Το μέλι έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει. Μια κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει 60 περίπου θερμίδες, δηλαδή έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία με ένα φρούτο.
Επιπλέον, έχει μηδενικό ποσοστό λίπους. Αντίθετα, περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά και θα πρέπει να καλύπτουν το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Επιπρόσθετα, το μέλι αποτελεί τροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), που είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Η κατανάλωσή του στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά μας οπλίζει με τις ευεργετικές του ιδιότητες, οι οποίες είναι:
- Υγιεινή διαχείριση βάρους: Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μελιού με απώλεια βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην αποτροπή πρόσληψης επιπλέον κιλών και επίσης να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος
- Μετριάζει τις αλλεργίες στη γύρη: Το ωμό μέλι περιέχει γύρη μελισσών, η οποία είναι γνωστό ότι αποτρέπει τις μολύνσεις, είναι φυσικό καταπραϋντικό των αλλεργιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Η ικανότητα του μελιού να αποτρέπει και να καταπραΰνει τις αλλεργίες βασίζεται σε μια έννοια που ονομάζεται ανοσοθεραπεία. Οι μέλισσες της περιοχής συλλέγουν γύρη από τα φυτά και λουλούδια που σας προκαλούν αλλεργία, και δημιουργούν μέλι. Μετά από ένα χρονικό διάστημα κατανάλωσης αυτού του τοπικού μελιού, ένας πάσχοντας μπορεί να μην είναι τόσο ευαίσθητος σε αυτή τη γύρη που προηγουμένως του προκαλούσε προβλήματα. Μια μελέτη βρήκε πως η καθημερινή κατανάλωση ενός γραμμαρίου μελιού ανά κιλό σωματικού βάρους για 8 εβδομάδες, μπορεί να βελτιώσει τα αλλεργικά συμπτώματα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση μελιού βελτιώνει συνολικά και μεμονωμένα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια αλλεργική αντίδραση που προκαλεί φαγούρα, υγρά μάτια, φτάρνισμα και άλλα παρόμοια συμπτώματα.
- Φυσική πηγή ενέργειας: Το ωμό μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα, νερό, μέταλλα, βιταμίνες, γύρη και πρωτεΐνη. Το μέλι είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας, καθώς προσφέρει εύκολα απορροφόμενη ενέργεια με τη μορφή γλυκογόνου του ήπατος, καθιστώντας το ιδανικό ως πηγή ενέργειας πριν και μετά την άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει πως το μέλι είναι ο ιδανικός υδατάνθρακας για πριν την άσκηση.
- Ισχυρό αντιοξειδωτικό: Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ημερήσια δόση ωμού μελιού αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα που προκαλούν ασθένειες. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργώντας ως προληπτικό έναντι οποιασδήποτε ασθένειας. Το μέλι περιέχει πολυφαινόλες, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
- Καλύτερος ύπνος: Το ωμό μέλι προάγει τον ήρεμο ύπνο με δύο τρόπους. Η κατανάλωση του μελιού πριν τον ύπνο, αναπληρώνει τις αποθήκες γλυκογόνου του ήπατος και εμποδίζει τη διέγερση του εγκεφάλου άρα και της αφύπνισης. Δεύτερον, η κατανάλωση ακατέργαστου μελιού ενθαρρύνει την απελευθέρωση μελατονίνης στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει δημιουργώντας μια μικρή αύξηση στα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία διεγείρει την απελευθέρωση τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μελατονίνη. Η μελατονίνη ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό και βοηθά στην αποκατάσταση του ιστού κατά τις περιόδους ανάπαυσης. Ο κακός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση, την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την αρθρίτιδα. Δεδομένου ότι το μέλι βοηθάει στον ύπνο, μειώνει και τον κίνδυνο όλων αυτών των προβλημάτων υγείας.
- Θεραπεία τραυμάτων και έλκους: Σε πολλές μελέτες έχει βρεθεί πως το μέλι είναι φυσικό αντιβακτηριακό προϊόν κατά την επούλωση των πληγών. Το μέλι αντιδρά με τα υγρά του σώματος για να δημιουργήσει υπεροξείδιο του υδρογόνου, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια. Ακόμα, το μέλι έχει μελετηθεί για τη χρήση του στην αποτελεσματική θεραπεία διαφόρων τύπων ελκών. Το μέλι μπορεί να μειώσει το μέγεθος, τον πόνο και την οσμή προβληματικών δερματικών ελκών.
- Φυσικό σιρόπι για το βήχα: Το ακατέργαστο μέλι έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία του βήχα όσο τα εμπορικά σιρόπια για το βήχα. Μελέτες δείχνουν ότι μια μεμονωμένη δόση μελιού μπορεί να μειώσει την έκκριση βλέννας και τον βήχα. Σε μια μελέτη, το μέλι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τη διφαινυδραμίνη και τη δεξτρομεθορφάνη, κοινά συστατικά που βρέθηκαν στα εμπορικά σιρόπια κατά του βήχα. Συστήνεται ½ - 2 κ.γ. μέλι για τη βελτίωση του βήχα σε άτομα άνω του ενός έτους.
Ποιο μέλι επιλέγουμε;
Η επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης, το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας. Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.300 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι. Το ελληνικό μέλι περιέχει επίσης μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού, από την αντοχή του σκελετού μέχρι τον μεταβολισμό. Επιπλέον, είναι το ιδανικότερο γλυκαντικό μίας υγιεινής διατροφής, αφού έχει εξαιρετική συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ουσιών, καθώς επίσης βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει μηδενικό ποσοστό λίπους και προσδίδει 60 περίπου θερμίδες, δηλαδή έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία με ένα φρούτο. Επιπρόσθετα, το μέλι αποτελεί τροφή πλούσια σε απλά/φυσικά σάκχαρα (γλυκόζη), που είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Είναι σημαντικό ότι πλέον μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε στιγμή μαζί μας το μέλι μιας και διατίθεται σε καινοτόμο συσκευασία smart pack και σε συσκευασία με πώμα ελεγχόμενης ροής που δεν τρέχει.
Μαίρη – Τζο Χριστοπούλου Tελ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου