Τρία μεροκάματα για μια ξαπλώστρα!!!


Πώς το μικρόβιο της Ψαρούς εξαπλώθηκε τα τελευταία χρόνια στις παραλίες των νησιών -και όχι μόνο- σε όλη την  Ελλάδα, όπου οι υπεύθυνοι χρεώνουν ό,τι θέλουν αφού ο νόμος τούς το επιτρέπει
Οι φωνές και τα γέλια της επώνυμης παρέας αντηχούσαν στην παραλία της Ψαρούς εκείνο το καυτό μεσημέρι του Ιουλίου. Είναι καλοκαίρι του 2006 και το «Nammos» έχει ήδη γίνει το απόλυτο the place to be στη Μύκονο, με τις ξαπλώστρες του να είναι σημείο αναφοράς.

Ενας από τη συντροφιά κοιτάει χαμογελαστός δύο ζευγάρια που ξεροσταλιάζουν στον ήλιο περιμένοντας πάνω από μια ώρα μήπως αδειάσει κάποια από τις ξαπλώστρες του πόθου. «Δεν φεύγουν, ρε φίλε!» λέει στον κολλητό του που έχει ξαναδεί τη συγκεκριμένη φάση ξεροσταλιάσματος με άλλους πρωταγωνιστές πολλές φορές. «Το ξέρω, δικέ μου, αλλά δεν με απασχολεί. Εγώ έχω δώσει 3.000 ευρώ για τη σεζόν και έχω μόνιμη ξαπλώστρα όλο το καλοκαίρι στο “Nammos”», απαντά ο πρωταγωνιστής της αποκάλυψης και γνωστός σχετικά δικηγόρος της Αθήνας.

Μόνο που επειδή τελικά «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον και τη δημοσιογραφία», η συγκεκριμένη ιστορία έγινε γνωστή από αυτήν εδώ την εφημερίδα και κάπως έτσι όλη η Ελλάδα έμαθε για τα καλά τον όρο reserved -κράτηση στα ελληνικά- για τις αυτοκρατορικές ξαπλώστρες του «Nammos».

Αυτές που αρχικά άνοιξαν τον δρόμο για το βασίλειο της reserved ξαπλώστρας, πρώτα στη Μύκονο και σταδιακά στην υπόλοιπη Ελλάδα, και σε κόστος που από το κλασικό τίμημα των 5 ευρώ εκτινάχθηκε στα 10, στα 15 και γενικότερα σε όσο θέλει ο καθένας, άσχετα με το αν η παραλία είναι το glam Καλό Λιβάδι της Μυκόνου ή η Λούτσα. Δείγμα κι αυτό της ασυδοσίας πολλών, που καθορίζουν το τίμημα στο ποσό που θέλουν κι ας έχουν τις κλασικές μεταλλικές ξαπλώστρες με τη σήτα, αυτές που ξαπλώνεις κι αν σε πάρει ο ύπνος ξυπνάς ο μισός σημαδεμένος με ρίγες!

Με τον καινούριο νόμο μάλιστα ο επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται μια παραλία μπορεί πλέον να χρεώνει τις ξαπλώστρες όσο θέλει χωρίς κανείς να μπορεί να διαμαρτυρηθεί, σε μια χώρα όπου η αυτοκρατορία της ξαπλώστρας ζει και βασιλεύει.

«NAMMOS», ΨΑΡΟΥ
90 ευρώ το ζευγάρι φτάνει φέτος η τιμή για τις νέες πολυτελείς ξαπλώστρες που αγοράστηκαν στην αρχή της φετινής σεζόν αντί 5.000 ευρώ η μία



ΚΑΛΟ ΛΙΒΑΔΙ
60 ευρώ στοιχίζει σε κάθε ζευγάρι η ενοικίαση σετ ξαπλώστρας - ομπρέλας στη φημισμένη και δεύτερη ακριβότερη -μετά την Ψαρού- παραλία της Μυκόνου



ΠΑΡΑΛΙΑ «ΑΣΤΕΡΑ» ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
28 ευρώ το άτομο για τους ενήλικες ή 56 το ζευγάρι κοστίζει η ξαπλώστρα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και 15 ευρώ για το κάθε παιδί (5-12 ετών). 18 και 10 ευρώ αντίστοιχα οι τιμές τις καθημερινές

Οι πρώτοι διδάξαντες και οι followers
Μέχρι την έλευση του «Nammos» στο πριγκιπάτο του Μυκόνου, η ξαπλώστρα είναι αλήθεια δεν είχε ζήσει μυθικές στιγμές, σαν αυτές που γράφτηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Εκείνες οι πρώτες ξαπλώστρες με τα στρώματα κρεβατιού που βούλιαζες μέσα τους είναι κατά πολύ υπεύθυνες για τα όσα ακολούθησαν σε νησιά και παραλίες της Ελλάδας, ειδικά σε αυτές που χαρακτηρίστηκαν «must».

Η τριανδρία Φραντζέσκος - Ιμπραήμ - Κουσαθανάς άφησε άφωνους τους πάντες με το concept που έστησε στην Ψαρού φέρνοντας άρωμα Γαλλικής Ριβιέρας στη Μύκονο, το οποίο προκάλεσε μεγάλη ταραχή.

Ετσι, όλοι σχεδόν έσπευσαν να τους μιμηθούν εντός και εκτός Μυκόνου, άσχετα με το αν μπορούσαν ή όχι.

Κάποιοι απλώς άλλαξαν τις ξαπλώστρες με τη σήτα και έβαλαν ξύλινες με λεπτά στρωματάκια, πιστεύοντας ότι γίνονται μια μικρογραφία -καλή ή κακή δεν τους ενδιέφερε- του διάσημου μυκονιάτικου seaside restaurant.

Στο «Nammos» είναι αλήθεια ότι έχουν γραφτεί κάποιες μαγικές στιγμές στη νεότερη ιστορία της ξαπλώστρας στην ελληνική παραλία, όπως αυτή με νεαρή γοητευτική ξανθιά που κατέφτασε άνετη στο διάσημο ρεστοράν μαζί με φίλη της νωρίς το πρωί. «Κοίτα, είναι όλες άδειες, μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε!» είπε στην κολλητή της και χωρίς να ρωτήσει κανέναν βούλιαξε στο παχύ στρώμα. Οταν μετά από λίγα λεπτά το πολύ ευγενικό προσωπικό την ενημέρωσε ότι θα έπρεπε να είχε κάνει κράτηση και ότι δυστυχώς θα έπρεπε να σηκωθεί, έβαλε τα κλάματα τόσο απότομα που κάποιοι νόμιζαν ότι έπαθε κάτι.

Τελικά, με την επέμβαση του Ζαννή Φραντζέσκου, ο οποίος της είπε ότι μπορεί να κάτσει μαζί με τη φίλη της και δεν θα χρειαστεί να φύγει, το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη της γοητευτικής ξανθιάς, αφού έζησε την πολύ εφήμερη για την ίδια απατηλή λάμψη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας στον μικροσκοπικό κόλπο της Ψαρούς. Και επειδή ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτε, όπως λένε οι Αμερικανοί, λιμπίστηκαν και άλλοι τα 30 ευρώ -τότε, γιατί τώρα πλέον είναι 90-, οπότε ανέβασαν κι αυτοί τις τιμές τους, παρά το γεγονός ότι οι ξαπλώστρες που είχαν δεν ήταν για 30 ευρώ. Επίσης ανακάλυψαν το «reserved» και εκεί που πήγαινες χαλαρός στην Ελιά ή στη Λια και την Αγία Αννα, ξαφνικά έπρεπε να είχες κάνει κράτηση! Το φαινόμενο της κράτησης δεν έμελλε να μείνει φυσικά στη Μύκονο. Σταδιακά επεκτάθηκε σε όλη σχεδόν τη νησιωτική Ελλάδα, αν εξαιρέσεις μέρη σαν τα Κύθηρα ή την ακριτική Γαύδο.

Στην τελευταία δεν υπήρχαν, δεν υπάρχουν και δεν προβλέπεται να υπάρξουν ποτέ ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους αμμόλοφους. Παίζει να είναι το μοναδικό νησί της χώρας όπου ξαπλώστρα εμφανίζεται μόνο άμα κάποιος την έχει φέρει μαζί του, κάτι που πολύ σπάνια συμβαίνει στο συγκεκριμένο νησί, το οποίο ακολουθεί άλλους κώδικες, ανεξάρτητους από τις οποιεσδήποτε συμβατικότητες ισχύουν αλλού.

Στην Ελαφόνησο, με τις τρεις-τέσσερις όλες κι όλες παραλίες, οι τιμές δεν έχουν αλλάξει πολύ. Αν πας μόνος σου στον μυθικό Σίμο αντί για 8 ευρώ το σετ θα σου χρεώσουν 4, δείγμα ότι και εκεί υπάρχει ακόμη μια χαλαρότητα και όχι επιδρομή στις τσέπες του τουρίστα.

Το κλεινόν άστυ και τα VIP τμήματα!
Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα οι βουτιές έχουν γίνει σίγουρα λίγο πιο ακριβές, ενώ σε πολλά trendy beach bars υπάρχουν ακόμη και κρατήσεις για τους famous των νοτίων προαστίων που θέλουν να βουτήξουν από πρώτη ξαπλώστρα στο κύμα.

Κάποιοι επιχειρηματίες δεν τις χρεώνουν, απλώς ενημερώνουν τους θαμώνες ότι θα πρέπει να παραγγείλουν έναν καφέ, έναν χυμό ή κάτι άλλο ώστε να αποκομίσουν κι αυτοί κάποιο κέρδος. Κάτι που «κάθεται» πιο καλά στην ψυχολογία του Eλληνα, ειδικά τα χρόνια της κρίσης, όπου όλοι μετράνε και το τελευταίο ευρώ που θα χαλάσουν ακόμη και όταν πάνε για ένα μπάνιο. Οι τιμές παίζουν με είσοδο από τα 4 έως τα 6 ευρώ και οι ξαπλώστρες άλλα 2 ή 3, ακόμη και 4 στη Βούλα, στα «Αστέρια» Γλυφάδας, στις παραλίες της Βάρκιζας, στο Λαγονήσι κ.α. Αυτές οι τιμές, όμως, ισχύουν για τις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα όλα είναι πιο τσιμπημένα -από την είσοδο μέχρι τις ξαπλώστρες-, αφού η κίνηση είναι πολύ πιο αυξημένη, ενώ εσχάτως υπάρχουν και τα VIP τμήματα σε παραλίες. Εκεί οι τιμές ανεβαίνουν κι άλλο αν θες να απολαύσεις ένα κρεβάτι με ουρανό και κουρτίνες ή ξαπλώστρες με πιο παχιά στρώματα από τις υπόλοιπες, σε ειδικό χώρο -ενίοτε περιφραγμένο με σκοινιά- όπου ο τυχερός νιώθει κάπως διαφορετικά από τους υπόλοιπους λουόμενους. Βέβαια, αν είσαι στην Ανάβυσσο, τι να τον κάνεις τον prive χώρο, λένε κάποιοι.

Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι στη Μύκονο, στη Σαντορίνη ή στην Πάρο σε κάποιο VIP section από το να είσαι στο Αυλάκι, στο Πόρτο Ράφτη ή στον Αλιμο. Μόνη εξαίρεση ο «Αστέρας» Βουλιαγμένης, με τιμές εισόδου και ξαπλώστρας που τα Σαββατοκύριακα φτάνουν τα 28 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ το τμήμα VIP ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πελατών του διάσημου ξενοδοχείου. Τριάντα ευρώ εξάλλου, αλλά για δύο άτομα, θα πληρώσει κάποιος για να βουτήξει στα κρυστάλλινα νερά της μικρής παραλίας του «Island» στη Βάρκιζα, η οποία λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά μόνο με sunbeds και χωρίς ομπρέλες.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου