Ενα εσπρεσάκι κατά του διαβήτη


❱❱ Πρωτοποριακή μέθοδος που μπορεί να βάλει «stop» στις ενέσεις ινσουλίνης
To φλιτζάνι δείχνει... αντιμετώπιση του διαβήτη χωρίς ενέσεις! Επιστήμονες στην Ελβετία αναπτύσσουν μια πρωτοποριακή μέθοδο που ίσως καταστήσει κάποτε περιττές τις ενέσεις ινσουλίνης.
Συγκεκριμένα, δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα κύτταρα, τα οποία εισάγονται στον οργανισμό και απελευθερώνουν ινσουλίνη, μόλις ανιχνεύσουν την παρουσία καφεΐνης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Φουσενέγκερ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», πήραν ανθρώπινα κύτταρα νεφρού και τα τροποποίησαν έτσι ώστε να παράγουν ινσουλίνη.

Στη συνέχεια πρόσθεσαν σε αυτά έναν υποδοχέα (πρωτεΐνη GLP-1) που πυροδοτεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος, εφόσον αντιληφθεί την παρουσία μορίων καφεΐνης στο σώμα.
Οι επιστήμονες εισήγαγαν ένα εμφύτευμα με εκατοντάδες χιλιάδες τροποποιημένα κύτταρα κάτω από το δέρμα 10 διαβητικών ποντικιών. Αφού τους έδωσαν καφέ με το φαγητό τους, διαπίστωσαν ότι όντως τα πειραματόζωα ήταν πλέον σε θέση να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τόσο καλά όσο τα ποντίκια που δεν είχαν διαβήτη.

«Είναι κάτι που μπορεί κανείς να ενσωματώσει πλήρως στον τρόπο ζωής του. Αρκεί να πιεις έναν καφέ ή ένα τσάι το πρωί, άλλο ένα μετά το μεσημεριανό φαγητό και ακόμη ένα μετά το δείπνο, ανάλογα με το πόση ινσουλίνη πρέπει να πάρεις προκειμένου να επαναφέρεις τη γλυκόζη στα κανονικά επίπεδα» δήλωσε ο Φουσενέγκερ.

Το κυτταρικό εμφύτευμα που ανταποκρίνεται άμεσα στην καφεΐνη εκτιμάται ότι θα διαρκεί έξι μήνες έως ένα έτος, προτού χρειαστεί αντικατάσταση. Σημειώνεται ωστόσο ότι θα πρέπει να δοκιμαστεί περαιτέρω σε ζώα και ανθρώπους, προτού να είναι έτοιμο για χρήση, κάτι που μπορεί να πάρει ακόμη και μία δεκαετία.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου