Nα γιατί θα ακριβύνει ο πρωϊνός μας καφές!


Ο πρωινός καφές σας πρόκειται να γίνει ακόμα πιο ακριβός, σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν 11 traders και αναλυτές.
Μέχρι το τέλος του έτους, τόσο η ποικιλία arabica όσο και η ποικιλία robusta αναμένεται να αγγίξουν την υψηλότερη τιμή τους από τις αρχές του 2015. Ο βασικός παράγοντας για την τάση αυτή είναι το έλλειμμα προσφοράς που εμφανίζεται στην αγορά για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, τροφοδοτούμενο από μια πανίσχυρη ζήτηση για καφέ.
Για τον robusta, ο οποίος συνήθως αναμιγνύεται με υψηλότερης ποιότητας κόκκους Arabica ή χρησιμοποιείται στον στιγμιαίο καφέ, η έρευνα εμφανίζει δραματικά συμπεράσματα: η ξηρασία στη νοτιοανατολική Ασία και τη Βραζιλία που συνδέεται με το φαινόμενο του Ελ Νίνιο κατέστρεψε τον καρπό και μείωσε δραματικά την προσφερόμενη ποσότητα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ robusta προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 1.900 δολάρια ανά τόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τα 1.985 δολάρια μέχρι το τέλος του 2016. Πρόκειται για αύξηση 10% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα, και 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2015 – η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2010.
Οι τιμές του καφέ arabica, ο οποίος χρησιμοποιείται στον εσπρέσο, θα απογειωθεί στα 1,45 δολάρια ανά λίβρα μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου και στα 1,60 δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές αυτές ισοδυναμούν με αύξηση 13% έναντι των σημερινών τιμών και 26% έναντι των τιμών του 2015.
Ο Σον Χάκετ, πρόεδρος της Hackett Financial Advisors, επισημαίνει ότι η απειλή του παγετού στη Βραζιλία και των βροχών στο Βιετνάμ από το καιρικό φαινόμενο Λα Νίνια θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. «Η οποιαδήποτε καιρική απειλή θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του καφέ στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2011» ανέφερε.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου