Η φωτιά στο σπίτι του Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική είναι ένας ακόμα «κρίκος» σε μια μακριά «αλυσίδα» επιθέσεων σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου.
Το δυστύχημα είναι ότι (και) οι περιπτώσεις τραμπουκισμών - οι οποίοι, για να στείλουν το όποιο «μήνυμα», θέτουν σε κίνδυνο από την ηρεμία και την ψυχική υγεία κάποιου ως και τη ζωή του - έχουν πλέον γίνει ένα σχεδόν «συνηθισμένο» γεγονόνος. Της επίθεσης, ακολουθούν ανακοινώσεις καταδίκης από τους θεσμικούς φορείς. Ή τέλος πάντων, ορισμένες φορές και από μερίδα τους.
Με ή χωρίς ανακοικοινώσεις καταδίκης, το επόμενο βήμα (συνήθως) είναι να γίνει μήνυση κατ’ αγνώστων. Σχηματίζονται δικογραφίες, το γεγονός καταγράφεται ως μια ακόμα είδηση και... η ζωή συνεχίζεται. Μέχρι το επόμενο χτύπημα. Και ξανά απ’ την αρχή.
Το SentraGoal.gr, με αφορμή την τελευταία επίθεση κατά ποδοσφαιρικού στελέχους, σας θυμίζει τους προηγούμενους «κρίκους της αλυσίδας». Οι οποίοι είναι περισσότεροι, όταν προστεθούν και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους. «Διότι δε συνεμμορφώθει προς τας υποδείξεις»
Οκτώβριος 2009: Άγνωστοι έκαψαν τη μηχανή του βοηθού διαιτητή, Αντώνη Καρατζίκα.
Δεκέμβριος 2009: Δύο άγνωστοι επιτέθηκαν με λοστό εναντίον του διαιτητή, Απόστολου Αμπάρκιολη, μέσα στο κατάστημα ειδών ένδυσης όπου εργαζόταν (Θεσσαλονίκη).
Φεβρουάριος 2010. Κάποιοι καίνει, σχεδόν ολοσχερώς, το καθαριστήριο ρούχων (στο Βέλος Κορινθίας) του διαιτητή, Γιώργου Δούρου.
Μάρτιος 2010: Έξω από το βουλκανιζατέρ (Θεσσαλονίκη) του διαιτητή, Δημήτρη Καλόπουλου, είχε τοποθετηθεί, σε μαύρη σακούλα, εμπρηστικός μηχανισμός. Αποτελούμενος από γκαζάκια και ένα δοχείο βενζίνης.
Μάρτιος 2010: Δέχεται επίθεση (στο «Ελ. Βενιζέλος») και παθαίνει κατάγματα σε δύο δάχτυλα του χερίου του ο βοηθός διαιτητή, Λεωνίδας Βασιλειάδης.
Μάρτιος 2010: Άγνωστοι πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό και προκάλεσαν ζημιές στο κτήριο όπου στεγάζεται το ταξιδιωτικό γραφείο (Παλαιό Φάληρο) του Κύρου Βασσάρα.
Ιούλιος 2010: Στο Εθνικό Στάδιο Πολυγύρου Χαλκιδικής - κατά τη διεξαγωγή των τεστ φυσικής κατάστασης των διαιτητών - 10 άτομα αναζητούσαν (όχι για να τον τρατάρουν περγαμόντο) τον διαιτητή, Ηλία Σπάθα.
Οκτώβριος 2011: Κρανοφόροι τραμπούκοι έχουν στήσει ενέδρα (στα Καμίνια) και με γκλοπς επιχειρούν (τουλάχιστον) να τραυματίσουν τον Κύρο Βασσάρα.
Νοέμβριος 2010: Ο διαιτητής, Βασίλης Παμπορίδης, κατήγγειλε απειλητικά τηλεφωνήματα.
Ιανουάριος 2011: Άγνωστοι, στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, χτυπούν στο πρόσωπο (και αποχωρούν με μοτοσυκλέτα) τον διαιτητή, Τάσο Σιδηρόπουλο.
Φεβρουάριος 2011: Άγνωστοι, μετά από αγώνα τοπικού πρωταθλήματος, προκαλούν φθορές στο αυτοκίνητό του Βασίλη Παμπορίδη.
Φεβρουάριος 2012: Εκρηκτικός μηχανισμός προκαλεί μεγάλες υλικές ζημιές στο φούρνο (Καλαμάτα) του διαιτητή, Πέτρου Κωνσταντινέα.
Απρίλης 2013: Άγνωστοι, επισκέφθηκαν (στο Κερατσίνι) τον αδερφό του Ηλία Σπάθα και απαίτησαν να του μεταφέρει ότι πρέπει «να προσέχει τα σφυρίγματά του».
Ιούλιος 2013: Άγνωστοι, έκαψαν με νιτρικό οξύ το αυτοκίνητο (ήταν στο πάρκινγκ του σπιτιού του στη Λάρισα) του ποδοσφαιριστή, Τάσου Κυριάκου.
Αύγουστος 2013: Δέχεται επίθεση και τραυματίζεται ελαφρά – μετά την ολοκλήρωση των τεστ διαιτητών στη Φυλή - ο Δημήτρης Καλύβας, μέλος (και τότε) της ΚΕΔ.
Οκτώβριος 2013: Άγνωστοι έστησαν ενέδρα και γρονθοκόπησαν έξω από το σπίτι του, τον νομικό συμβούλο της ΕΠΟ, Θόδωρο Κουρίδη.
Απρίλος 2014: Εκρηκτικός-εμπρηστικός μηχανισμός προκαλεί σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα ιδιοκτησίας του ποδοσφαιριστή, Γιώργου Τζαβέλλα.
Νοέμβριος 2014: Επίθεση στον (αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ), Χριστόφορο Ζωγράφο στον Κολωνό. Υπέστη διάσειση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Ιανουάριος 2014: Ο Γιάννης Τσαχειλίδης - και τότε μέλος της ΚΕΔ - δέχεται απίθεση με σπρέι, στο αυτοκίνητο του.
Οκτώβριος 2015: Άγνωστοι έριξαν κροτίδες έξω από το σπίτι (στον Αγ. Δημήτριο) του μέλους της ΚΕΔ, Φραγκίσκου Σωμαρακάκη.
Ιούλιος 2016: Επίθεση με γροθιές, έξω από το σπίτι του, δέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, Παναγιώτης Δημητρίου. Τραυματίστηκε ελαφρά και μετέβη στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Αυγούστος 2015: Άγνωστοι καίνε το αυτοκίνητο που - ανήκε σε συγγενικό του πρόσωπο και - χρησιμοποιούσε ο προπονητής της ΠΑΕ Ξάνθης, Ραζβάν Λουτσέσκου.
Οκτώβρης 2015: Πυρπολείται το αυτοκίνητο της συζύγου, μάνατζερ ποδοσφαιριστών-εκπροσώπου μεγάλης εταιρείας, στην Αθήνα. Την ίδια ημέρα της επίθεσης, ο μάνατζερ δέχτηκε τηλεφωνικά απειλές κατά της ζωής του. Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατηγορεί ως ηθικό αυτουργό, (τότε) στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς υπάλληλο της ομάδας. Αμφότεροι μέλη κυκλώματος εκβιαστών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες (από την ΕΛ.ΑΣ.) που είχαν δημοσιευθεί στο «Έθνος», το κίνητρο συνδεόταν με τις ανανεώσεις συμβολαίων και μετακινήσεις δύο ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ που εκπροσωπούνταν από τον συγκεκριμένο μάνατζερ.
Δεκέμβριος 2015: Ο δικηγόρος, Αργύρης Λίβας, δέχεται μαφιόζικη επίθεση. Άγνωστοι – που του είχαν στήσει ενέδρα - τον πέταξαν κάτω από τη μηχανή του και τον πυροβόλησαν τρεις φορές στα πόδια. Νοσηλεύτηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο.
Σεπτέμβρης 2016: Κουκουλοφόροι - μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης για το πρωτάθλημα στη Football League - πραγματοποιούν επίθεση με μολότοφ, φωτοβολίες και ρίψη διαφόρων αντικειμένων. Τραυματίζοντας, ευτυχώς ελαφρά, τον φωτορεπόρτερ, Στέλιο Βολιτάκη.
Νοέμβριος 2016: Δύο άτομα επισκέφθηκαν τον Τσαχειλίδη στο σπίτι του και του ζήτησαν από το θυροτηλέφωνο να κατέβει κάτω. Ο Τσαχειλίδης τους είδες από το μπαλκόνι του. Ο ένας φορούσε ένα μαύρο κράνος και ο άλλος γκρι τζάκετ και τον έβριζαν. «Θα σε γαμ..., δεν γλιτώνεις, όπου και να πας θα σε βρούμε», του είπαν. Μπροστά στο περιστατικό ήταν και τα παιδιά του Τσαχειλίδη που επισκέφθηκε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και ενημέρωσε για το περιστατικό.
Νοέμβριος 2016: Φωτιά στο σπίτι του Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική, την ώρα που ο αρχιδιαιτητής σκεφτόταν να ανακαλέσει την παραίτησή του από την ΚΕΔ. Η διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ αποφασίζει την αναστολή των εθνικών πρωταθλημάτων μέχρι να αποφανθεί η Πυροσβεστική αν ήταν εμπρησμός.
Με την κατάσταση που επικρατεί (και) στο ποδόσφαιρο, είναι ζήτημα χρόνου να γράψουμε για τον επόμενο ή/και τους επόμενους «κρίκους στην αλυσίδα».
«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. [...] Από την ώρα πού ο Φρανκεστάϊν γίνεται στόλισμα νεανικού δωματίου, ο κόσμος προχωράει μαθηματικά στην εκμηδένιση του. Γιατί δεν είναι πού σταμάτησε να φοβάται, αλλά γιατί συνήθισε να φοβάται. [...] Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοήθα να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος, που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. [...] Πώς θ’ αντιδράσουμε και πώς δε θα συμβιβαστούμε με το τέρας;» (Μάνος Χατζιδάκις, Ιούλιος 1978)
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου