L Medical | Οκτώ αλήθειες για τον μητρικό θηλασμό..!


ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μια προσφορά του Πολυιατρείου L-Medical Λουτρακίου
Γράφει η Ευφροσύνη Ξεναρίου,

Επιστήμων Μαία
Συνεργάτιδα Μαιευτηρίου ΡΕΑ
Επιστημονική Συνεργάτιδα του Μαιευτικού και
Γυναικολογικού τμήματος του Πολυιατρείου
L-Medical Λουτρακίου

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην υγεία των βρεφών Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική διατροφή για τα νεογέννητα και τα βρέφη. Είναι ασφαλές και περιέχει αντισώματα τα οποία προστατεύουν από κοινές παιδικές ασθένειες όπως η πνευμονίες και οι διάρροιες , οι οποίες θεωρούνται ως οι δυο κύριες αιτίες αυξημένης θνησιμότητας παγκοσμίως. 
Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού μακροπρόθεσμα Ο μητρικός θηλασμός συμβάλει σε μια διαρκώς καλή υγεία. Οι έφηβοι ή οι ενήλικες οι οποίοι είχαν θηλάσει ως βρέφη είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοημοσύνης, όπως επίσης είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. 
Τα οφέλη μητρικού θηλασμού στις μητέρες Η μέθοδος αποκλειστικού μητρικού θηλασμού συνδέεται με μια φυσική ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΗ μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων . Μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Βοηθά τις γυναίκες να επανέλθουν πιο γρήγορα στο προ-εγκυμοσύνης βάρος. 
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα ο Π.Ο.Υ .συστήνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής.Στους 6 μήνες ζωής εισάγονται στέρεες τροφές όπως πουρέ φρούτων & λαχανικών για να συμπληρώσει το θηλασμό για 2 χρόνια ή και περισσότερο. Ο θηλασμός ξεκινάει μέσα στη μια ώρα από την ώρα γέννησης και το παιδί τρώει όσο συχνά θέλει. Καλό είναι να αποφεύγονται οι πιπίλες. 
Γιατί όχι φόρμουλα (ξένο γάλα); Η φόρμουλα δεν περιέχει αντισώματα τα οποία ανευρίσκονται στο μητρικό γάλα. Σε περιπτώσεις όπου τα παρασκευάσματα για βρέφη δεν προετοιμάζονται σωστά, υπάρχουν κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση μη ασφαλούς νερού και μη αποστειρωμένου εξοπλισμού. 

Η υποστήριξη για τις μητέρες είναι απαραίτητη Ο θηλασμός πρέπει να διδάσκεται διότι πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αρχή. Ενδεικτικά, πολύ κοινές ανησυχίες και εμπόδια είναι ο έντονος πόνος στις θηλές, εάν επαρκεί το γάλα για το βρέφος. Εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό με εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας προσφέρονται σε νέες μητέρες προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά του θηλασμού. Τα baby friendly νοσοκομεία υπάρχουν σε 152 χώρες χάρη στην πρωτοβουλία baby friendly του Π.Ο.Υ & της unicef. 
Εργασία και θηλασμός Πολλές μητέρες οι οποίες επιστρέφουν στην εργασία εγκαταλείπουν τον θηλασμό κατά ένα μέρος ή εξολοκλήρου επειδή δεν έχουν χρόνο, ή μέρος να θηλάσουν ή να αποθηκεύσουν το γάλα τους. Οι μητέρες χρειάζονται ένα ασφαλές, καθαρό και προσωπικό χώρο μέσα ή κοντά στο χώρο εργασίας προκειμένου να συνεχίσουν τον θηλασμό. 
Αυξημένα ποσοστά θηλασμού δείχνουν να μειώνουν τις βρεφικές ασθένειες σε κοινοτικό επίπεδο σύμφωνα με έρευνα 
Ο στόχος της έρευνας που έγινε από τους Anne L. Wright και συν. το 1998 που δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό Pediatrics Vol. 101 No. 5 May 1, 1998, ήταν να διερευνηθούν τα ποσοστά στις βρεφικές ασθένειες σε κοινοτικό επίπεδο, μετά από ένα επιτυχημένο πρόγραμμα προώθησης μητρικού θηλασμού. 
Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυξημένα ποσοστά βρεφών τα οποία θήλασαν αποκλειστικά φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των παιδικών ασθενειών σε κοινοτικό επίπεδο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου