Τέλος οι χρεώσεις περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση!



Την κατάργηση των τελών περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας από τις 15 Ιουνίου του 2017 συζήτησε το Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίζοντας να επιτραπούν οι κλήσεις, τα μηνύματα και η χρήση δεδομένων δίχως επιπλέον χρεώσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε ένα μέγιστο χρονικό όριο παραμονής εκτός των συνόρων που δραστηριοποιείται η εταιρεία που εξέδωσε την κάρτα sim 90 ημερών, έτσι ώστε να μην γίνει κατάχρηση του νέου αυτού μέτρου, από καταναλωτές που απλά αγοράζουν φτηνότερα πακέτα ομιλίας από άλλες χώρες και χρησιμοποιούν τις νέες χρεώσεις roaming για να αντικαταστήσουν τις εταιρείες στη χώρα τους.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις οι οποίες ώθησαν τον Πρόεδρο Γιούνκερ να αποσύρει την πρόταση και να προχωρήσει σε αλλαγή της, έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονικό όριο.

Για τη νέα αυτή πρόταση ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά Άντρους Άνσιπ τόνισε πως θα υφίστανται προστατευτικές δικλίδες ασφαλείας ενάντια της κατάχρησης από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους καταναλωτές.

Συνεχίζοντας ο Άνσιπ δήλωσε πως οι εταιρείες κινητές τηλεφωνίας έχουν υπερβολικά κέρδη από τις χρεώσεις περιαγωγής, και αυτό ώθησε την Επιτροπή να λάβει δράση. Από τη πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας, Γκίντερ Έτινγκερ τόνισε πως τα τιμολόγια χρεώσεων είναι αρκετά διαφοροποιημένα κατά μήκος της Ευρώπης, εγείροντας ερωτήματα για την πιθανότητα κατάχρησης του μέτρου. Το ζήτημα για τον Γερμανό Επίτροπο είναι να ευνοηθούν τουρίστες και επιχειρηματίες στην Ευρώπη που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να υιοθετήσει την τελική πρόταση στις 15 Δεκεμβρίου, αφού λάβει γνωμοδότηση από την BEREC, τον φορέα που εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές στις τηλεπικοινωνίες, τα κράτη-μέλη και άλλους φορείς ή επιχειρήσεις.

Με το νέο κανονισμό, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να εντοπίζουν όσους κάνουν κατάχρηση του roaming, π.χ. όταν διαπιστώνουν πως οι περισσότερες κλήσεις έχουν γίνει εκτός της χώρας προέλευσης ή όταν εντοπίζουν κάρτες SIM που χρησιμοποιούνται ειδικά εκτός της χώρας που μένει μόνιμα ένας χρήστης. Αν εντοπιστούν καταχρήσεις και αφού ενημερωθούν οι χρήστες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να χρεώνουν για το roaming. Η Κομισιόν προτείνει χρέωση που δεν θα ξεπερνά το 0,04 ευρώ ανά λεπτό και ανά κλήση, το 0,01 ευρώ ανά SMS και το 0,0085 ευρώ ανά MB.

Η πρόταση προβλέπει και άλλους "αμυντικούς μηχανισμούς" για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς και για τους χρήστες που θεωρούν πως αδίκως χρεώνονται με roaming.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου