Τσεκ σε χιλιάδες φορολογουμένους για αδήλωτο χρήμα



Οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την Εφορία να προσκομίσουν στοιχεία και παραστατικά που να δικαιολογούν την απόκλιση, σε διαφορετική περίπτωση θα τους βεβαιωθούν έξτρα φόροι και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Οι διαφορές μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των τραπεζικών καταθέσεων προέκυψαν μετά την πρώτη διασταύρωση που πραγματοποιήθηκε με βάση το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων που μέσα σε λίγες ώρες εντόπισε αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων την περίοδο από το 2000 έως το 2012.
Τροποποιητικές δηλώσεις
Τα ειδοποιητήρια αναμένεται να σταλούν όταν θεσπιστεί η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων ως μέσο πίεσης για να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους κεφάλαια τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών καταβάλλοντας:
• 50% φόρο επί του επιπλέον εισοδήματος που δηλώνεται εφόσον δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο.
• 55% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ξεκινήσει, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
• 60% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.
Επίσης, με την υπαγωγή στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι θα απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή. Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές Αρχές τα «μαύρα» κεφάλαια.
Οσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση και εντοπιστούν με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κινδυνεύουν με απώλεια του 100% του «μαύρου» κεφαλαίου τους και ποινικές διώξεις. Οι διασταυρώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
• Επιχειρηματίες που, αν και δεν απέκρυψαν ουσιαστικά εισόδημα, θα κληθούν να δικαιολογήσουν με παραστατικά την προέλευση ποσών, όπως είναι η πώληση μετοχών ή η είσπραξη μερισμάτων.
• Ιδιοκτήτες οικοδομικών επιχειρήσεων, αγρότες και αυτοκινητιστές ταξί που το εισόδημά τους δεν φορολογούνταν με βάση το σύστημα έσοδα μείον έξοδα, αλλά με τεκμαρτά με βάση έναν συντελεστή. Σε αυτούς το εισόδημα που εμφανιζόταν στις φορολογικές δηλώσεις τους ήταν το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό.
• Οσοι έχουν έσοδα από πώληση ακινήτων που πουλήθηκαν σε τιμή πάνω από την αντικειμενική, που αναγράφεται στα συμβόλαια, τα οποία ήδη στοχοποιούνται πλέον ως «αγνώστου προελεύσεως» εισοδήματα. Τα ποσά από την πώληση ακινήτων δεν χαρακτηρίζονταν ούτε στο παρελθόν, αλλά ούτε και σήμερα, ως εισόδημα για να φορολογούνται. Στην πράξη, ο πωλητής του ακινήτου, με τη δήλωση της αντικειμενικής αξίας στο συμβόλαιο που ήταν χαμηλότερη από την πραγματική, δεν γλίτωνε κάποιον φόρο. Τον γλίτωνε ο αγοραστής μέσω του φόρου μεταβίβασης. Τώρα, όμως, ο πωλητής καλείται να πληρώσει φόρο για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
• Πολλά νέα ζευγάρια που αγόρασαν πρώτη κατοικία, η οποία εξαιρούνταν από τον έλεγχο «πόθεν έσχες». Τα χρήματα σε πολλές περιπτώσεις κατέθεσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι γονείς τους και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που δήλωνε το ζευγάρι.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου