Fast track τώρα και στις πτωχεύσεις


Ενα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο το οποίο θα επισπεύδει τις πτωχεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και θα ανοίγει τον δρόμο ναι μεν για κούρεμα και επιμήκυνση αποπληρωμής χρεών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και για χιλιάδες χρεοκοπίες-εξπρές, ετοιμάζεται να προωθήσει για ψήφιση εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, για τον καινούριο Πτωχευτικό Κώδικα ο οποίος θα εισηγηθεί fast track πτωχεύσεις και ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας όσον αφορά στα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς και ιδιώτες πιστωτές.

Αν και μια τέτοια λύση από πλευράς των τραπεζικών κύκλων χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς θα γίνει κατορθωτό να υπάρξουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση σωτηρίας μερικών υγιών επιχειρηματικών σχημάτων, από την άλλη κύκλοι της εργοδοσίας και κυρίως της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο το νέο αυτό πλαίσιο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για χιλιάδες επιχειρήσεις που, έστω και με προβλήματα, επιβίωναν. Παράλληλα φόβοι υπάρχουν και για εντεινόμενο κύμα νέων ανέργων, μια που επιχειρήσεις θα κλείνουν άμεσα.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι με την «καινοτομία» της εκχώρησης ανακριτικών αρμοδιοτήτων στους λεγόμενους εισηγητές των πτωχεύσεων ανοίγει ένας κύκλος ερευνών για τις υπό χρεοκοπία επιχειρήσεις, ο οποίος θα κλείνει ενδεχομένως σε κάποιο εισαγγελικό γραφείο.

Πρόκειται για το άρθρο 61 του νέου κώδικα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newmoney.gr, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι «θα δίνονται ανακριτικά καθήκοντα στους εισηγητές επί της διοίκησης της πτώχευσης» και αυτοί θα μπορούν «να εξετάζουν ανωμοτί τον οφειλέτη και ενόρκως τους αντιπροσώπους και υπαλλήλους του σχετικά με ό,τι αφορά τη σύνταξη του ισολογισμού και τις περιστάσεις και αιτίες της πτώχευσης».

Στο επίμαχο άρθρο που θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις συμπληρώνεται ότι «αντίγραφα των καταθέσεων θα διαβιβάζει ο εισηγητής και προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, αν συντρέχει περίπτωση ποινικής ευθύνης κάποιου προσώπου». Είναι η πρώτη φορά που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα οδηγηθεί μαζικά σε διώξεις, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν χιλιάδες πλέον περιπτώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που κατά το πρότυπο των «ολιγαρχών» θα οδηγούνται σε δικαστικές περιπέτειες. Εμπλοκή έχει υπάρξει και στο ότι πρέπει να έχει εισήγηση και το ΣΔΟΕ ως προς τις ανακρίσεις που προετοιμάζονται.

Την προσπάθεια ποινικοποίησης της πτώχευσης εξάλλου ορίζει και το άρθρο 62 του προς συζήτηση νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Ειδικότερα αναφέρεται στο draft του σχετικού κυβερνητικού σχεδίου που έχουμε στη διάθεσή μας: «Αν ο οφειλέτης αρνείται να εμφανιστεί, εφόσον ειδοποιηθεί νόμιμα πριν από δύο ημέρες ενώπιον του συνδίκου ή του εισηγητή, ο εισηγητής μπορεί να επιβάλλει σε αυτόν ποινή της τάξεως από 500 έως 2.000 ευρώ υπέρ του Ταμείου Νομικών».

Η πτώχευση αναδεικνύει τα δικά της επαγγέλματα

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση μελετά την υιοθέτηση ενός νέου επαγγέλματος, ενδεικτικού της διάθεσης της κυβέρνησης της Αριστεράς να προχωρήσει δυναμικά στην επιτάχυνση των πτωχεύσεων. Ο λόγος γίνεται για το επάγγελμα του «διαχειριστή πτωχεύσεων», το οποίο θα περιλαμβάνεται στο προσεχές νομοσχέδιο. Ηδη μάλιστα οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας έχουν λάβει αντίγραφα του υπό συζήτηση νέου πλαισίου για να ενημερωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαχειριστής πτωχεύσεων θα επιμελείται τις κηρύξεις πτωχεύσεων, τις προσκλήσεις των πιστωτών, τις διώξεις και όλα τα μέτρα που αναφέραμε πιο πάνω. Θα έχει αρμοδιότητα για εγγραφές υποθηκών και προσημειώσεων, για εκποιήσεις και σφραγίσεις και για σειρά άλλων μέτρων κατά των ασυνεπών οφειλετών.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newmoney.gr, ο νέος νόμος που μελετάται και ήδη είναι σε διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης τόσο με την αγορά όσο και με τον Δικηγορικό Σύλλογο, θα περιλαμβάνει 182 άρθρα και θα είναι κατά πολύ πιο τολμηρός σε σύγκριση με τον παλαιότερο πτωχευτικό νόμο. Και γράφουμε πιο τολμηρός καθώς καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν επιδίωξε λύσεις τόσο γρήγορες στην εφαρμογή, κινούμενες και προσανατολισμένες περισσότερο σε κατευθύνσεις «αγοράς χρόνου» και μη επίτευξης ντόμινο χρεοκοπιών. Να, όμως, που η εν λόγω κυβέρνηση παρουσιάζεται πιο πιστή στην ανάγκη εκκαθάρισης των αγορών.

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου