Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Σε νέο... γύρο αβεβαιότητας για την πορεία της φετινής σεζόν μπαίνουν χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και η επακόλουθη κατάρρευση της στερλίνας που έχει αλλάξει τα δεδομένα στις νέες κρατήσεις που αναμένουν οι ξενοδόχοι (υπολογίζεται πως περίπου 500 χιλ. Άγγλοι τουρίστες επιπλέον θα έκλειναν πακέτο για Ελλάδα τους επόμενους μήνες, οπότε μένει να δούμε πόσοι τελικά από αυτούς θα έρθουν τελικά για διακοπές και πόσα χρήματα θα ξοδέψουν), αλλά παράλληλα η μικτή εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η κίνηση από το εξωτερικό, με τις αεροπορικές αφίξεις να βρίσκονται στην "κόψη του ξυραφιού”και τις οδικές να καταγράφουν σημαντική μείωση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Μάιο οι αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 4,4% στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ η Αθήνα επανήλθε σε θετικούς ρυθμούς (3,3%). Για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι 5,5% και 5,5%. Εντούτοις οι οδικές αφίξεις, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, που την προηγούμενη χρονιά είχαν ενισχύσει σημαντικά τα τουριστικά νούμερα και τονώσει τα έσοδα, κατέγραψαν το Μάιο μείωση 8%, με τη συνολική πτώση για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 6,8%.
Στην κόψη του ξυραφιού η τουριστική σεζόν
Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 179 χιλ. και η μείωση των οδικών σε 222 χιλ.
Ωστόσο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο τετράμηνο, όπου παρατηρείται μείωση των αφίξεων κατά 5,3% που συνοδεύεται από οριακή αύξηση (2%) της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης και, το σημαντικότερο, μείωση των εσόδων κατά 3,4%. Η πτώση στις εισπράξεις στα Δωδεκάνησα, αλλά και στις Κυκλάδες σε σύγκριση με την περσινή σεζόν είναι αισθητή, αγγίζοντας κατά τη μεσαία σεζόν το 20%. Σε καλύτερη μοίρα κινείται η ζήτηση στην Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου.
Εν αναμονή των επιπτώσεων που θα έχει στα τουριστικά έσοδα η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών τουριστών, στελέχη του Τουρισμού περιμένουν περαιτέρω επιβράδυνση των εισπράξεων. Δεδομένου μάλιστα πως 50% των Βρετανών προγραμματίζουν τις διακοπές τους το τελευταίο δίμηνο και το 30% το τελευταίο μήνα, -εκτός από τα έσοδα- θεωρείται βέβαιο πως θα επηρεαστούν αρνητικά οι κρατήσεις και για άλλες μορφές, όπως το city break και η αγορά συνεδρίων.
Γιατί θεωρείται κομβική η βρετανική αγορά
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε πέρσι για την Ελλάδα τη χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Τα νούμερα εξηγούν γιατί η βρετανική αγορά θεωρείται καίρια για τον ελληνικό τουρισμό. Το 2015 οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 2,4 εκατ. και τα έσοδα τα 2 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το 2015 καταγράφηκαν 3.027 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 2.754 χιλ. αφίξεων το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 10%. Την περίοδο Ιανουαρίου - Μάιου 2016 οι αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία ανέρχονται σε 638 χιλ. έναντι 588 χιλ. της αντίστοιχης περιόδου του 2015 παρουσιάζοντας αύξηση 8,5% (49.9 χιλ).
Μόνο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος πέρσι καταγράφηκαν 406 χιλ. αφίξεις, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο της τελευταίας τετραετίας. Στο πεντάμηνο οι αφίξεις στην Αθήνα ανήλθαν σε 149 χιλ. έναντι 143 χιλ. της αντίστοιχης περιόδου του 2015 παρουσιάζοντας αύξηση 4,6%. Για το 2015 μήνας αιχμής ήταν ο Αύγουστος με το 14% των αφίξεων και ακολουθούν ο Σεπτέμβρης με 13% και Απρίλιος, Ιούνιος, Ιούλιος με 11%.
Φορείς του Τουρισμού χαρακτηρίζουν κομβικό το επόμενο διάστημα, αφού θα υπάρχει αρκετά πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια θα είναι η "ταξιδιωτική” συμπεριφορά των Βρετανών μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι πληροφορίες θέλουν το ενδεχόμενο των ακυρώσεων να απομακρύνεται, η αγωνία εντούτοις για τις κρατήσεις last minute έχει χτυπήσει κόκκινο.
Η ανησυχία επιτείνεται περισσότερο και από το γεγονός πως οι υπόλοιπες αγορές κινούνται υποτονικά. Με εξαίρεση τη Ρωσία όπου γίνεται προσπάθεια να κερδηθεί το χαμένο έδαφος, η αύξηση από τη Γερμανία, τη σημαντικότερη "δεξαμενή” τουριστών υπολογίζεται πως θα προσεγγίσει το 5%, ενώ μονοψήφια θα είναι η άνοδος και από τη Γαλλία.
vicky.kourlibini@capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου