Αυτός είναι ο κορυφαίος σκηνοθέτης στην Ιστορία του Σινεμά


Για πολλούς αυτός είναι ο κορυφαίος σκηνοθέτης στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή. Για τον Κρίστοφερ Νόλαν έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Όμως για τον ίδιο άλλος είναι ο κορυφαίος όλων. Αυτός που άλλαξε το σινεμά και το σχημάτισε. Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι ο κορυφαίος στην Ιστορία της Τέχνης.

Είναι δεδηλωμένη από χρόνια η αγάπη του Νόλαν για τον Κιούμπρικ. Εξάλλου αυτός έγινε η αιτία που ο Νόλαν κατευθύνθηκε προς το συγκεκριμένο είδος σινεμά που υπηρετεί εσχάτως. Το σινεμά του Interstellar, το σινεμά του Dunkirk, περιλαμβάνουν μέσα τους την πνοή του Κιούμπρικ. Τόσο σε επίπεδο θεματικής όσο και τεχνικών και στησίματος. Γι΄αυτό δεν χάνει ευκαιρία να τον αποθεώνει. Τον Κιούμπρικ και φυσικά το magnum opus του, το Space Odyssey.

Μιλώντας σε μια podcast εκπομπή, ο Νόλαν υποκλίθηκε με αμέριστο θαυμασμό στον Κιούμπρικ. «Υπάρχει βάθος στο χρώμα, μια ανωτερότητα στην ανάλυση, οι αντιθέσεις, όλα. Είναι πράγματα που ακόμα και η τεχνολογία δεν μπορεί να αναπαράγει. Το να μπορώ να μεταφέρω την εμπειρία που είχα εγώ όταν το είδα στο σημερινό κοινό με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ σημαντικό. Είναι ο κορυφαίος σκηνοθέτης για μένα.»

Η αναφορά του Νόλαν δεν ήρθε τυχαία. Πριν μερικούς μήνες ο Νόλαν ανέκτησε και επανόρθωσε μια έκδοση του Space Odyssey se φιλμάκι 70mm και ετοιμάζεται να την κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Μάλιστα, θα προσθέσει και ο ίδιος την δική του πλαισίωση με περιγραφή και ανάλυση.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου