Ζευγολατιό: Μια εξαιρετική ιστορική έκδοση


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου και 1ου & 2ου Νηπιαγωγείου Ζευγολατιού προχώρησε στην έκδοση ενός ημερολογίου για το 2017 με θέμα την ιστορία του Ζευγολατιού και της Βόχας.

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία, από την Β΄ Ενετοκρατία (1687-1715) έως σήμερα, παλιές φωτογραφίες, από το 1893 και μετά για την περιοχή του Ζευγολατιού και της Βόχας. Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις αρχές του 20ου αιώνα και ιστορικές αναφορές για το «Τρανό Ζευγολατιό» της Βόχας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Επίσης, περιλαμβάνει αναφορές Ευρωπαίων περιηγητών τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

Αντιγράφουμε από τον πρόλογο του ημερολογίου το σημείωμα της επιμελήτριας και γραφίστριας της έκδοσης Γιώτας Αθανασούλη:

«Η μόρφωση είναι ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας αλλά και στήριγμα της ζωής για τον κάθε άνθρωπο, παράγοντας ανύψωσης της υπόστασής του μέσα στον πανδαμάτορα χρόνο. «Η ελληνική λέξη Ιστορία», όπως γράφει ο Ευαγγ. Παπανούτσος, «αρχικά εσήμαινε την καθολική γνώση». Η γνώση της ιστορίας, πανανθρώπινης, εθνικής, τοπικής ή οικογενειακής, είναι ο συνδετικός ιστός που διατρέχει το χρόνο σαν ραχοκοκκαλιά και εξασφαλίζει μια ιδιάζουσα «αθανασία» και «αειζωία» για τον Άνθρωπο.
Η γνώση της ιστορίας, από την άλλη, είναι μια βαθιά ψυχανάλυση, μια ενδοσκόπηση στο εθνικό μας υποσυνείδητο, στους άθλους και στις δυστυχίες, στους εκλεκτούς ανθρώπους και στα μεγάλα συμβάντα του κοινού μας παρελθόντος, μέσα από την οποία θα συναντήσουμε και θα κατανοήσουμε τους Άλλους, καταδιώκοντας και συντρίβοντας το Κτήνος, όπως το ονόμαζε ο Μ. Χατζιδάκις, της μισαλλαδοξίας και του ρατσισμού.
Με αρχή όλα αυτά, λοιπόν, το φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και 1ου & 2ου Νηπιαγωγείου Ζευγολατιού, είναι αφιερωμένο στην ιστορία του τόπου μας. Ο στόχος της έκδοσης, της οποίας είχα την τύχη να έχω την επιμέλεια, είναι σχεδόν απλοϊκός: Να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών ώστε να αναζητήσουν και να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για το χωριό που μεγαλώνουν, αλλά και να αναγκάσουν τους μεγαλύτερους να διηγηθούν ιστορίες γι’ αυτό!
Γιατί όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται «λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του»!»

Το ημερολόγιο κυκλοφορεί από σήμερα  16 Δεκεμβρίου 2016
Σημεία πώλησης:
-Βιβλιοπωλείο «Plaisio» Ζευγολατιό
-Λογιστικό γραφείο Κωνσταντίνου Λούκου.
-Το Σάββατο 17/12 & την Κυριακή 18/12 στο βιβλιοπωλείο «Μπιτσάκου» στη παραλία Βραχατίου στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των συλλόγων
-Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στο 1ο δημοτικό σχολείο Ζευγολατιού μετά τις 10 το πρωί
Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6947191107.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου