Καλοκαιρινή έκρηξη για τον ελληνικό τουρισμό


Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά έκανε λόγο για μία αύξηση τουριστών της τάξεως του 6%-8%, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στην Κέρκυρα σημειώθηκε αύξηση 13% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, στο Ηράκλειο 12%, στη Ρόδο 10%. Επίσης σημείωσε ότι έχουμε μεγάλο «κύμα» Βρετανών και Γερμανών τουριστών, αύξηση κατά 45% του αριθμού των τουριστών από τις ΗΠΑ, ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των τουριστών από Κορέα και Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε επίπεδο επταμήνου, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο +6,4% ή περίπου +556.000 αφίξεις, στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το φετινό επτάμηνο έκλεισε με πτώση -4,8% ή περίπου -307.000 αφίξεις σε σχέση με πέρυσι.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι συνεχίζεται η αυξητική τάση των τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής προς Ελλάδα, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Ανδρεάδης, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ότι ο Αύγουστος θα συνεχίσει ανοδικά και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις του σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε υποχωρήσει κατά 14% σε σχέση με το 2014, λόγω των capital controls.
Η πορεία των εσόδων
Αναφορικά με την πορεία των εσόδων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη, καθώς τα στοιχεία που επεξεργάζεται η τράπεζα της Ελλάδας για τον μήνα Ιούνιο δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού η μέση δαπάνη εμφανίζεται μειωμένη. Σημείωσε πάντως ότι «είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τα έσοδα να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς έτσι θα γυρίσουν και το ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι και το στοίχημα». Στον αντίποδα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι αφίξεις κινούνται ανοδικά. Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο 9,1% ή περίπου +276.000 αφίξεις στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο +1,6% ή περίπου +30.000 αφίξεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +12,8%, +13,3% και +8,7% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +10% και +11,4% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -13%, -16,3% και -62% αντίστοιχα. Οσον αφορά τις οδικές αφίξεις, το τριεθνές σημείο εισόδου, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία σημείωσαν αύξηση 26,8%, 3,8%, 3,7% και 46,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ΠΓΔΜ κατέγραψε μείωση 7,2%.
Σε ό,τι αφορά τέλος την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας καλός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και φαίνεται ότι η συνδεσιμότητα της χώρας (αεροπορικές πτήσεις) θα είναι έως τις αρχές Νοεμβρίου αρκετά καλή (κυρίως όμως για Αθήνα - Θεσσαλονίκη). Πρόσθεσε δε ότι η πτώση του τουρισμού στην Τουρκία έχει ωφελήσει τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, καθώς οι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες δεν έχουν πολλές επιλογές στη Μεσόγειο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου