Ο τάφος και το μνημείο του Παπαρσένη Κρέστα στα Δερβενάκια


 193 χρόνια μετά τον θάνατο του στις 28- 11-1822
Ο Αρχιμανδρίτης και οπλαρχηγός του Κρανιδίου Παπαρσένης-Κρέστας
Στο εκκλησάκι του Αγίου Σώστη, στη περιοχή Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, μπροστά στο Ιερό υπάρχει ο τάφος και το μνημείο του Ήρωα Αρχιμανδρίτη Παπά Αρσένη–Κρέστα, οπλαρχηγού του Κρανιδίου. Το μνημείο κατασκεύασε το 1983 ο λογιότατος[1] μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμων Καρανικόλας με την συνεργασία της εκκλησιαστικής επιτροπής του Αγίου Σώστη. Ενεργό συμμετοχή και ζήλο στην κατασκευή του μνημείου, όπως είχε διαπιστώσει προσωπικά το 1983 ο γράφων το παρόν πόνημα, επέδειξε και ο Σώζων Βασιλάκος, τεχνίτης, κάτοικος Αγίου Βασιλείου καταγόμενος από την Μάνη.
Στις 26.7.1983 επέτειο της μάχης στον Άγιο Σώστη έγινε μετά από 161 χρόνια η επιμνημόσυνη δέηση για τον Ήρωα Παπαρσένη και τους άλλους πεσόντες. Από τότε ψάλλεται κάθε χρόνο στην ίδια επέτειο επιμνημόσυνη δέηση. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί την ημέρα του θανάτου του (28-11) να ψάλλει στον τάφο του επιμνημόσυνη δέηση και αντιπροσωπεία από την ιδιαιτέρα του πατρίδα, το Κρανίδι.
Το ιστορικό του θανάτου του Παπαρσένη έχει ως εξής:
Ο τάφος και το μνημείο του οπλαρχηγού και ήρωα του 1821 Παπαρσένη-Κρέστα, μπροστά από το ιερό του Αγίου Σώστη.
Μετά την μάχη των Δερβενακίων και Αγίου Σώστη στις 26.7.1822 ο Κολοκοτρώνης είχε εγκαταστήσει στην διάβαση του Αγίου Σώστη και στον Ανεμόμυλο φρουρά για να μην επιτρέψει στους Τούρκους της Κορίνθου να περάσουν και ανεφοδιάσουν το Ναύπλιο, το οποίο πολιορκούσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες.[2]
Στις 28 Νοεμβρίου 1822 όμως βόρειαανατολικά του Ανεμόμυλου, όπου ήταν το στρατόπεδο του Νικηταρά, 150 Τούρκοι από την Κουρτέσα χρησιμοποίησαν κρυφά την νύχτα ένα αφύλακτο μονοπάτι, που οδηγεί – μέσα από τις κορυφές του Τρίκορφου – από το χωριό Άγιο Βασίλειο στον Άγιο Σώστη και αιφνιδίασαν τα ταμπούρια του Παπά Αρσένη, οπλαρχηγού του Κρανιδίου σκοτώνοντας αυτόν και τον Σπανό Κρανιδιώτη και άλλους 20 Έλληνες.
Ο Νικηταράς κινδύνευσε να πιαστεί και αυτός ζωντανός. Το κεφάλι του Παπαρσένη πήρε ένας Τούρκος και έτρεχε με το άλογο του να το πάει στο Τούρκο πασά στην Κουρτέσα για να πάρει μπαχτσίσι (φιλοδώρημα). Οι Έλληνες όμως τον κυνήγησαν μέχρι την Κουρτέσα και αναγκάσθηκε να το πετάξει τρέχοντας για να σωθεί. Το πήραν οι Έλληνες και το έθαψαν την άλλη ημέρα μαζί με το υπόλοιπο σώμα του μπροστά από το ιερό του Αγίου Σώστη με τιμές και με την παρουσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων μαχητών.[3]
———
[1]              Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμων έχει τιμηθεί για το συγγραφικό του έργο με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Η καταγωγή του ήταν από το Κρανίδι, από όπου καταγόταν και ο οπλαρχηγός του Κρανιδίου αρχιμανδρίτης Παπαρσένης-Κρέστας.
[2]           Χρυσανθόπουλου Φωτίου ή Φωτάκου, πρώτου υπασπιστού του Θ. Κολοκοτρώνη, Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής επαναστάσεως, εκδόσεις Γκρέκα, Αθήναι 1971,σελ.378
Σύμφωνα με τον Φωτάκο ο Θ.Κολοκοτρώνης είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τον Νικηταρά και τον Παπαρσένη να φυλάνε το μονοπάτι που οδηγούσε από τον Άγιο Βασίλειο στα ταμπούρια τους.
[3]              Ομοίως, σελ. 406-407.

ΓΙΆΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ


 https://koutsoukos.wordpress.com
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου