Αυτοθεραπεία | Η δύναμη του νου και οι δεξιότητες του σώματος


Του Θεόδωρου Γιάνναρου, 
Μοριακού Βιολόγου -Γενετιστή, PhD rer. nat. PhD rer. nat. PhD phil (h.c.)  MSc rer. nat.
Στο Los Angeles όπου ήμουν καλεσμένος σε ένα διεθνές συνέδριο με θέμα, την "αυτοίαση", βρέθηκα με δύο σπουδαίους επιστήμονες, τον Αμερικανό καθηγητή νευροφυσιολογίας του πανεπιστημίου της Indiana, κ. George Horton και τον Έλληνα, εξ' Ηνωμένου Βασιλείου, κλινικό διατροφολόγο, κ. Γεώργιο Μηνούδ‪η, με τους οποίους είχα μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη "δύναμη του νου".‬
Κύριε Horton, η ικανότητα στην αυτοίαση, είναι τελικά γραμμένη στο DNA μας;
Όλα τα ζωντανά όντα είναι εκ γενετής εξοπλισμένα από τη φύση να ζήσουν με αυτάρκεια, διαθέτοντας μία καλή υγεία. Η κακή υγεία είναι μια αφύσικη κατάσταση για κάθε έμβιο ον. Η διαδικασία της αυτοϊασης του σώματος είναι αυτόματη σε κάθε ζωντανό σύστημα, όπως ακριβώς και η διαδικασία της αναπνοής, η πέψη, η αναπαραγωγή κτλ. Αν δεν υπήρχε, ο άνθρωπος θα ήταν καταδικασμένος να φύγει από τη ζωή ακόμα και σε μετεφηβικές ηλικίες, μιας και κατά τη διάρκεια της ζωής του, νοσεί αρκετές φορές από σοβαρές ασθένειες, και δεν το γνωρίζει καν, μιας και ο οργανισμούς έχει φροντίσει να τις εξουδετερώσει άμεσα!
Κυριε Μηνούδη, τι σημαίνει ένας οργανισμός σε πλήρη ισορροπία;
Γιώργος Μηνούδης: Η υγεία είναι μια φυσιολογική και φυσική κατάσταση της ζωής και χαρίζει στον άνθρωπο αρμονία και ισορροπία. Κάθε έμβιο, όπως ανέφερε με άλλα λόγια ο κος καθηγητής, έχει την έμφυτη ιδιότητα της ομοιόστασης, που είναι η αυτόματη ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του οργανισμού, παρά τις εξωτερικές μεταβολές. Μόνο με μία ισορροπημένη ζωή απ' όλες τις απόψεις είναι δυνατή η ομοιόσταση!
Κύριε Horton, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το "φαινόμενο Placebo".
Οι γιατροί έχουν αποδείξει την λειτουργικότητα του φαινομένου Placebo σε πειράματα, για τον ελέγχο νέων φάρμακων, δηλαδή το πώς οι ασθενείς αντιδρούν θετικά ως προς τα εικονικά φάρμακα, σαν να ήταν αληθινά φάρμακα. Το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει είναι γιατί δεν χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς η ευεργετική επίπτωση, που ο νους με τη δύναμη της πίστης στην ίαση, παράγει. Το φαινόμενο Nocebo εμφανίζεται όταν κάποιος επιδεινώνει από μόνος του την κατάσταση της υγείας του μέσω της αρνητικής σκέψης.  Αυτή είναι η τρομερή δύναμη της σκέψης στον οργανισμό μας και ωφέλιμο θα ήταν να την κατανοήσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε για την μακροημέρευσή μας, με καλή ποιότητα ζωής.
Κύριε Μηνούδη, εσείς, ως επιστήμονας που προωθεί την ανασύσταση των Αρχαίων Ασκληπιείων, ποια είναι δική σας θέση, στο θέμα του φαινομένου placebo;
Θα σας το θέσω διαφορετικά. Αν υποθέσουμε για μια στιγμή ότι ο μόνος λόγος που κάποιος θεραπεύεται ή όχι, μέσα από μια θεραπευτική μέθοδο οφείλεται στην πίστη του για αυτή τη θεραπεία. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εικασία, αλλά πολλές φορές, απορρίπτεται από τον σύγχρονο ιατρό. Ωστόσο, οι φοιτητές της ιατρικής σχολής μαθαίνουν από πολύ νωρίς ότι το 70% ή και περισσότερο από τους μελλοντικούς τους ασθενείς θα διαμαρτύρονται κυρίως για ψυχοσωματικά συμπτώματα, αλλά στη συνέχεια, όταν κάποιοι εξ' αυτών γίνουν γιατροί υποτιμούν σκόπιμα ή παραμελούν τη σημασία του νου στην θεραπεία του σώματος και καταφεύγουν αποκλειστικά και μόνο στα φάρμακα. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, είχε πει κάποτε: "Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους άτομο έχει μια ασθένεια, από το τι είδους ασθένεια έχει ένα άτομο".
Κύριε Horton, εσείς πιστεύετε στη δύναμη του νου σε σχέση με την ίαση;
Μια θετική συναισθηματική στάση είναι περισσότερο σύμφωνη με την καλή υγεία, ενώ μια αρνητική στάση είναι μια διαρκώς ανοιχτή πόρτα στην κακή υγεία και την υποτροπή. Η έννοια αυτή είναι απλά ένα θέμα κοινής λογικής για ένα άτομο που ανήκει στην ομάδα των "εσωτερικών", αυτών των ανθρώπων δηλαδή που θεωρούν πως τα πάντα εξαρτώνται από τους άλλους, αλλά θεωρείται απολύτως λανθασμένο για ένα άτομο που ανήκει στην ομάδα των "εξωτερικών", που είναι άτομα τα οποία θεωρούν πως τα πάντα εξαρτώνται από τα ίδια τα άτομα! Ο καθένας λαμβάνει πάντα αυτό που προκαλεί και επιθυμεί, μιας και κατά κάποιον τρόπο το προκαλεί;' Εγώ θα έλεγα πως ανήκω κάπου ενδιάμεσα!
Κύριε καθηγητά, κύριε Horton! Τι κατά τη γνώμη σας,  καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και τι το βοηθά;
Αν μπορούσαμε να μετρήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα με κάποιο τρόπο και να δείξουμε τις αλλαγές από τη μια στιγμή στην άλλη, ανάλογα με την διατροφή και τον ψυχισμό και επίσης μεταξύ του ενός και του άλλου τρόπου σκέψης, τα αποτελέσματα θα ήταν συγκλονιστικά. Κάνοντας πράξη τα πράγματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η καλή και σωστή διατροφή, η καλή και επαρκής ενυδάτωση με καλό νερό, ο διαλογισμός, η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, οι θετικές επιβεβαιώσεις, η χαλάρωση  και η κατανόηση, θα ενισχυθεί η καλή και διαχρονική υγεία.
Κύριε Μηνούδη, θα ήθελα να κλείσετε εσείς αυτή τη συζήτηση σχετικά με τη δύναμη του νου στη θεραπεία!
Δεδομένου ότι η συναισθηματική στάση έχει άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ένα πρόσωπο που εκφράζει ευτυχία, γέλιο, αγάπη, καλοσύνη και κατανόηση, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παρουσιάσει μια ασθένεια από ότι ένα πρόσωπο που εκφράζει θυμό, φόβο, αμφιβολία, δυσαρέσκεια, κατάθλιψη και ανησυχία. Θετικές σκέψεις, φυσικά τρόφιμα, καλό και αρκετό νερό, όπως ήδη ανέφερε ο καθηγητής κος Horton, καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, θετικές επιβεβαιώσεις, βότανα, άσκηση, ήλιος, κτλ. όλα αυτά τα πράγματα επηρεάζουν άμεσα το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Με χαρά, αυτοπεποίθηση, αγάπη, με ένα θετικό πρόσημο στο μυαλό, το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες του εγκεφάλου, σίγουρα θα ζήσετε ως ένας πιο υγιής και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συνοψίσω: Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νου, με μια περισσότερο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, στα πρότυπα της Ιπποκρατείου προσέγγισης των ασθενειών,  θα ζήσουμε μια όμορφη μακρόχρονη ζωή, με περισσότερη υγεία, με υψηλότερα επίπεδα αυτής και σίγουρα, πολύ πιο ευτυχισμένη, μακριά από προβλήματα υγείας.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου