γίνει και τη νέα χρονιά σε βάρος της πραγματικής οικονομίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου