Υπάρχει κανείς «εκεί έξω»;


❱❱ Ανακάλυψαν ότι ο φώσφορος είναι πολύ σπάνιος στο Διάστημα και χωρίς αυτόν δεν μπορεί να δημιουργηθεί ζωή παρόμοια με της Γης
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
Τελικά μπορεί να είμαστε παντελώς μόνοι στο αχανές σύμπαν, καθώς νέα έρευνα έδειξε ότι «εκεί έξω» μάλλον δεν υπάρχει τίποτα. Αστρονόμοι από τη Βρετανία ανακάλυψαν ότι ο φώσφορος, που αποτελεί βασικό συστατικό για την ύπαρξη της ζωής όπως τη γνωρίζουμε στη Γη, είναι πολύ σπάνιος στο Διάστημα και η πιθανότητα να καταλήξει σε κάποιον πλανήτη είναι πολύ μικρή.

Η «αλήθεια», σύμφωνα με τον Φοξ Μόλντερ, ήρωα του «X-Files», «βρίσκεται εκεί έξω» και παραπέμπει στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αστρονομίας και Διαστημικής Επιστήμης στο Λίβερπουλ η δρ Τζέιν Γκριβς του πανεπιστημίου του Κάρντιφ δεν υπάρχουν εξωγήινοι.

Ο φώσφορος, όπως εξήγησε η αστρονόμος, είναι απαραίτητος για τη δημιουργία του DNA, που αποτελεί το γενετικό υλικό του ανθρώπου, αλλά και για την αποθήκευση και τη μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα. Χωρίς αυτόν, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ζωή παρόμοια με της Γης. Στο Διάστημα ο φώσφορος παράγεται από τις εκρήξεις σουπερνόβα, δηλαδή αστεριών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, και ταξιδεύει πάνω σε μετεωρίτες.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι όλοι οι τύποι σουπερνόβα οδηγούν στη δημιουργία φωσφόρου. Μελετώντας τους σουπερνόβα Κασσιόπη Α και Νεφέλωμα του Καρκίνου, η Γκριβς ανακάλυψε ότι ο φώσφορος παράγεται μόνο από ένα σπάνιο είδος σουπερνόβα. Μάλιστα, ακόμη και αν παραχθεί φώσφορος, ένας πλανήτης θα πρέπει να είναι πολύ «τυχερός» ώστε να βρίσκεται στη σωστή θέση, την κατάλληλη στιγμή, για να καταλήξει πάνω του η ουσία με τους μετεωρίτες.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου