Μικρή άνοδος στις τιμές των οινοστάφυλων


Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με μικρή τάση αύξησης σε κάποιες περιοχές, κυμαίνονται φέτος οι τιμές των οινοστάφυλων για τους παραγωγούς. Στα νησιά και τη Nότια Ελλάδα, ο τρύγος έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες θα τρυγηθούν και τα αμπέλια της Βόρειας Ελλάδας, με τελευταίο το Ξινόμαυρο.
Στη Νεμέα, το Αγιωργίτικο υπολογίζεται ότι μετά την εκκαθάριση θα πληρωθεί από τον συνεταιρισμό έως και 0,40 ευρώ/κιλό.
Ιδιώτες που παίρνουν μεγάλες ποσότητες αγόρασαν στα 0,30 ευρώ/κιλό, ωστόσο υπάρχουν, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, ιδιαίτερες συμφωνίες με ιδιώτες παραγωγούς για καλύτερη ποιότητα, που ανέβασαν την τιμή στα 0,50 ευρώ/κιλό.
Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, επίσης, είναι το γεγονός ότι φαίνεται να σταθεροποιείται η υψηλή τιμή παραγωγού για τα οινοστάφυλα στη Σαντορίνη. Φέτος, από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Σαντορίνης, η τιμή άγγιξε για το Ασύρτικο τα 2,50 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, για κάποιες μικρές ποσότητες πολύ καλής ποιότητας τα ιδιωτικά οινοποιεία πλήρωσαν έως και 3 ευρώ/κιλό.
Μάλιστα, από την πλευρά της Ένωσης, αυτή η υψηλή τιμή κρίνεται προβληματική, γιατί δημιουργεί «κακό προηγούμενο», στο οποίο είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να μην μπορέσουν τα οινοποιεία να ανταποκριθούν. Επίσης, εξηγούν ότι το Σαντορινιό Ασύρτικο πωλείται πολύ φθηνότερα, όταν προορίζεται για εξαγωγή.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), οι τιμές στα λευκά κυμάνθηκαν μεταξύ 0,30-0,40 ευρώ/κιλό. Το Σαββατιανό στην Αττική πουλήθηκε έως και 0,32 ευρώ/κιλό, ενώ ο Ροδίτης στην Αχαΐα έπεσε χαμηλά από 0,20-0,23 ευρώ/κιλό. «Μιλάμε, βέβαια, για πεδινούς Ροδίτες μαζικής παραγωγής», τονίζει ο διευθυντής της Ένωσης, Παρασκευάς Κορδοπάτης. Οι ορεινοί Ροδίτες είναι ακριβότεροι έως και μιάμιση φορά περισσότερο. Στον Τύρναβο ο Ροδίτης έπιασε και τα 0,32 ευρώ/ κιλό. Πάντως, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά για την ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου, ενώ στις υπόλοιπες ποικιλίες παρέμειναν σταθερές.
Το Ασύρτικο στη Βόρεια Ελλάδα πωλείται στα 0,30 ευρώ/κιλό και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας στη Λήμνο, που στο 95% αγοράζεται από τον συνεταιρισμό, στα 0,35ευρώ/κιλό. Το Αθήρι στη Ρόδο έφτασε φέτος τα 0,32 ευρώ/κιλό, γεγονός που εξηγείται από την πτώση της παραγωγής. H οινική παραγωγή στο νησί της Ρόδου το 2016 ήταν μειωμένη κατά 4,4% σε σχέση με την παραγωγή του 2015, ενώ η μείωση της ποικιλίας Αθήρι ήταν 8,2%, λόγω καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στο νησί, με κύριο αίτιο τις χαμηλές βροχοπτώσεις.

Οι ξενικές κόκκινες ποικιλίες, που στην πλειονότητά τους έχουν ήδη τρυγηθεί, πουλήθηκαν κατά μέσο όρο 0,40 ευρώ, ενώ οι ελληνικές 0,35 ευρώ/ κιλό.
Στο Αμύνταιο και τη Νάουσα, που βρίσκονται ακόμα σε φάση τρύγου, οι τιμές για το Ξινόμαυρο διαμορφώνονται στα 0,50-0,60 ευρώ/ κιλό για το καλό σταφύλι, που πηγαίνει κυρίως για ιδιωτική οινοποίηση. Όμως, για μαζική παραγωγή υπάρχει και σταφύλι στα 0,35 ευρώ/ κιλό, σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου