Γιατί κακοποιούν τα ζώα στην Ελλάδα;


Το σοκαριστικό βίντεο της πτώσης του σκύλου από τον τρίτο όροφο διαμερίσματος στην πλατεία Αμερικής πάγωσε την κοινή γνώμη και ταυτόχρονα έφερε, για μια ακόμη φορά, στην επικαιρότητα, με τον πλέον δραματικό τρόπο, το θέμα της κακοποίησης των ζώων.
Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου
Δυστυχώς στη χώρα μας καταγράφονται συχνά περιστατικά που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας με τις υποθέσεις που αφορούν σε ζητήματα προστασίας ζώων να φτάνουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις επιβάλλεται στους δράστες το ανώτατο διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ που προβλέπεται από το Φεβρουάριο του 2012, όταν τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
Τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις βάναυσης κακοποίησης ζώων, από την μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, με τους φερόμενους ως δράστες να… εισπράττουν την «καμπάνα» των 30.000 ευρώ.
Μεταξύ αυτών, ένας νεαρός από την Ελάτεια Φθιώτιδας που εμφανίζεται να  κλώτσησε και σκότωσε ένα γατάκι στο κέντρο της Λαμίας, όπου διασκέδαζε με φίλους του αλλά και επιχειρηματίας της πόλης, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε σκύλο, μέσα σε περιφραγμένο χώρο που του ανήκε.
Πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε σε άνδρα στην Ιεράπετρα της Κρήτης ο οποίος φέρεται να  δηλητηρίασε δυο αδέσποτα σκυλιά και σκότωσε το ένα αλλά και σε 66χρονο στις Σέρρες που κατηγορείται ότι σκότωσε, χτυπώντας με ένα φτυάρι, το σκύλο της γειτόνισσας του γιατί μπήκε στην αυλή του η οποία δεν ήταν περιφραγμένη.
Το ίδιο πρόστιμο καλείται να πληρώσει και 69χρονος ο οποίος φέρεται να έδεσε με σχοινί ένα σκύλο από το φορτηγό του και να το έσυρε σε όλη τη διαδρομή από τα Φάρσαλα μέχρι τον κόμβο Μικροθηβών, με αποτέλεσμα το άτυχο ζώο να πεθάνει.
Δικογραφίες για παρόμοιες υποθέσεις απασχολούν τις εισαγγελίες της χώρας με πρώτη αυτή της Αθήνας όπου ήδη από το 2012, είναι δεκάδες οι καταγγελίες που φτάνουν κάθε εβδομάδα στον ειδικό εισαγγελέα,  αρμόδιο για τα ζώα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως από τους εισαγγελείς Προστασίας Ζώων μόνο το 2015 σχηματίστηκαν 138 δικογραφίες, ενώ τριπλάσιες είναι οι καταγγελίες που έκαναν στη δικαιοσύνη πολίτες  και Φιλοζωικές Ενώσεις χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει περαιτέρω έρευνα. Από τα στοιχεία της Εισαγγελίας προκύπτει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των συγκεκριμένων υποθέσεων σε σχέση με το 2014, οπότε ο αριθμός των δικογραφιών ανήλθε περίπου στις 90. Αντίστοιχα, το 2013, οι δικογραφίες ξεπέρασαν τις 170, ενώ το 2012, την πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε ο νέος νόμος, οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν στην Αττική έφτασαν μόλις τις 41.
Οι περισσότερες δικογραφίες αφορούν στην παθητική κακοποίηση, δηλαδή όταν το ζώο το οποίο συνήθως είναι συντροφιάς βρίσκεται χωρίς τους απαραίτητους κανόνες ευζωίας σε κάποιο μπαλκόνι, κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες και χωρίς τροφή. Ακολουθούν υποθέσεις ενεργητικής κακοποίησης, με τα ζώα να γίνονται θύματα βιαιοπραγίας, χτυπημένα ή  κρεμασμένα σε δέντρα αλλά και δικογραφίες για παράνομη εκτροφή και εμπορία τετράποδων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γάτας που βρέθηκε κρεμασμένη νεκρή στα κάγκελα πολυκατοικίας στο Μοσχάτο, αλλά και ενός κουταβιού που εντοπίστηκε σε ένα χωράφι στα Φιλιατρά Μεσσηνίας με κομμένα τα αυτιά του και τα τραύματα του να έχουν μολυνθεί.
Αποτροπιασμό προκαλεί η καταγγελία πως τουλάχιστον 40 αδέσποτα σκυλιά και γατιά βρέθηκαν νεκρά, από φόλες, στον Χορτιάτη και την Αγία Παρασκευή, Θεσσαλονίκης.
Το ανώτατο πλαίσιο ποινής για συναφή αδικήματα είναι το ένα έτος φυλάκισης -συνήθως με ανασταλτικό χαρακτήρα ή εξαγοράσιμη- ενώ μπορεί να επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο ύψους έως και 30.000 ευρώ. Μάλιστα, προβλέπεται, πλέον,  η δυνατότητα προσωρινής αφαίρεσης του ζώου από τον ιδιοκτήτη ή ακόμη και απαγόρευσης σε κατηγορούμενο να αποκτήσει άλλο ζώο συντροφιάς.
Όπως έλεγε αρμόδια πηγή, πολλές φορές οι έρευνες βασίζονται σε ανώνυμες καταγγελίες καθώς πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να μην εμπλακούν σε μια μακρά δικαστική περιπέτεια. Πάντως, μεγάλη βοήθεια στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς παρέχουν οι Φιλοζωικές Ενώσεις.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο πως τα ζώα δεν είναι αντικείμενα μιας χρήσης, λένε οι αρμόδιοι φορείς παρατηρώντας πως οι εγκαταλείψεις  ζώων αυξάνονται κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για μια πράξη η οποία διώκεται και  φαίνεται πως οι περισσότεροι δεν είναι ενήμεροι γι’ αυτό.
Έτσι, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους όταν οι ανάγκες και τα έξοδα, για τροφή, περίθαλψη ή το τσιπάκι τους, αυξάνονται ή ακόμη και όταν θέλουν να φύγουν για διακοπές.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου